[升學意見]嚴選top英國大學

1001 回覆
27 Like 12 Dislike
留名
搭單想問下
我係澳洲d所謂八大讀undergrad, 有2:1hon(通常澳洲既undergrad係無hon)
家下諗緊打算可能橫跨地球去UK讀番個master
academic references應該會搵到一個好撚鳩勁既同一個一d都唔勁既黎幫我寫references (雖然同我黎緊想讀既科無太大關係 )

報UCL好定Edinburgh好,雖然兩間都話收2:1hon但係我驚UCL唔太穏陣

Why not both?
咩科btw

遲下去kent讀 我都想知呢間點

冇人理 輕輕一推

我答 大家想知啲咩
但喺呢個po講kent好似唔多好 名氣又冇 排名又冇

黎緊會去讀statistic master, 想睇下其實呢間係香港其實有冇人識
都想知道下其實讀statistic有冇話邊間出名, 不過我報左幾間都係得kent收(我係轉系去讀statistic)

我唔係好熟stat唔好意思 不過以我所知kent既stat唔係出名
kent有人識既 不過你預都係喺番英國讀過既人先識咁囉

巴打讀緊kent
想知u life多唔多野玩
如無意外遲啲會嚟exchange

join下society 去下clubbing果啲都仲有嘅
不過town就真係唔大 冇咩行 夠日常生活同行下街咁

係咪近London?
有冇成日出去玩

得london算近 kent係邊緣地區
唔算出得多 哪有錢

多唔多香港人/強國學生?
搭單想問下
我係澳洲d所謂八大讀undergrad, 有2:1hon(通常澳洲既undergrad係無hon)
academic references應該會搵到一個好撚鳩勁既同一個一d都唔勁既黎幫我寫references (雖然同我黎緊想讀既科無太大關係 )

報UCL好定Edinburgh好,雖然兩間都話收2:1hon但係我驚UCL唔太穏陣

報晒先啦

依幾年係沖得好勁 我d fd話佢最好係career support, interview preparation 同埋有d company可以直接put you through screening to interview.
佢d stat入ibank fo既人好多(MSc finance) 特別係s&t因爲d course 比較quantitative.

不過overall Master in management/finance 都係lse好d

讀緊Durham business management

IC B-school 始終比較新,出咗好多錢請勁教授,但Alumni Networking 機會始終冇咁多。

以我所知London ibank front office 係LBS 同 LSE(以人數計)為主,其次係Oxbridge,之後就係IC 同 Warwick。

我聽講IC MFin grad 有唔少係做Quant trader/Structuring, 反而做IBD 嘅比較少

香港人又唔係British Citizen 就比較難入London ibank front office (除非有父幹 ),香港front office 就Ivy League 嘅人多(特別係Columbia)

MIM 嚟講好多都好伏,Career Support 一般,就算係LSE同LBS都係麻麻

Btw, 呢度好少好少有人講LBS,其實LBS先係London Finance最勁果間(MBA/MFin = 好勁),早一兩年開咗嘅MFA我覺得好有潛力,巴打們可以考慮下 (LBS MIM 就......)

Oxbridge 真係比LSE 少人入ibank ge. 但主要原因係Oxbridge 個個想做consulting, 唔報ibank

遲下去kent讀 我都想知呢間點

冇人理 輕輕一推

我答 大家想知啲咩
但喺呢個po講kent好似唔多好 名氣又冇 排名又冇

黎緊會去讀statistic master, 想睇下其實呢間係香港其實有冇人識
都想知道下其實讀statistic有冇話邊間出名, 不過我報左幾間都係得kent收(我係轉系去讀statistic)

我唔係好熟stat唔好意思 不過以我所知kent既stat唔係出名
kent有人識既 不過你預都係喺番英國讀過既人先識咁囉

巴打讀緊kent
想知u life多唔多野玩
如無意外遲啲會嚟exchange

join下society 去下clubbing果啲都仲有嘅
不過town就真係唔大 冇咩行 夠日常生活同行下街咁

係咪近London?
有冇成日出去玩

得london算近 kent係邊緣地區
唔算出得多 哪有錢

多唔多香港人/強國學生?

我果科同住果到都冇乜
campus有時都見唔少強國 應該集中左喺商科
香港人個人認為唔算太多 可能係我太摺
搭單想問下

咩科btw

因為依兩間個都要references
同埋份要由寫reference個條友直接比間 uni
我無理由叫人幫我寫兩間uni既references架嘛
我本身讀考古,黎緊想讀個 GIS既master program
搭單想問下

咩科btw

我本身讀考古,黎緊想讀個 GIS既master program

個個都你咁寫架啦, 我兩個professor 幫我寫左每人5封添

咩科btw

個個都係咁寫架啦, 我兩個professor 幫我寫左每人5封添

咩科btw

個個都係咁寫架啦, 我兩個professor 幫我寫左每人5封添

5封
btw唔該哂巴打建議
想問吓Swansea mechanical Engineering 認受性得唔得?thx
想問吓Swansea mechanical Engineering 認受性得唔得?thx

你dse/al/foundation?

其實問呢類問題之前可唔可以上吓league table 先呢?

畀一條link你
https://www.theguardian.com/education/ng-interactive/2016/may/23/university-guide-2017-league-table-for-mechanical-engineering

自已再google 下

其實問呢類問題之前可唔可以上吓league table 先呢?

畀一條link你
https://www.theguardian.com/education/ng-interactive/2016/may/23/university-guide-2017-league-table-for-mechanical-engineering

自已再google 下

另外,可以上http://www.imeche.org/membership-registration/become-a-member/check-academic-qualifications

如果係accredit嘅話,喺英國同翻到香港都可以考牌
Durham business 點睇

頹到喊

畀一條link你

自已再google 下

唔該曬師兄

你dse/al/foundation?

Dse
巴打點睇我GCE Alevel 攞2A*s2As 放棄左Durham law 翻香港reapply HKU/CU law

咁好成績點解要放棄Durham?屋企想你返香港讀?

2A* 2A 唔試吓入Oxbridge?

之前睇唔到 覆翻巴打先 第一個原因係durham is a shithole 同埋因為香港pcll主要都係收翻親生仔多 上cu到睇statistics成8x%入到pcll就知咩料
致於Oxbridge其實上年係有報cam 但去完in之後真心覺得自己相比係有offer嘅人真係not bright enough
Durham business 點睇

頹到喊

我今年fresher算多野做
又group assignment 又essay
不過上堂就無咩點上

Year 1 其實好chill...Year 2同3

咁好成績點解要放棄Durham?屋企想你返香港讀?

2A* 2A 唔試吓入Oxbridge?

之前睇唔到 覆翻巴打先 第一個原因係durham is a shithole 同埋因為香港pcll主要都係收翻親生仔多 上cu到睇statistics成8x%入到pcll就知咩料
致於Oxbridge其實上年係有報cam 但去完in之後真心覺得自己相比係有offer嘅人真係not bright enough

其實係得cu一間收返最多親生仔
如果真係好冇信心 建議入cu 反正前途唔會差

我今年fresher算多野做
又group assignment 又essay
不過上堂就無咩點上

Year 1 其實好chill...Year 2同3

你係kong soc?

Kong Soc member
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞