[升學意見]嚴選top英國大學

1001 回覆
27 Like 12 Dislike
係香港僱主眼中:
1. Cam/Ox
2. 三大/G5
3. 九龍區三大

其他都係野雞
去左UEA
濕鳩agent本來仲叫我去Lancaster Sussex Leicester

Lancaster好過UEA wor

Lancaster 想讀個個course計埋foundation 5年
UEA 3年搞掂
所以
係香港僱主眼中:
1. Cam/Ox
2. 三大/G5
3. 九龍區三大

其他都係野雞

香港人尤其係老果輩都係崇英
宜家話事果班多數都有去英國進修過 所以對應該大學有一定認識 而且停留係佢地果個年代
所以佢地宜家都仲好鍾意man u Sheffield
係香港僱主眼中:
1. Cam/Ox
2. 三大/G5
3. 九龍區三大

其他都係野雞

香港人尤其係老果輩都係崇英
宜家話事果班多數都有去英國進修過 所以對英國大學有一定認識 而且停留係佢地果個年代
所以佢地宜家都仲好鍾意man u Sheffield
去左UEA
濕鳩agent本來仲叫我去Lancaster Sussex Leicester

Lancaster 想讀個個course計埋foundation 5年
UEA 3年搞掂
所以

唔好灰啦 你讀咩科?
其實大家唔好睇hku睇得太高
G5入面是但一間都勁過hku
睇完樓主講想去Edinburg 幾鐘意Scotland
不過唔知英國讀master幾錢

你幻想果陣咪勁過
係香港人眼中
根本G5 ivy 3大係同一層次

其他英國大學撚有人識咩
香港僱主都以三大為主
崇英撚都唔會崇廢U
去左UEA

UEA 3年搞掂
所以

唔好灰啦 你讀咩科?

Business

你幻想果陣咪勁過
係香港人眼中

其他英國大學撚有人識咩
香港僱主都以三大為主
崇英撚都唔會崇廢U

都係睇咩雇主既姐
咩工都係ifirm最好 人工最好 前途最好
你知唔知入面話到事果d會係咩人?外國人定香港人
我可以好有信心話你聽就算唔係鬼佬都係浸過鹹水既香港人

有錯請屌 虛心受教
睇完樓主講想去Edinburg 幾鐘意Scotland

巴打讀咩科?

你幻想果陣咪勁過
係香港人眼中

其他英國大學撚有人識咩
香港僱主都以三大為主
崇英撚都唔會崇廢U

同一層次又誇咗少少
Oxbridge 同ivy地位高d
但Warwick 打後個d根本唔入流,個班學生番黎考DSE分分鐘入唔到3大
題外話, 大家覺得應該直接grad完讀master 定做下野先呢?

你幻想果陣咪勁過
係香港人眼中

其他英國大學撚有人識咩
香港僱主都以三大為主
崇英撚都唔會崇廢U

都係睇咩雇主既姐

有錯請屌 虛心受教

Haha過多幾年後變大陸人,北清復最勁

你幻想果陣咪勁過
係香港人眼中

其他英國大學撚有人識咩
香港僱主都以三大為主
崇英撚都唔會崇廢U

都係睇咩雇主既姐

有錯請屌 虛心受教

Btw,你law firm咪又係要PCLL。你過咗HKU/CU/City班admission,再過埋I firm班80/90後HR先算啦

你幻想果陣咪勁過
係香港人眼中

其他英國大學撚有人識咩
香港僱主都以三大為主
崇英撚都唔會崇廢U

都係睇咩雇主既姐

有錯請屌 虛心受教

Haha過多幾年後變大陸人,北清復最勁

Agger 勁多 summer analyst 係大陸喱

你幻想果陣咪勁過
係香港人眼中

其他英國大學撚有人識咩
香港僱主都以三大為主
崇英撚都唔會崇廢U

同一層次又誇咗少少
Oxbridge 同ivy地位高d
但Warwick 打後個d根本唔入流,個班學生番黎考DSE分分鐘入唔到3大

我明咁多位巴打咁嬲
的而且確 英國既大學絕對係比香港8大易入
可能你地會話 有冇搞錯咁既分都入到名校
但我想你地搞清既係 英國大學絕對係易入難出
身邊好多人都讀唔掂要quit/repeat
我想帶出既就係 如果果個人係唔入流既話 佢係永遠都唔會meet到間大學既要求 佢唔會grad到
每次見到人CV 寫Sussex 之流都笑出聲
[quote]睇完樓主講想去Edinburg 幾鐘意Scotland

Edin悶到仆

你幻想果陣咪勁過
係香港人眼中

其他英國大學撚有人識咩
香港僱主都以三大為主
崇英撚都唔會崇廢U

都係睇咩雇主既姐

有錯請屌 虛心受教

Btw,你law firm咪又係要PCLL。你過咗HKU/CU/City班admission,再過埋I firm班80/90後HR先算啦

其實PCLL就係一個好例子 city pcll根本就偏愛英國大學 識人Leicester 2:1 都得 但city仔 2:1都唔收

其實我都幾唔鍾意Sussex 感覺d人淨係掛住玩 冇咩讀書氣氛

個d乜乜ter,乜乜ham之流
York university 我就識,University of York
Bristol Edin太高

名氣絕對唔差架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞