[升學意見]嚴選top英國大學

1001 回覆
27 Like 12 Dislike
Essex點睇
想係佢度讀master of art history

全英29
research 全國第4
我見我gpa應該得2:2倒 (樹仁英文)

咩全英29
你睇complete果個?
果個係比d入左閪u既人打飛機
要睇一定睇全球排名

另外我估你讀master既目的都係諗住洗底
Essex洗唔到底架
是但搵間Russell group睇下收唔收好過啦
唔收既話 我建議你慳返啲錢 因為閪u真係唔讀好過讀

英國冇得直升yr2架wo 就算本身係英國讀yr1 tran u都係要重讀yr1 當然間學校會話有exceptional case可以直上yr2 但我覺得就算hd爆4都應該唔得

我係 hd 直入yr2
我以為直入yr2/yr3 係英國係好普遍既事

巴打可唔可以分享下gpa同ielts幾多
同埋係咪要比D course document佢地睇

Hd gpa唔夠3 ive仔唔洗考ielts N展科黎
我個時係俾agents搞既 所以course doc.既野我唔多清楚
我另外仲有幾個hd fd直入其他uni既yr3+master 兩年course
Sorry for1999 唔想自爆
粒膠係還反俾樓主既

我係 hd 直入yr2
我以為直入yr2/yr3 係英國係好普遍既事

巴打可唔可以分享下gpa同ielts幾多
同埋係咪要比D course document佢地睇

Hd gpa唔夠3 ive仔唔洗考ielts N展科黎
我個時係俾agents搞既 所以course doc.既野我唔多清楚
我另外仲有幾個hd fd直入其他uni既yr3+master 兩年course
Sorry for1999 唔想自爆
粒膠係還反俾樓主既

Sorry其實我對hd升u果方面都唔太清楚
介唔介意講下你d朋友hd上yr3果d入左咩u?
唔洗exactly 講下個排名就可以(world)
因為上年有fd yr1 考得幾好 幫佢問左好多間 好似Ww Notting Soton依幾間都唔收佢直升yr2要佢用al成績報返yr1

Btw thanks for the information
有屋企人考慮緊去英國讀,會去英國實地考察下。佢未決定讀乜,可能pharmacy 或者 business/accounting 之類。唔清楚佢DSE predicted如何,不過應該唔太差(band 2 頭英中菁英班排名前列)。適合考慮邊幾間?因為佢想去有可能申請嘅大學睇睇。多謝曬
有屋企人考慮緊去英國讀,會去英國實地考察下。佢未決定讀乜,可能pharmacy 或者 business/accounting 之類。唔清楚佢DSE predicted如何,不過應該唔太差(band 2 頭英中菁英班排名前列)。適合考慮邊幾間?因為佢想去有可能申請嘅大學睇睇。多謝曬

住何一間我個list都得

如果想讀pharmacy 但又驚唔夠分 可以試下Durham Durham pharmacy依兩年先開 佢收得幾鬆下
Archi / Urban planning嘅話邊間好?
Archi / Urban planning嘅話邊間好?

聽聞ucl唔錯
巴打又係我 想請教下glasgow/sheffield/liverpool/nottingham你會點排

利申 讀premaster+master 主要想洗底 讀business相關既科

巴打又係我 想請教下glasgow/sheffield/liverpool/nottingham你會點排

利申 讀premaster+master 主要想洗底 讀business相關既科

Nottingham>Sheffield=Glasgow>Liverpool
睇英國u一定唔可以睇國內排名,海鮮到一個點

完全同意,睇times/qs好過

我都係主要參考times
無知一問 Manchester 係未指緊Manchester metropolitan u定有其他?

我都係主要參考times

Finance 睇financial times 得唔得?
無知一問 Manchester 係未指緊Manchester metropolitan u定有其他?

The university of manchester 呀嘛
想問Birmingham最近排名係咪跌左好多?如果係原因係咩?
想問Birmingham最近排名係咪跌左好多?如果係原因係咩?

邊有跌?如果係英國排名跌可以唔洗理

Mmu完全下三流wo

Nottingham>Sheffield=Glasgow>Liverpool

巴打我搵左D資料係關於呢四間既business school

Glasgow同Sheffield 都有齊triple accreditation

Nottingham少個AACSB Liverpool就only AACSB

如果想讀business既話有齊三個會唔會好D?

可能問得太多 但因為想謹慎D揀 希望有巴打可以幫下我 感激不盡

巴打我搵左D資料係關於呢四間既business school

Glasgow同Sheffield 都有齊triple accreditation

Nottingham少個AACSB Liverpool就only AACSB

如果想讀business既話有齊三個會唔會好D?

可能問得太多 但因為想謹慎D揀 希望有巴打可以幫下我 感激不盡

其實無咩用
點睇UWE
係香港讀緊Asso 想試下Ucas
報左UCL, KCL, Durham, Warwick 同St Andrews
有冇機會
係香港讀緊Asso 想試下Ucas
報左UCL, KCL, Durham, Warwick 同St Andrews
有冇機會

分又唔講 科又唔講
撚知你咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞