日本鐵道消息及旅遊情報交流區(51)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
收平D咪仲蝕多D
要搭既都係會搭
JR北呢10幾20年感覺好消極經營,明明北海道旅遊資源咁豐富,但佢啲鐵道旅行方案少得可憐,又唔見佢同其他公司/地方合作推銷
唔識開拓其他賺錢門路
仲要俾JAL/ANA用道內5500 yen機票以本傷人
西仔整d平pass出黎
打爆埋天橋立嘅特急

如果整個10000yen3日道北pass
包宗谷本線變東鐵線
好多線inbound boom嚟之前已經頂唔順啦
呢排Google map遊北海道果陣都試過碌上去南樺太睇吓,發現好似仲地廣人稀d
營運系數過五千都唔出奇
呢樣就最實際
九州咁大個樣板比佢參考
拎D舊車翻新下變晒特急 大家都樂意課金
淨係靠個兩列Norokko收530Yen指定席券有排都未發達
咁某程度上係俄佬無開發
中國黑龍江同遠東個開發程度都差好遠
北海道有技術高超既苗穗工場,能力絕對不成問題,可惜窮,可憐
剩係每年雪季
開條新千歲-小樽-niseko特急都賺到笑
最多整幾個架俾人擺滑雪板
好似富士迴遊咁d遊客見直車就照上架啦
窮還窮 應該未至於少少錢都拎唔出
但係好似整左兩部山紫水明然後拎黎做普通車
剩係睇架新旭川動物園號外觀就知JR北幾咁hea
架流冰ノロッコ號壞左就搵架kiha40改下外觀就算
North Rainbow Express直接停駛
應該唔係壞左
睇wiki係因為蝕錢所以唔搞
每年雪季見好多好多鬼佬坐新幹線去gala湯澤滑雪
不過niseko有一樣麻煩係搭JR去到俱知安都係要再轉巴士
咁不如直接搭巴士
機場巴士個點對點能力一定俾火車高嘅
但係鐵路可以sell安全穩定可靠舒適
水吓人搭巴士會有風險炒車
(雖然因鐵炒得仲多)
再整多架shuttle去雪場

再唔係整d玻璃頂觀光列車
好似瑞士glacier express咁
冬天做台灣香港客睇雪景
夏天做日本國內旅遊客睇花田

北海道人口流失就無辦法
但係作為遊客重鎮喺觀光方面可以再拓展吓嘅
去磐梯山滑雪要先坐新幹線再迫磐越西線再坐巴士先到一樣好多鬼佬去
過去20年大部份便用量跌左一半係難搞
俄仔算吧喇…
夏天隨時40度停駛,冬天又零下30度停駛
咁大年溫差乜都死啦
東北奧羽新潟都冇咁大獲
成個關西圈都冇咩點有錢賺
反而關空咁好搵
はるか由6卡加到9卡(武漢肺炎之前)咁你就知幾好客,特別係佢關西空港線淨係日根野到關西空港,唔計埋阪和線一段架
鬼佬去日本玩嘅資訊無香港/台仔咁流通
睇日文網又有語言障礙
佢地應該唔知新宿有直通車上豬苗代

JR East個英文網站成個觀光局咁
首頁有晒機場鐵路同埋pass嘅資訊
因鐵就得幾張風景相同埋叫乘客唔好走落路軌
博多南線都有錢賺
點會無通勤都贏
呢d線仔
應該除咗線路同埋博多南站維護之外
其他成本都係條大線埋單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞