[升學意見]嚴選top英國大學

1001 回覆
27 Like 12 Dislike
係香港u讀兩年再過黎讀兩年grad
知唔知有冇得咁做
係香港u讀兩年再過黎讀兩年grad
知唔知有冇得咁做

味有聽聞 有冇details?

點解唔好呢?
其餘兩間有何優缺點?

不論排名上同名氣上SOAS 都唔夠Durham Ww好
Durham就ranking高d
但ww係香港多人識d

梗係啦,19才子都係嗰度出黎

味就係 自己讀完就周圍吹奏
有無巴打知master 既conditional offer meet 唔到 (gpa) 有無得求情
想去ucl master,想讀電腦既科,巴打知唔知佢地收pg緊唔緊
有無巴打知master 既conditional offer meet 唔到 (gpa) 有無得求情

仲上黎問,直接send email 求情啦
想去ucl master,想讀電腦既科,巴打知唔知佢地收pg緊唔緊

我估計點都要solid 2:1

姐咩

姐咩

你唔明?

姐咩

巴打 係香港讀大學?
2:1 = second up hons
我諗等於3.0 - 3.6 gpa

姐咩

巴打 係香港讀大學?

有錯請指正 對香港既大學唔太熟

有無巴打試過成功求程? detail plzz

有無巴打試過成功求程? detail plzz

最主要都係老老實實講個情況之後加多1-2句真係好想讀
Bristol civil engine廢到呢
同ucl有得揮

姐咩

巴打 係香港讀大學?

GPA 依個標準真係好鬼麻煩
澳洲既uni大部份都唔計 GPA
我地個 hons 係純粹睇第四年份honours project/thesis 寫得幾好而決定

用我自己做例子,
我頭三年個 GPA(自己計)係67%, 第四年average 拎78分, 所以成個四年既undergrad GPA拉埋大約係70/71%
依個分對返去UK uni大約係2:1 / 2:2 (視乎邊間, 間間大學convert Aus uni既GPA既方法都有 d 唔同)
但係係Australian system入面, 因為我份thesis係78分, 所以我係solid 2:1, 張沙紙上面都會係咁寫

所以好老實講, 我到依家都唔知自己夠唔夠d 乜 UCL/ Edinburgh個minimum requirement

巴打 係香港讀大學?

GPA 依個標準真係好鬼麻煩
澳洲既uni大部份都唔計 GPA
我地個 hons 係純粹睇第四年份honours project/thesis 寫得幾好而決定

用我自己做例子,
我頭三年個 GPA(自己計)係67%, 第四年average 拎78分, 所以成個四年既undergrad GPA拉埋大約係70/71%
依個分對返去UK uni大約係2:1 / 2:2 (視乎邊間, 間間大學convert Aus uni既GPA既方法都有 d 唔同)
但係係Australian system入面, 因為我份thesis係78分, 所以我係solid 2:1, 張沙紙上面都會係咁寫

所以好老實講, 我到依家都唔知自己夠唔夠d 乜 UCL/ Edinburgh個minimum requirement

原來咁複雜
2017 cu system engineering grad
predict得2-2
英國有無大學會收呢個成績讀business school master
如果讀唔到master
想讀多個bba又應該報邊間
2017 cu system engineering grad
predict得2-2
英國有無大學會收呢個成績讀business school master
如果讀唔到master
想讀多個bba又應該報邊間

實有大學收既 不過唔會係名校
如果你想讀多個BBA 你試下用dse/alevel成績報
遲啲去university of kent exchange
呢間點睇

咩科
留個靚名先
5-8得啖笑
5-8得啖笑

咁應該排邊間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞