[升學意見]嚴選top英國大學

1001 回覆
27 Like 12 Dislike
香港的未來是北復清交浙人中科的

Agent之寶 我地咪識 香港班hr應該唔識

咁如果英國本土呢 想係個邊做野

首先你有冇British passport?
冇既話 可以唔洗諗

有葡國 因為老豆葡籍
不過都脫歐

咁真係難d啦

你一定要攞好多分 我估計你a n f first hons就一定要架啦

留意番 英國讀商科有6 7成係蝗 而lancaster呢間就仲會好多香港人 適應能力不是一個問題

係勁撚多香港人
報咗
Durham
Southampton
Newcastle
UEA
Birmingham
得Durham 未有offer

Durham真係鳥不生蛋既地方
係果度住3-4年真係慘撚過食屎

但係個list入便得durham算做top tier既uni
當然好睇你讀邊一科
因為我始終覺得subj ranking>uni ranking

我指既係呢個地方
又凍又悶 5月都仲可以落雪 出街想食餐飯都難
除左近newcastle之外 咩城市都唔近

讀大學就幾年 做野就幾十年
唔洗我教你都識揀呀嘛

Agent之寶 我地咪識 香港班hr應該唔識

咁如果英國本土呢 想係個邊做野

首先你有冇British passport?
冇既話 可以唔洗諗

有葡國 因為老豆葡籍
不過都脫歐

咁真係難d啦

你一定要攞好多分 我估計你a n f first hons就一定要架啦

留意番 英國讀商科有6 7成係蝗 而lancaster呢間就仲會好多香港人 適應能力不是一個問題

係勁撚多香港人

你當Agent之寶個朵流嫁
b ham exeter呢啲又係一樣道理
報咗
Durham
Southampton
Newcastle
UEA
Birmingham

但係個list入便得durham算做top tier既uni
當然好睇你讀邊一科
因為我始終覺得subj ranking>uni ranking

我指既係呢個地方

唔洗我教你都識揀呀嘛

我揀A&f
其實大家唔好睇hku睇得太高
G5入面是但一間都勁過hku

你收撚皮啦傻閪

Hong Kong 就識 hku =普通大學(外國人睇)

冇錯

笑左,擺明睇科啦
就law而言,Lord Pannick QC同Clare Montgomery QC等神人久唔久就黎hku開講
仲有一堆科係外國嘅權威professors教:如Business Association係UCL Emeritus Professor of Commercial Law教,Commercial law就有Oxford嘅Emeritus Professor Francis Reynolds QC教
我唔覺得一間普通大學會有呢啲professors穿洲過省黎教囉

依位巴打 唔洗咁勞氣 我地冇話過hku唔勁點點點 我地依個post集中討論既係reputation/名氣

hku幾勁都冇Q用啦, 幾十萬畢業生唔係做共狗就離地廢中,hku law faculty比人滅門啦依家你懷緬過去都無用,聽講舊年pcll收生跌到60 average, 事實上公開秘密好多firm開始歧視hku法律畢業生.

利申: 黃絲

聽你講上面就知你好多都係聽人講聽人講但全部都係流料

咁真係難d啦

係勁撚多香港人

好似有個hk association

另外我想問有冇人做過U.K. Intern
英文底唔好係咪唔洗諗
其實大家唔好睇hku睇得太高
G5入面是但一間都勁過hku

你收撚皮啦傻閪

冇錯

笑左,擺明睇科啦
就law而言,Lord Pannick QC同Clare Montgomery QC等神人久唔久就黎hku開講
仲有一堆科係外國嘅權威professors教:如Business Association係UCL Emeritus Professor of Commercial Law教,Commercial law就有Oxford嘅Emeritus Professor Francis Reynolds QC教
我唔覺得一間普通大學會有呢啲professors穿洲過省黎教囉

依位巴打 唔洗咁勞氣 我地冇話過hku唔勁點點點 我地依個post集中討論既係reputation/名氣

hku幾勁都冇Q用啦, 幾十萬畢業生唔係做共狗就離地廢中,hku law faculty比人滅門啦依家你懷緬過去都無用,聽講舊年pcll收生跌到60 average, 事實上公開秘密好多firm開始歧視hku法律畢業生.

將來的香港是屬於北京大學law
報咗
Durham
Southampton
Newcastle
UEA
Birmingham

當然好睇你讀邊一科

我指既係呢個地方

唔洗我教你都識揀呀嘛

Durham有樣野好
Oxbridge各科都係15-31/32% first class/distinction rate
Durham Science可以40-50% first class/distinction
所以student satisfaction奇高

hku真係on9,可以得~5% first class
叉一叉開先
唔知大家點睇UCL med chem
10月報佢仲未in我

我指既係呢個地方

唔洗我教你都識揀呀嘛

Durham有樣野好
Oxbridge各科都係15-31/32% first class/distinction rate
Durham Science可以40-50% first class/distinction

其實係英國U派first class派到痴線姐

因為英國冇pcll丫嘛,你唔派但係人哋派咁自己d學生出去揾唔到食,何必呢

Hku識得咁諗就好

唔洗我教你都識揀呀嘛

Durham有樣野好

因為英國冇pcll丫嘛,你唔派但係人哋派咁自己d學生出去揾唔到食,何必呢

Hku識得咁諗就好

我聽過某間英國大學一年先得一個first hons

你收撚皮啦傻閪

冇錯

笑左,擺明睇科啦

聽你講上面就知你好多都係聽人講聽人講但全部都係流料

唔係wo 我都聽講過依一兩年ifirm唔鍾意收hku graduate 班cu仔攞哂d offer呀ma
Sumption 巴打grad左幾耐?

Durham有樣野好

Hku識得咁諗就好

我聽過某間英國大學一年先得一個first hons

Classification percentage全部都公開
得一個first hon最大機會係個系本身無咩人

之前揀uni果陣 逐間打去admission問first hons percentage係幾多 個班officer話唔會publish wo

就算上網搵某d research網都只會寫first-2:1係幾多percent 好似真係唔係好覺邊到搵到淨first hons既 stats

巴打如果你知邊到有 可唔可以話比我地知
讀mechanical engine 呢四間邊間好同有咩comment
1.Nottingham
2.Birmingham
3.Exeter
4.Leicester
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞