[升學意見]嚴選top英國大學

1001 回覆
27 Like 12 Dislike
有無話邊間收master比較鬆手又比較多人識?
香港讀緊yr3 已經肯定2.1無望

其實除左G5 大部分既master都幾鬆手
英國大學多數係易入難出

我叫睇過下啲entry requirement 英國top 50果啲多數都收2.1或以上 最怕有錢都無書讀

識人2:2 入左Warwick MBA
生命滿希望呀巴打

Sor 唔sure係唔係MBA 但肯定佢係Warwick讀business related既master

係英國既大學入面頭50呀
我search除左墊底果堆之外都無乜肯收2.2

衰d講句master係用黎洗底 如果唔係搵間勁野 不如留返d錢好過
Durham

利申:讀緊
有冇巴打10/12返香港
呢世人最後悔就係去左Lancaster

+1
有冇人講下birming
想當日報PPE Oxford reject咗 最後放咗UCL做firm offer 因為冇報到LSE(同一個course要讀4年 ) 但最後返咗嚟ust
你唔recommend個堆全部agent之寶
你唔recommend個堆全部agent之寶

所以味話囉 agent呃錢唔可信
間學校真係堅洗乜比咁高commission agent賺
唔同意2, UCL通常只係IC/LSE既back up, 淨係睇佢地比個offer都知差好遠
應該
2.IC/LSE
3.WW/Durham/bristol
4.UCL/KCL/Edin

同埋Lancaster都好過你recommend個埋好多 起碼都係uk top 10

純粹個人意見

係囉 lancaster 連leeds 都比唔上竟然

請爬一爬文 我依到講既係香港既名氣

我上面都有放佢 其實唔錯
但我個人唔鍾意
間學校太多唔讀書既MK
surrey 排名唔值咁高
不過有唔少科ucas 都好似收到好高

佢依幾年排名係咁升
但我覺得佢升得唔健康
佢只係不斷搵資金谷落去
同埋始終唔係Russell group 都差好遠
我知佢近年收得高左 仲好串
我承認如果佢可以keep到年年boom錢落去搞
遲早surrey會好勁
但絕對唔係依十年內既事
建議各位巴打揀學校前三思
呢世人最後悔就係去左Lancaster

+1

介唔介意話我聽原因?
係味真係冇咩雇主識

但我個人唔鍾意
間學校太多唔讀書既MK

呢啲次一等嘅預左多唔讀書mk架啦 讀到書嘅洗乜過英國 過得黎就讀勁u啦

但我個人唔鍾意
間學校太多唔讀書既MK

呢啲次一等嘅預左多唔讀書mk架啦 讀到書嘅洗乜過英國 過得黎就讀勁u啦

班MK grad到先算
我又唔擔心多MK入左某間學校會令到間學校形象變差
都係果句英國大學易入難出
佢地grad到味真係有本事囉

但我個人唔鍾意
間學校太多唔讀書既MK

班MK grad到先算

啲mk讀business個啲都難畢業咩

但我個人唔鍾意
間學校太多唔讀書既MK

班MK grad到先算

啲mk讀business個啲都難畢業咩

咁其實香港bba又係易grad
聽過好多人repeat左好多年BBA year1
始終Russell group 個水準有返咁上下要求
點睇Nottingham overall?
Pharm全英國第一
同埋佢成日話自己係英國No.1 employment for guardate
同埋香港人會點睇?
利申: Nottingham
btw法律巴打grad左之後諗住留喺英國發展?
同埋喺英國讀law同香港比黎講chur唔chur 始終咁多reading要睇
點睇Nottingham overall?
Pharm全英國第一
同埋佢成日話自己係英國No.1 employment for guardate
同埋香港人會點睇?
利申: Nottingham

我上面都好似有recommend Notting pharm
真心勁
btw法律巴打grad左之後諗住留喺英國發展?
同埋喺英國讀law同香港比黎講chur唔chur 始終咁多reading要睇

我咪係香港讀過law 同冇咩朋友係香港讀law所以唔太清楚
但我只可以話大部分香港人係英國讀llb都係比痴線鬼佬屌打
屌 UEA 真係咁廢?
搞到好似一畢業就失業咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞