太初之始,由入宿開變(二)

1001 回覆
106 Like 0 Dislike
樓豬S嘅文陪我渡過DSE架,依家又有文好撚happy,利申Ceci is the best
All in高達
樓主做咗啲Research,發現依個《割肉餵鷹》故事嘅白話版有幾個version。最後我揀咗個叫《賢愚經》〈梵天請法六事品〉嘅白話版本做藍本(我都係上網睇 可能會有錯)。

附上Link大家有興趣可以去睇睇,啲佛教故事曲折離奇下,同其他神話故事差唔多。

文言(最底個篇):https://www.blisswisdom.org/publications/sutras/a/003/243-001/1091-001
白話:http://www.ctworld.org.tw/sutra_stories/story088.htm
榮幸榮幸
想睇就高達
想睇高達
Clsbtw樓主好有心
自護聯邦同Seed Destiny 有咩關係

定係你諗住寫寫Eve Hedy Alma分別做Blue Cosmos、Plant、奧布3P爭肉食
仲二會唔會係調整者識爆seed
尋晚太急寫錯,大家當係加入高達元素,咩系列就唔深究了
加油

由不要臉追到依加

可唔可以加埋Yuki俊俊
鍾意高達
你選擇了加入「割肉餵鷹+機動戰士高達」。

你們再次經過一次快速且有效率的投票後,最後「割肉餵鷹加機動戰士高達」的故事組合藉你們全男班四票當選。

老實說,你覺得高達是所有男生的兒時夢想,現在可以在舞台上實現它,想想還有點興奮呢。

「好啦,之後做個簡單嘅分工先,邊個有信心寫好個劇本?」你問道。

「交比我。」窮鬼Jay自動請纓說道,「我腦入面已經有一個完美嘅劇本。」你從窮鬼Jay的眼神中看到無盡的熱情,看來他真的很想拿下比賽冠軍。

「咁音響方面有冇人熟啊?」你問。

「音響方面就交比我同Ceci啦!」Eve舉手說道。

你點點頭,接下來剩於的要作也很快分配好,West勁及仲二負責道具、Alma及Hedy負責服裝,而你則負責執頭執尾。

在確認好簡單分工後,你們一行八人便浩浩盪盪前去遞報名表。

「同學……你地確認你地個劇名冇寫錯?」負責接收申請的學生會同學看到你們的申請表後,露出了一個奇怪的表情。

「冇錯!」窮鬼Jay拍拍心口說道。

「機動戰士之佛祖割肉……?」學生會同學口嗡嗡的說道,他覺得自己的童年好像被毀了。

「無錯,機動戰士之佛祖割肉!」Eve衝上前,露出一個自信的神情,仿似這個劇本是甚麼驚世大作一樣。

「……好,咁祝你地表演成功……都同你地講返我地學生會對每個參賽組別都會有啲資助,到時帶單過嚟claim就得……」學生會同學覺得這個世界已經變得和以前不一樣了。

==================

離正式比賽還有一星期,你們各自按窮鬼Jay的要求購買了些材料製作道具服裝,每一個晚上都抽空出來製作道具、綵排之類。

在其中的一個晚上,你們一如以往的在宿舍的Common Room為比賽作準備。

當你來到Common Room時,發現大家都到齊了。

順帶一提的是你們宿舍的Common Room很大,不少學生都會利用此空間來籌備活動或是聯誼之類。

要先與誰說話好呢?

1.負責劇本的窮鬼Jay
2.負責音響的Eve及Ceci
3.負責道具的仲二及West勁
4.負責服裝的Alma及Hedy
1.負責劇本的窮鬼Jay
2.負責音響的Eve及Ceci
3.負責道具的仲二及West勁
4.負責服裝的Alma及Hedy
好想知佢點寫
Btw 阿一負責乜嘢?統籌?
go
統籌兼打雜
BTW同票寫唔到 聽日要返工今晚要早瞓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞