日本鐵道消息及旅遊情報交流區(51)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
咁嗰度都算係再改造嘅
又多咗間aeon

新幹線嗰兩個中途站
木古內同奧津輕今別先係浪費式豪裝
日日得<100人用
間Aeon 的確係唔錯
睇完二月廿九好想冬天去一次北海道
不了 冬天去過一次道央
撞口撞面都係蝗語大媽同廣東話師奶

睇雪去青森秋田好過
其實遊客集中晒喺道央
函館嗰啲都ok 唔算太多遊客
函館空港更加少
JR西未肯就應該唔會今個年代開始調查,可以估下佢先定中央新幹線開到先
奧津輕今別上年暑假去見到停車場泊滿哂車,道之駅間嘢full house
奧津輕今別應該係係啲津輕地區旅行團/温泉旅館用來集散用,同埋係俾青函隧道萬一出事作救命/疏散用(唔敢肯定係)
木古内功能應該係俾道南/渡島地區作公共交通交滙處用,去江差/松前之類既大巴都停/總站在木古内,函館太遠
青函隧道出事要疏散係用龍飛海底駅同吉岡海底駅
奧津輕今別太遠喇
同埋最大問題係津輕線同北海道新幹線嘅時間表完全唔夾
浪費咗奧津輕今別同津輕二股
既然青函隧道都要有個避難位
起個站俾附近居民用都正常

係預知客量都唔會高
有無需要起個全規格玻璃幕牆站咁解
方便人去道の駅
加上個道の駅咁受歡迎咪起靚啲配合下
x2 二月廿九係強化我去北海道既決心
都唔附近喇…
龍飛海底返去要19.5km
可能暑假真係多人去嗰頭避暑行山

https://bunshun.jp/articles/-/12474?page=1
之前睇blog 都當係秘境站咁去
以為長年人影都無個
記得睇過條片
見到奥津軽今別個停車場都有唔少車
個youtuber就覺得啲車係職員返工泊低
我早兩年去過
由在來線行過去新幹線嗰邊一定要穿過停車場
都幾多車泊
JR PASS原來6月開始可以插飛過機
喔都係早兩年佢
不過喺坐酒店巴士經過
都係見到唔少車
良心JR西新快速
臨尾用d車仔去行d路軌都幾得意
佢仲跟埋個新booking system
不過最正都係有得用閘機,原站出入影車唔再怕尷尬
最終列車の運行、前倒し検討 JR北海道の札沼線 新型コロナ懸念
https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20200411-00010000-doshin-hok

最後可能得町民送殯
比泡菜狗嗰隻鐵路單車重正d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞