[升學意見]嚴選top英國大學

1001 回覆
27 Like 12 Dislike
Newcastle 同Sunderland 真係頂級廢

你肯定newcastle 同sunderland 同級?

都係廢

一間好小小 一間頂級雞校

都係廢

Newcastle同比係Sunderland 勁好多好多wor
人地至少Russell group 比下面好wor

都係廢

雖然Newcastle 唔係咩勁U,但都叫做唔差啦
巴打點睇我GCE Alevel 攞2A*s2As 放棄左Durham law 翻香港reapply HKU/CU law
巴打點睇我GCE Alevel 攞2A*s2As 放棄左Durham law 翻香港reapply HKU/CU law

咁好成績點解要放棄Durham?屋企想你返香港讀?
一年幾錢學費?

文商大約£14000-£16000 上下

咁好成績點解要放棄Durham?屋企想你返香港讀?

2A* 2A 唔試吓入Oxbridge?
我Lancaster grad
留名
如果係Lancaster讀Acf會唔會排名上好返啲?

除非係冷門專業科 如果唔係名氣大過實際排名

但係其實我冇諗過做Accountant 諗住讀完三年去美國讀專啲既Master
或者我再解釋多d啦
所有排名(大學又好科又好)都會升降得好快
可能你報大學果陣top10 grad個年得返top 25

但唯獨是名氣依樣係唔會咁易改變
名氣依家野係要靠間學校多年黎既成功去轉返黎
就好似exeter咁都係係依十幾年彈起 宜家叫做有些少名氣 有多d人識下咁
所以結論係如果你報大學既時間揀間有名氣既大學 就算grad左都唔驚佢變地底泥

但係其實我冇諗過做Accountant 諗住讀完三年去美國讀專啲既Master

其實唔使太擔心
之前做大公司intern 好多老細都識
利申: 同校

其實唔使太擔心

師兄

其實唔使太擔心

巴打宜家做緊咩?
warwick同lse係最overrated嘅U.

bristol好多學系一直都係uk前10.
southampton都最少拍得往什至好過warwick.

就算overrate 都勁過bristol
齊講成績睇average entry tariff都明

其實我都覺得warwick唔差 至少香港個個都識 其實我覺得唔洗咁執著排名 係香港名氣係最緊要

Southampton 好過WW ?
Bristol 好過WW ?
真係平行時空
Queen Mary 唔係咁差ja下話

Queen Mary LLB

qm 得law同medic 其他科

其實唔使太擔心

巴打宜家做緊咩?

Final yr...

Campus 靚
地區好👍🏼

Campus 靚
地區好👍🏼

得queen 's building 靚
地區好
mile end bethnal green 治安差都到喊喎
唔同意2, UCL通常只係IC/LSE既back up, 淨係睇佢地比個offer都知差好遠
應該
2.IC/LSE
3.WW/Durham/bristol
4.UCL/KCL/Edin

同埋Lancaster都好過你recommend個埋好多 起碼都係uk top 10

純粹個人意見

你都on9 ucl backup = worse than ww Durham Bristol ?
淨係medicine law psycho archi Econ 都夠屌打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞