[升學意見]嚴選top英國大學

1001 回覆
27 Like 12 Dislike

講真巴打你講到出黎做野咁遠 我深信一樣野 好多人靠父幹 就算你爛grade只要有父幹咪又係有SC收

如果冇父幹的話 你講既野係完全成立
但好老實有幾多真係想做bar 收入唔穩定+唔知挨幾耐先有出頭+形象都好重要

我諗你話見唔到其他大學既人係你果間chamber主要原因都係冇人想做bar

唔知你覺唔覺 我覺得宜家個趨勢係 fresh grad多數鍾意入firm做trainee先 而後做一陣solicitor 先考慮轉唔轉做bar 始終做bar唔係話你有料就得 要考慮埋人脈[/quote]

巴打你明顯對bar呢行認識唔多
首先,父幹一定唔會係做bar最大因素,入大set從來只講成績同能力,bar呢行要做到top去大set無可能無能力靠父幹,邊個會比case比一個唔夠料嘅bar幫佢打官司,你老豆係李嘉誠都係咁話
另外讀得law對law有興趣點都會諗過做bar,因為相比之下soli根本唔係學以致用,所以Russell group咁多間U無人想做bar都幾天方夜譚
做soli再轉做bar係有唔少人,但最top個堆一定係直入大set, 做得bar自然係想做leading counsel in HK,而非單單夠交租
另外呢有SC收唔代表你會ok, 我無父幹下都跟過某位打probate好勁嘅SC,唔代表我會平步青雲
講多少少,company law/ commercial cases多數無temple同DVC食晒,sir Oswald cheung 就多啲land case
而前兩間基本上係玩晒,因為多cases到接唔晒,而其他細啲嘅chambers可以話係門可羅雀
最後最後,chambers係有s,單數都係要加個s
多謝巴打既資訊

好老實我覺得巴打你有些少離地 唔係話你d野唔岩點點點 你講果d野全部都係最top果堆點點點
我相信有好多巴打都係好似我咁 入到pcll做到律師月收數萬已經好開心

另外 有親人係做counsel既 唔知點解你話一定要靚grade啦 佢識人介紹入到temple 但最後冇去 咩親人就唔講 驚自爆 但句句屬實

我認同你既意見 要做bar一定要有料 但有料既我識好多 冇料既仲多 有位成日上報紙既counsel出哂名廢 但佢又好多cases做wo(名就唔開啦,心水清既巴打應該知我講邊個)有時有d野真係吹唔漲
多謝巴打既資訊

好老實我覺得巴打你有些少離地 唔係話你d野唔岩點點點 你講果d野全部都係最top果堆點點點
我相信有好多巴打都係好似我咁 入到pcll做到律師月收數萬已經好開心

另外 有親人係做counsel既 唔知點解你話一定要靚grade啦 佢識人介紹入到temple 但最後冇去 咩親人就唔講 驚自爆 但句句屬實

我認同你既意見 要做bar一定要有料 但有料既我識好多 冇料既仲多 有位成日上報紙既counsel出哂名廢 但佢又好多cases做wo(名就唔開啦,心水清既巴打應該知我講邊個)有時有d野真係吹唔漲

Temple新個批已經無DVC個堆咁勁,兩邊爭人爭得好勁
如果junior想有好發展,DVC更好,因為佢地有好多機會比你appear before CFI above嘅法院as the leading counsel,temple就多數幫SC做research好少機會練advocacy
暫時為止最年輕嘅SC Anson Wong都係DVC,temple多人去左做官,本身對升SC都有幫助,但近年開始走下坡,因為後繼無人得SC頂住,DVC個邊後生個輩有幾個Rhodes Scholars
不過temple就算點用人惟親本身學歷都係唔講得笑,另外介紹入去做咩先...mini-pupil定3/6-month pupilage? 如果係咁佢都唔會有tenancy,temple同DVC都只會比tenancy比有九個月pupilage嘅pupil ,所以係差好遠
出晒名廢嘅counsel多case做?去到咩court?我未聽過有垃圾counsel可以接到咩大cases上CA or CFA
做得bar嘅無得打大案都幾撚sad,同男人腎虧差唔多

最後最後想講法律界呢行已經飽和晒,我都唔排除隨時跳船
多謝巴打既資訊

Temple新個批已經無DVC個堆咁勁,兩邊爭人爭得好勁
如果junior想有好發展,DVC更好,因為佢地有好多機會比你appear before CFI above嘅法院as the leading counsel,temple就多數幫SC做research好少機會練advocacy
暫時為止最年輕嘅SC Anson Wong都係DVC,temple多人去左做官,本身對升SC都有幫助,但近年開始走下坡,因為後繼無人得SC頂住,DVC個邊後生個輩有幾個Rhodes Scholars
不過temple就算點用人惟親本身學歷都係唔講得笑,另外介紹入去做咩先...mini-pupil定3/6-month pupilage? 如果係咁佢都唔會有tenancy,temple同DVC都只會比tenancy比有九個月pupilage嘅pupil ,所以係差好遠
出晒名廢嘅counsel多case做?去到咩court?我未聽過有垃圾counsel可以接到咩大cases上CA or CFA
做得bar嘅無得打大案都幾撚sad,同男人腎虧差唔多

最後最後想講法律界呢行已經飽和晒,我都唔排除隨時跳船

我果位親人係有tenancy呀
我都已經聽過好多好多次呢行飽和哂 我做bar果位親人都叫我唔好做bar 正正經經做solicitor算
最後 多謝你講左咁多有用既野比我地知
想問Lancaster A&F 出到黎會唔會冇人識

我識

我識

Agent之寶 我地咪識 香港班hr應該唔識
Warwick定HKU law好啲?

我識

咁如果英國本土呢 想係個邊做野

唔洗諗肯定HKU啦 入到既話
想報e-business/ information system related既master
巴打有無咩建議?

我識

首先你有冇British passport?
冇既話 可以唔洗諗

冇既話 可以唔洗諗

有葡國 因為老豆葡籍
不過都脫歐

冇既話 可以唔洗諗

有葡國 因為老豆葡籍
不過都脫歐

咁真係難d啦

你一定要攞好多分 我估計你a n f first hons就一定要架啦

冇既話 可以唔洗諗

有葡國 因為老豆葡籍
不過都脫歐

咁真係難d啦

你一定要攞好多分 我估計你a n f first hons就一定要架啦

留意番 英國讀商科有6 7成係蝗 而lancaster呢間就仲會好多香港人 適應能力不是一個問題
繼續小組討論

咁真係難d啦

留意番 英國讀商科有6 7成係蝗 而lancaster呢間就仲會好多香港人 適應能力不是一個問題

Bachelor還好 master 90-100%係蝗

我報左ucas 收曬offer
等考A level
不過唔怕啦 順其自然
最緊要自己唔好後悔同讀得開心

咁真係難d啦

Bachelor還好 master 90-100%係蝗

我報左ucas 收曬offer
等考A level
不過唔怕啦 順其自然
最緊要自己唔好後悔同讀得開心

報左邊幾間呀
報咗
Durham
Southampton
Newcastle
UEA
Birmingham
得Durham 未有offer
報咗
Durham
Southampton
Newcastle
UEA
Birmingham
得Durham 未有offer

Durham真係鳥不生蛋既地方
係果度住3-4年真係慘撚過食屎

但係個list入便得durham算做top tier既uni
當然好睇你讀邊一科
因為我始終覺得subj ranking>uni ranking
其實大家唔好睇hku睇得太高
G5入面是但一間都勁過hku

你幻想果陣咪勁過
係香港人眼中
根本G5 ivy 3大係同一層次

其他英國大學撚有人識咩
香港僱主都以三大為主
崇英撚都唔會崇廢U

都係睇咩雇主既姐
咩工都係ifirm最好 人工最好 前途最好
你知唔知入面話到事果d會係咩人?外國人定香港人
我可以好有信心話你聽就算唔係鬼佬都係浸過鹹水既香港人

有錯請屌 虛心受教

Btw,你law firm咪又係要PCLL。你過咗HKU/CU/City班admission,再過埋I firm班80/90後HR先算啦

其實PCLL就係一個好例子 city pcll根本就偏愛英國大學 識人Leicester 2:1 都得 但city仔 2:1都唔收

英國狗,崇英絕症,崇洋媚外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞