[升學意見]嚴選top英國大學

1001 回覆
27 Like 12 Dislike
問題就黎 有好多間排名好高但係香港名氣唔大 e.g UEA Lancaster Leicester Sussex etc

小弟lancaster first hon

現職ibank

Front office?無父幹?

yes, no
有父幹我做緊svp了我估

當然我去英國讀書係父幹
如果咁計的話

可唔可以講下同你一齊grad果d宜家點?

讀business既
有D返左去做生意
有D去左做CONVOY 有D去左做其他IFA
(搵得多過我, 好似係)

NON BUSINESS既, 有D去左做環保業 有D去左做MARKETING
有部分去左PB做RM (父幹, 世叔伯大把錢比佢玩)

大部分讀ACCOUNTING既都去左做AUDIT之後轉左去做其他ACCOUNTING RELATED既工作
問題就黎 有好多間排名好高但係香港名氣唔大 e.g UEA Lancaster Leicester Sussex etc

現職ibank

yes, no

當然我去英國讀書係父幹
如果咁計的話

讀business既
有D返左去做生意

NON BUSINESS既, 有D去左做環保業 有D去左做MARKETING

大部分讀ACCOUNTING既都去左做AUDIT之後轉左去做其他ACCOUNTING RELATED既工作

巴打grad左幾耐?

現職ibank

yes, no

當然我去英國讀書係父幹
如果咁計的話

讀business既
有D返左去做生意

巴打grad左幾耐?

無興趣自爆
唔係fresh grad頭幾年

現職ibank

yes, no

巴打好勁
Lancaster a&f grad jj

只可以講香港知名度極低
Oxford Soc Sci Postgrad
覺得都係等乞食
Lancaster a&f grad jj

只可以講香港知名度極低

呢句真
i know that feel
好同意你唔recommend 嗰幾間, 佢地真係超垃圾, 除非讀嗰間ge 神科

現職ibank

第一份都ibank front office?
但做左幾年既話都係睇經驗多啲

Sussex 個啲 reputation 唔好係依因該幾年有錢就入到 未聽過有人比人reject offer
同你依家圈子應該會少啲遇到佢地
有冇人講下birming

我上面都有放佢 其實唔錯
但我個人唔鍾意
間學校太多唔讀書既MK

呢啲次一等嘅預左多唔讀書mk架啦 讀到書嘅洗乜過英國 過得黎就讀勁u啦

班MK grad到先算
我又唔擔心多MK入左某間學校會令到間學校形象變差
都係果句英國大學易入難出
佢地grad到味真係有本事囉

啲mk讀business個啲都難畢業咩

咁其實香港bba又係易grad
聽過好多人repeat左好多年BBA year1
始終Russell group 個水準有返咁上下要求

死撚緊
利申 birming final year
樓主點睇Notting?
有冇人講下birming

我上面都有放佢 其實唔錯
但我個人唔鍾意
間學校太多唔讀書既MK

呢啲次一等嘅預左多唔讀書mk架啦 讀到書嘅洗乜過英國 過得黎就讀勁u啦

班MK grad到先算
我又唔擔心多MK入左某間學校會令到間學校形象變差
都係果句英國大學易入難出
佢地grad到味真係有本事囉

啲mk讀business個啲都難畢業咩

咁其實香港bba又係易grad
聽過好多人repeat左好多年BBA year1
始終Russell group 個水準有返咁上下要求

死撚緊
利申 birming final year

點解我估到你係邊個 你係咪絲
利伸brum grad
雖然聽落好on9
但係好多香港人識英國二線城市都係因睇波而識
所以間u所在地有間老牌英超球隊就會有著數
southampton/liverpool/newcastle u 係香港隨時多人識過exeter/bath

law 來講g5入ifirm的確係易入過hku好多
只不過俾 over 1 mil 學費
到頭來發現自己入唔到pcll/no interest in legal field都唔知點同屋企交代
屋企大把錢support就另計啦

巴打都係讀law?

土炮 LLB

讀讀下發現無乜興趣係legal field 發展
成績一般 長期俾班痴線佬屈機
Final year有好路數就會走
反正升到PCLL都好大機會入唔到i firm
有冇人講下非business 出路
讀psy 唔升master好似冇乜野做
同埋你地多數點搵intern,都係上jobsdb 睇?
留名
Leeds llb點睇
另外想知Kings llb 係咪好難入 LNAT收好高?

有冇Law巴打 答一答我
Leeds llb點睇
另外想知Kings llb 係咪好難入 LNAT收好高?

有冇Law巴打 答一答我

Kcl llb係神科
你入得Leeds姐係話有返咁上下成績 去間再出名d架啦eg Warwick
雖然聽落好on9
但係好多香港人識英國二線城市都係因睇波而識
所以間u所在地有間老牌英超球隊就會有著數
southampton/liverpool/newcastle u 係香港隨時多人識過exeter/bath

law 來講g5入ifirm的確係易入過hku好多
只不過俾 over 1 mil 學費
到頭來發現自己入唔到pcll/no interest in legal field都唔知點同屋企交代
屋企大把錢support就另計啦

巴打都係讀law?

土炮 LLB

讀讀下發現無乜興趣係legal field 發展
成績一般 長期俾班痴線佬屈機
Final year有好路數就會走
反正升到PCLL都好大機會入唔到i firm

香港考試多數考problem question定essay question?
樓主點睇Notting?

上面個list都有 我個人覺得幾勁
有無話邊間收master比較鬆手又比較多人識?
香港讀緊yr3 已經肯定2.1無望

其實除左G5 大部分既master都幾鬆手
英國大學多數係易入難出

我叫睇過下啲entry requirement 英國top 50果啲多數都收2.1或以上 最怕有錢都無書讀

識人2:2 入左Warwick MBA
生命滿希望呀巴打

Sor 唔sure係唔係MBA 但肯定佢係Warwick讀business related既master

係英國既大學入面頭50呀
我search除左墊底果堆之外都無乜肯收2.2

衰d講句master係用黎洗底 如果唔係搵間勁野 不如留返d錢好過

我而家呢個degree老細寧願請ive仔
因為ive教曬practical野
u反而淨係教理論到頭來乜都唔識

巴打讀咩科?

你當係art admin major in music啦
想讀個pop music之類既master
請問M.Ed 或MA in education 有邊間好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞