[升學意見]嚴選top英國大學

1001 回覆
27 Like 12 Dislike
大家好
之前開post發現原來咁多巴絲起英國讀書
所以決定開post講一講英國大學排名
以下內容純粹個人意見 no offence

小弟現時就讀於一間英國傳統名校 邊間就唔開廢事相認
我見有好多人都依賴complete university guide果個排名
其實果個唔可以apply落香港人既準則到
香港人多數揀學校都會想選擇一啲有名氣既大學
問題就黎 有好多間排名好高但係香港名氣唔大 e.g UEA Lancaster Leicester Sussex etc
以下係小弟係英國浸左5年 同好多employer傾計得出黎既排名 有錯請屌
1. Oxbridge
2. IC/LSE/UCL
3. KCL/Edinburgh
4. Warwick/Bristol/Durham
5. Manchester/Nottingham/Birmingham
6. Southampton/Leeds
7. Sheffield
8. Cardiff/Exeter/Newcastle

以上大學係香港都會較受僱主喜愛(上述大學全部都係Russell group)
你地可能會話有部份大學宜家好廢eg Sheffield/Manchester
但係班僱主以前讀書果陣絕對係世界級
佢地只會記得以前點勁點勁
所以宜家都維持好高既employability

以下依幾間我唔recommend大家入 (排名不分先後)
1. Leicester
2. Sussex
3. UEA
4. Surrey
5. Lancaster

首先,唔係russell group已經輸左一半
第二,依幾間收生都好濫(雖然surrey依兩年都收緊左,但之前收落好多垃圾拉低哂個形象)
第三,學店形象太過深刻

希望的依篇野可以幫到巴絲們揀學校
有咩意見 歡迎你地屌打我
幫推
點睇Bath York Glasgrow St Andrews Liverpool Southampton Queen Mary 同北愛間QUB
如果有啲大學唔算出名但係某啲科唔錯咁點計,而且就好似某啲專科你有個牌就一定有人請你咁就唔需要計排名啦 不過如果綜合嚟講一定係嗰幾間架啦
今年Exchange去左sussex
聽教授講的確好似係有錢就可以讀
利申Summer school成個canteen都係大陸人 父母都見到
真心求知識要睇番科排名
就算幾top都好都唔會係科科都咁勁
Durham
唔同意2, UCL通常只係IC/LSE既back up, 淨係睇佢地比個offer都知差好遠
應該
2.IC/LSE
3.WW/Durham/bristol
4.UCL/KCL/Edin

同埋Lancaster都好過你recommend個埋好多 起碼都係uk top 10

純粹個人意見
Business既話Warwick定manchester好
今年Exchange去左sussex
聽教授講的確好似係有錢就可以讀
利申Summer school成個canteen都係大陸人 父母都見到

cccu ?
唔同意2, UCL通常只係IC/LSE既back up, 淨係睇佢地比個offer都知差好遠
應該
2.IC/LSE

同埋Lancaster都好過你recommend個埋好多 起碼都係uk top 10

純粹個人意見

UCL係間綜合大學,超多科目,有勁有唔勁,唔似lse ic咁專攻自己擅長既科。計返ucl勁嘅科(e.g architecture, law,medicine, bio related subject,psy)唔會比lse ic差
Business既話Warwick定manchester好

一定係ww
應該
2.IC/LSE

純粹個人意見

我對Lancaster 冇咩好感
冇錯 如果講complete果個排名佢係幾高
但一睇排名就唔見左影
應該
2.IC/LSE

純粹個人意見

但一睇排名就唔見左影

一睇全球排名就唔見左影
應該
2.IC/LSE

純粹個人意見

UCL係間綜合大學,超多科目,有勁有唔勁,唔似lse ic咁專攻自己擅長既科。計返ucl勁嘅科(e.g architecture, law,medicine, bio related subject,psy)唔會比lse ic差

Agger 而且我依到講既係名氣 我當然明白上述講有部分大學而且唔勁 eg man Sheffield 但以香港人膚淺嘅特性 只是名氣高就自然多人請
點睇Bath York Glasgrow St Andrews Liverpool Southampton Queen Mary 同北愛間QUB

你依到依幾間論名氣既話Southampton最好
之後Liverpool (董建華係依間)所以都會有人識
其他bath York qm 依d 係英國本土勁 但如果你係想返香港做野既話 建議揀返Southampton
如果有啲大學唔算出名但係某啲科唔錯咁點計,而且就好似某啲專科你有個牌就一定有人請你咁就唔需要計排名啦 不過如果綜合嚟講一定係嗰幾間架啦

我依到講既係綜合名氣
如果專科可以有以下選擇
Pharmacy: Nottingham, UEA, Queen Belfast
Physiotherapy: UEA, Keele

請law既就建議㨂返要考LNAT既大學 就算係Birmingham都好過冇 如果真係入唔到最top 建議可去Southampton(雖然如果齋睇LLB排名唔高 但始終老牌大學,最重要一點 佢比man leeds仲要好 主要原因係因為佢入面有個神module Maritime law) 如果你係佢到讀maritime law 前途絕對唔差

如果入唔到Southampton 寧願去Sheffield都唔好去Sussex Sheffield以前law好勁 依家有好多Judge Council 都係依間 只要入到PCLL 前途都會比shitty仔好
應該
2.IC/LSE

純粹個人意見

但一睇排名就唔見左影

一睇全球排名就唔見左影

Lancaster qs排129

咁已經唔係好過我recommend個堆好多啦
好想去ic exchange
咁讀 dietetics 呢?
leeds met 點睇
Leeds
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞