日本鐵道消息及旅遊情報交流區(51)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
講起多人
3點班富士山view明明只係早富士回遊1個鐘
轉車去新宿時間又唔差得遠
但偏偏全部人都走哂去富士回遊
而呢班咁靚嘅車就永遠拍烏蠅
轉車去新宿時間又唔差得遠

你自己都答咗自己
之前睇過話水戶因為同ICE3個設計者熟,所以畀佢參考ICE3個外觀設計嚟整885系
同埋比D旅遊網誤導以為得富士回遊先返到東京
唔止呢啲嘅,啲公司都會噉推薦先
咁即係885系個車體設計(唔計床下部件)可以用係高速鐵路?
重有3點鐘係河口開車唔啱啲即日來回既人,都少左一批客啦,同樣時間返到新宿點解唔留係河口湖多1個鐘
我諗只係講個樣
btw ICE3個外型設計就係出自有份設計500系新幹線嘅Alexander Neumeister

好想再坐新幹線,黎緊想去京阪神,應該還有機會坐 N700A ,不過今年能否成行都是一個問題

講起新幹線,樓上講到新幹線自由席搞到好似東鐵線,就算我之前坐 Green Class 來往東京和名古屋,情況也是差唔多,得一半係日本人,仲有唔少係公幹客,有晒 golf 用品和公事包 ,其他幾乎都是歐美遊客,唔覺他們用 pass ,得我自己是亞洲客
係難以回本,散搭算啦
本身我都想坐一轉 super ,不過自從出現了近鐵火鳥號,目標就轉左

我是坐普通車,人唔係好多,另外我去的時候還是司機親自報站和未引入英文報站,好像舊年年底先開始慢慢引入英文報站
東海道貴嘛 仲要green class
pass都係得全國pass覆蓋到
唔算多香港人捨得買全國pass

JR東/西廣域pass係港仔台仔至愛
仲要一定要搭盡張pass
東京-輕井澤又係東鐵mode
不過東仔可以劃指定席+火車卡數多無咁覺眼
呢個我睇過他啲片,拍得好認真

之前坐新幹線食過呢盒便當, 880 日元

舊飯黐埋一舊,而且無味

炸雞和味僧就

唔想飲果汁,就飲爽健美茶
我唔係買 pass 坐,因為就算買 green class pass, 用唔盡 44000 日元; 買普通 pass , 都係用唔盡 33000 日元

直接用 smart-ex app 登記網上買票,再用 suica 過閘,提早幾天購買就可以買 Hayatoku-Green 車票, 11830 日元一程,俾多 1000 日元直接坐 Green Class

坐光號來往東京至名古屋,比希望號只差 20 分鐘
Green早特真係好嘢嚟,俾多少少就可以坐得勁舒服
之前用咗Green早特搭早上六點幾既のぞみ
其實點解JR要分業務委託車站?
委託返自己嘅子公司做,其實係咪想慳員工福利?
JR正社員有冇得免費搭車
https://myptt.cc/article/Railway/M.1440571119.A.FB7

如果無錯,正社員應該有一張職務乗車証,在指定範圍內免費搭 JR 電車,就算無職務乗車証,上下班的車費都可以 claim 番
你話是否節省員工福利,我唔太認識,答唔到你

至於業務委託車站呢樣野,我有以下睇法:

1. 1987 年日本國鐵分割民營化,把國鐵打散成不同的 JR 分部,目的是慳錢、還債和減少原國鐵工會勢力,但是當中涉及車站管理問題,若然有 2 間或以上的分部共同經營,車站應該歸邊個分部管,透過呢個方法,兩邊都可以付相應的分擔費

2. 有部分鐵路變成私營公司營運,但由於規劃細,一來唔夠錢去承擔車站管理費用,二來有部分車站與 JR 線共用一個車站,如果交給 JR 公司管理,可以唔洗自己養一班人,二來可以同 JR 公司合作,用埋 JR 付款系統或搞優惠,方便和吸引乘客搭車

3. 呢一點同時讓 JR 在私營公司營運鐵路上,有一個介入的機會,私營公司經營困難, JR 可以睇情況選擇接手經營:又或是將來有需要大搞鐵路發展時, JR 可以在爭取新經營權上有一定優勢
指定範圍?
我仲以為起碼應該在來線全線自由席

係咪即係例如我返東京站嘅,就應該大概可以喺關東範圍內免費搭車
佢講錯左,係嗰間JR管內全部在來線任搭,再加每年特急券可以有40次半價買飛既機會
唔知新幹線和在來線有無分開處理

如果有職務乗車証,應該公司經營範圍之內的都可以免費搭,過範圍就補範圍之外的車錢就可以

如果無職務乗車証,公司會給錢你找回數卷或月票,有時買月票係一個月無限次使用指定範圍內的車站,這樣就變成假日都可以用,又無違反公司規定
關假日咩事
「JR 可以在爭取新經營權上有一定優勢」你係咪FF過左龍

業務委託係應對正社員老化同大量退休、新勞動人口減少,車站業務分家出去可以更加「專門化」而提高訓練效率,而且請返黎既好多都係已經退休再聘用
https://newswitch.jp/p/18418
我無記錯去福知山/京都的特急全部都夾到こうのとり
上次搭16:59開的たんごリレー
一去到福知山啲人就跑去搭こうのとり或者きのさき
同埋天橋立夜晚好靜
上次四點幾條街已經無晒人同開始收鋪
連便利店都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞