[升學意見]嚴選top英國大學

1001 回覆
27 Like 12 Dislike
報左u of liverpool同u of newcastle,呢2間讀econ好唔好
另外u of kent已經收左 想問下呢間算唔算雞校

Kent 雞雞地 又咪到Sussex果種雞 但都唔係咩好野
上面兩間比較 個人覺得ncl較好
點睇st Andrews 同 Loughborough
題外話
想問下attendance同tier 4 visa
我attendance唔係低得好離譜 啲人收晒信叫佢地返多啲學
但自問返得唔足
會唔會年尾先黎算帳話我attendance唔夠 切消我個visa
題外話
我attendance唔係低得好離譜 啲人收晒信叫佢地返多啲學 但我都冇收過
但自問返得唔足
會唔會年尾先黎算帳話我attendance唔夠 切消我個visa
如果exeter kent同Newcastle international year 1係咪Newcastle 好d

Kent 低一級wor
Exeter/newcastle都差唔多
排名上Exeter好d 但你要預會悶死
Newcastle比較上多野玩d

兩間講地理都算濕尻
出London 遠到仆街
題外話
我attendance唔係低得好離譜 啲人收晒信叫佢地返多啲學
但自問返得唔足

問學校啦依d

咩科?
Btw St Andrews for sure la
題外話
但自問返得唔足

條路自己揀

咩科?

想問st andrews 同Southampton 既engine 點揀
另外Southampton 既天氣同治安係咪都好過st Andrews ?

咩科?

想問st andrews 同Southampton 既engine 點揀
另外Southampton 既天氣同治安係咪都好過st Andrews ?

engin 一定係soton la!

咩科?

St. Andrews psychology
Loughborough 就 sport

咩科?

仲有冇其他?唔計oxbridge icl

咩科?

仲有冇其他?唔計oxbridge icl

bristol
台仔你想exchange?
durham psychology 出左conditional offer 比我
有冇人講下呢間好唔好
大家好
之前開post發現原來咁多巴絲起英國讀書
所以決定開post講一講英國大學排名
以下內容純粹個人意見 no offence

小弟現時就讀於一間英國傳統名校 邊間就唔開廢事相認
我見有好多人都依賴complete university guide果個排名
其實果個唔可以apply落香港人既準則到
香港人多數揀學校都會想選擇一啲有名氣既大學
問題就黎 有好多間排名好高但係香港名氣唔大 e.g UEA Lancaster Leicester Sussex etc
以下係小弟係英國浸左5年 同好多employer傾計得出黎既排名 有錯請屌
1. Oxbridge
2. IC/LSE/UCL
3. KCL/Edinburgh
4. Warwick/Bristol/Durham
5. Manchester/Nottingham/Birmingham
6. Southampton/Leeds
7. Sheffield
8. Cardiff/Exeter/Newcastle

以上大學係香港都會較受僱主喜愛(上述大學全部都係Russell group)
你地可能會話有部份大學宜家好廢eg Sheffield/Manchester
但係班僱主以前讀書果陣絕對係世界級
佢地只會記得以前點勁點勁
所以宜家都維持好高既employability

以下依幾間我唔recommend大家入 (排名不分先後)
1. Leicester
2. Sussex
3. UEA
4. Surrey
5. Lancaster

首先,唔係russell group已經輸左一半
第二,依幾間收生都好濫(雖然surrey依兩年都收緊左,但之前收落好多垃圾拉低哂個形象)
第三,學店形象太過深刻

希望的依篇野可以幫到巴絲們揀學校
有咩意見 歡迎你地屌打我

Edinburgh 唔會高過Durham 同Warwick 囉....
Surrey 其實不嬲都收得緊
最唔應該入嘅係Coventry 同Manchester
同埋其實好睇你讀邊科
利申: 做過英國升學, year 5 開始係英國讀書
Business既話Warwick定manchester好

一定係Warwick
大家好

我見有好多人都依賴complete university guide果個排名
問題就黎 有好多間排名好高但係香港名氣唔大 e.g UEA Lancaster Leicester Sussex etc
以下係小弟係英國浸左5年 同好多employer傾計得出黎既排名 有錯請屌
1. Oxbridge
5. Manchester/Nottingham/Birmingham

以上大學係香港都會較受僱主喜愛(上述大學全部都係Russell group)
你地可能會話有部份大學宜家好廢eg Sheffield/Manchester

2. Sussex
3. UEA
4. Surrey

第二,依幾間收生都好濫(雖然surrey依兩年都收緊左,但之前收落好多垃圾拉低哂個形象)
第三,學店形象太過深刻

Edinburgh 唔會高過Durham 同Warwick 囉....
同埋其實好睇你讀邊科

Surrey之前收得好鬆wor 識人offer AAB最後A(Chinese) CD都比wor 雖然果科唔係咩神科
大家好

1. Oxbridge

2. Sussex
3. UEA
4. Surrey

第三,學店形象太過深刻

同埋其實好睇你讀邊科

點解Edinburgh 唔會好過個兩間 論世界排名都高好多
同埋surrey真係越黎越好
巴打點睇 university of westminster 嘅planning

有冇人知呢間好唔好
巴打點睇 university of westminster 嘅planning

有冇人知呢間好唔好

麻麻地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞