[升學意見]嚴選top英國大學

1001 回覆
27 Like 12 Dislike
嚴選英國大學,除咗oxbridge之外,最有成本效益嘅一定係ucl, 不論 llb, science, medicine, archi, histroy, 所有學科都係uk top幾。

icl lse? 老實講,只係某啲科拍住ucl, 當然,都好好。

如果無錢嘅,睇咩科,其實都差唔多。

ic science maths engine 勁過ucl好撚多下話 . medi就唔清楚 . 大部份ic有既科都好top , 相反ucl唔係囉
<blockquote>嚴選英國大學,除咗oxbridge之外,最有成本效益嘅一定係ucl, 不論 llb, science, medicine, archi, histroy, 所有學科都係uk top幾。

icl lse? 老實講,只係某啲科拍住ucl, 當然,都好好。

ic science maths engine 勁過ucl好撚多下話 . medi就唔清楚 . 大部份ic有既科都好top , 相反ucl唔係囉</blockquote>

icl咁撚貴,有乜成本效益可言。
重有,唔好太相信entry tariff, 天外有天,大把鬼仔讀高登仔所謂雞u之後去oxbridge讀phd.

講到ucl好平咁 , 但好明顯ic高一個level
咁都極大量讀完ic去oxbridge讀phd
&lt;blockquote&gt;嚴選英國大學,除咗oxbridge之外,最有成本效益嘅一定係ucl, 不論 llb, science, medicine, archi, histroy, 所有學科都係uk top幾。

ic science maths engine 勁過ucl好撚多下話 . medi就唔清楚 . 大部份ic有既科都好top , 相反ucl唔係囉&lt;/blockquote&gt;

重有,唔好太相信entry tariff, 天外有天,大把鬼仔讀高登仔所謂雞u之後去oxbridge讀phd.

我都覺其實ic真係勁 ucl 好多 要interview ucl ps 就得
不過同一科eg maths ic 要25000 ucl 18xxx
但係london 既 平極有限
啲租起碼係non london u 既一陪有多
aberystwyth vs ww IR master 點簡

睇你用香港人定local既perspective
好多local會揀durham/bristol 而唔揀ucl 係因為ucl係london, 佢地好多都覺london太貴
所以勁既local好多時都揀non london u, 而勁既香港人就prefer g5

粉絲絲打讀邊間?

Science 特別係engine 就廢係真
但overall Durham 勁d ?!
Durham top 嘅科係偏文
History law 呢啲
Law in local uk or hk perspective worse than ucl
History 大ucl dd 但ucl history 同樣top
Stat math business Durham 廢撚到西喎
local 揀Durham 讀文科可能真
Local 揀Bristol engineer especially aerospace 都有可能 但講majority Bristol &gt; ucl 就收皮啦

你地依家係咪英國點解可以咁早
Local可能係覺得ucl勁啲
但而我所知 佢地好多時ucas都唔排london u
唔似我地咁響往london life
而且另外2間係uk reputation 都唔差
同london d cost真係對佢地泥講太貴
夠勁入都唔會簡
例如讀llb, 返香港,我情願讀leicester或者sussex, 大把人入咗pcll, oxbridge lse又點,十優港姐攞22,齊昕讀到痴咗線!

Leicester Sussex 入pcll rate 幾撚底喎on9
City pcll majority borderline ww喎
aberystwyth vs ww IR master 點簡

Ww for sure
Aberystwyth 唔會有人識

ic science maths engine 勁過ucl好撚多下話 . medi就唔清楚 . 大部份ic有既科都好top , 相反ucl唔係囉&amp;lt;/blockquote&amp;gt;

我都覺其實ic真係勁 ucl 好多 要interview ucl ps 就得
不過同一科eg maths ic 要25000 ucl 18xxx
但係london 既 平極有限
啲租起碼係non london u 既一陪有多

Ic interview 睇你英文渣其實 個鳭個都有offer as 唔差 係睇meet唔meet 倒 仲有淨睇ps lse 咪又係咁 offer仲相對底添
例如讀llb, 返香港,我情願讀leicester或者sussex, 大把人入咗pcll, oxbridge lse又點,十優港姐攞22,齊昕讀到痴咗線!

Leicester Sussex 入pcll rate 幾撚底喎on9
City pcll majority borderline ww喎

你講乜鳩?
uk uni 攞65基本入到pcll. top5嘅63.

Leicester 63 得先算啦 on9
BU MBA

你講乜鳩?
uk uni 攞65基本入到pcll. top5嘅63.

Leicester 63 得先算啦 on9

leicester 幾多分就真係唔知喎, 不過入pcll都有好多其他條件可以加分嘅,例如工作經驗。

相對嘅 你勁u咪易勁firm
你有關係老豆都唔會俾你讀呢啲垃圾

leicester 幾多分就真係唔知喎, 不過入pcll都有好多其他條件可以加分嘅,例如工作經驗。

咁你又錯,leicester, kent , cardiff 呢啲絕對唔算垃圾,人哋喺英國咪樣有tc, 不過你話喺香港做律師啫,過幾年香港做律師重有幾好景?而家都含下含下啦。

咁收皮啦講緊番香港呀 仲有local 做律師大把undergrad 讀其他文科補llm

咁你又錯,leicester, kent , cardiff 呢啲絕對唔算垃圾,人哋喺英國咪樣有tc, 不過你話喺香港做律師啫,過幾年香港做律師重有幾好景?而家都含下含下啦。

不過4年後香港都改制 要考筆試+pcll
其實係咪勁u 咩科都已經無所謂?
其實係咪勁u 咩科都已經無所謂?

睇係咪專業人士 如果唔係 其實部分正確
遲啲去university of kent exchange
呢間點睇

遲下去kent讀 我都想知呢間點

冇人理 輕輕一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞