[升學意見]嚴選top英國大學

1001 回覆
27 Like 12 Dislike
其實大家唔好睇hku睇得太高
G5入面是但一間都勁過hku

你幻想果陣咪勁過
係香港人眼中
根本G5 ivy 3大係同一層次

其他英國大學撚有人識咩
香港僱主都以三大為主
崇英撚都唔會崇廢U

都係睇咩雇主既姐
咩工都係ifirm最好 人工最好 前途最好
你知唔知入面話到事果d會係咩人?外國人定香港人
我可以好有信心話你聽就算唔係鬼佬都係浸過鹹水既香港人

有錯請屌 虛心受教

Btw,你law firm咪又係要PCLL。你過咗HKU/CU/City班admission,再過埋I firm班80/90後HR先算啦

其實PCLL就係一個好例子 city pcll根本就偏愛英國大學 識人Leicester 2:1 都得 但city仔 2:1都唔收

咁個堆人咪入城大囉
oxbridge > lse/ ic > 3大/ ucl / warwick (商科)
有Ic offer
但自己廢
Bristol Edin太高

名氣絕對唔差架

我A level 無温書所以入左Durham
好想喊

Durham好多master入翻g5 唔洗擔心
其實大家唔好睇hku睇得太高
G5入面是但一間都勁過hku

你幻想果陣咪勁過
係香港人眼中
根本G5 ivy 3大係同一層次

其他英國大學撚有人識咩
香港僱主都以三大為主
崇英撚都唔會崇廢U

都係睇咩雇主既姐
咩工都係ifirm最好 人工最好 前途最好
你知唔知入面話到事果d會係咩人?外國人定香港人
我可以好有信心話你聽就算唔係鬼佬都係浸過鹹水既香港人

有錯請屌 虛心受教

Btw,你law firm咪又係要PCLL。你過咗HKU/CU/City班admission,再過埋I firm班80/90後HR先算啦

其實PCLL就係一個好例子 city pcll根本就偏愛英國大學 識人Leicester 2:1 都得 但city仔 2:1都唔收

咁個堆人咪入城大囉

Leicester之流都入到pcll 你話如果G5會點
Bristol Edin太高

名氣絕對唔差架

我A level 無温書所以入左Durham
好想喊

Durham好多master入翻g5 唔洗擔心

你係Durham ?

唔係 但識人所以知
Business 科?
睇科揀認真 即係subject ranking 就咁大學排名好多水分
係Lancaster讀過兩年書,個town好細

Lancaster係味好摺 佢個地埋位置都幾濕尻

慘到仆街又冇啖好食
Btw for MSc Finance, cambridge/LSE/IC business school 邊間好d?
Btw for MSc Finance, cambridge/LSE/IC business school 邊間好d?

睇邊間有offer 先諗都得
你依家讀緊咩?
LSE揮手

名就LSE同Cambridge

我個人認為LSE較著重academic 同theory studies
有無話邊間收master比較鬆手又比較多人識?
香港讀緊yr3 已經肯定2.1無望

其實除左G5 大部分既master都幾鬆手
英國大學多數係易入難出

我叫睇過下啲entry requirement 英國top 50果啲多數都收2.1或以上 最怕有錢都無書讀

英國大學多數係易入難出

我叫睇過下啲entry requirement 英國top 50果啲多數都收2.1或以上 最怕有錢都無書讀

識人2:2 入左Warwick MBA
生命滿希望呀巴打

英國大學多數係易入難出

生命滿希望呀巴打

Sor 唔sure係唔係MBA 但肯定佢係Warwick讀business related既master

我個人認為LSE較著重academic 同theory studies

但係身邊個個fd都話for finance LSE and IC>Cam
依家讀緊IC
我睇course係cam好重theory因為係Mphil
LSE/IC就applied好多 同埋career support好似勁好多
Course structure就好似ic最好....

英國大學多數係易入難出

生命滿希望呀巴打

Sor 唔sure係唔係MBA 但肯定佢係Warwick讀business related既master

係英國既大學入面頭50呀
我search除左墊底果堆之外都無乜肯收2.2

英國大學多數係易入難出

生命滿希望呀巴打

係英國既大學入面頭50呀
我search除左墊底果堆之外都無乜肯收2.2

聽過cass hku 2:2 都收
但唔sure 佢 d work experience 係點
雖然聽落好on9
但係好多香港人識英國二線城市都係因睇波而識
所以間u所在地有間老牌英超球隊就會有著數
southampton/liverpool/newcastle u 係香港隨時多人識過exeter/bath

law 來講g5入ifirm的確係易入過hku好多
只不過俾 over 1 mil 學費
到頭來發現自己入唔到pcll/no interest in legal field都唔知點同屋企交代
屋企大把錢support就另計啦
有冇postgrad資料
利申bba畢業

但係身邊個個fd都話for finance LSE and IC>Cam
依家讀緊IC
我睇course係cam好重theory因為係Mphil
LSE/IC就applied好多 同埋career support好似勁好多
Course structure就好似ic最好....

依家讀緊ic既話 lse 好啲 話哂佢係係出名比較出名商科 ic 個business school 新啲同佢冇得讀undergrads 所以少啲人識 啲人會覺得佢理科勁啲
同master轉下學校開心啲
Cam 一聽都知勁不過睇你接受唔接受到唔係london life
雖然聽落好on9
但係好多香港人識英國二線城市都係因睇波而識
所以間u所在地有間老牌英超球隊就會有著數
southampton/liverpool/newcastle u 係香港隨時多人識過exeter/bath

law 來講g5入ifirm的確係易入過hku好多
只不過俾 over 1 mil 學費
到頭來發現自己入唔到pcll/no interest in legal field都唔知點同屋企交代
屋企大把錢support就另計啦

巴打都係讀law?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞