太初之始,由入宿開變(二)

1001 回覆
106 Like 0 Dislike
樓豬描述就似係呢個
樓主個描述咁寫 預咗揀呢個
係咪參考斉木楠雄入面嗰漆黑之翼
你選擇了「仲二」。

你們一致認為這個叫仲二的男生很有話劇演員的氣質,相信他能成為你們最後的一塊拼圖。

據說他是也是今年的新生,也有玩Ocamp,不過與Eve、雙棍不是同組的人,雖說不相熟,但也算認得對方。

於是你們相約他來你們房一敘,以商討參加「影帝盃」的事宜。

過了一會兒,咯咯的敲門聲響起,你打開門,來者正是仲二!

他是一個白色頭髮的留著幾乎插眼斜陰,一身黑色勁裝的男生,你留意到他的左手上還戴著一個黑色的手套。

「你就係仲二?」你側過身引他入房,一邊問道。

「係,你好,我就係仲二。」仲二有少少怕生的說道,他看到你房間有如此多靚女,不禁呆了一呆。雖然仲二的外表頗具視覺衝擊效果,但他說話還是正正常常,而且還挺有禮貌的。

「好,咁我地就開始討論下我地演啲咩啦。」你一邊將報名表格遞給仲二,一邊對眾人說道。

「今屆個主題係童話故事或者寓言故事,我地……咦––」你說道一半,發現仲二突然看著自己的左手臉露出痛苦的神色,「仲二,你冇嘢啊嘛。」你有些擔心的問道,仲二好像很痛苦的樣子。

「無……無事。」仲二對你露出了一個笑容說道,然後他又低下頭,望著自己的手細細聲自言自語道:「最近七十二柱魔神嘅力量漸漸唔穩定……唔通係巴力呼喚緊我?(註:其中七十二柱魔神之一)」

「你冇事咁……咁就好啦。」沒有事就好了,你便繼續對他們商討正事,「大家有冇覺得咩童話故事或者寓言故事適合我地演?」

「小紅帽?」Alma側一側頭說道。

「灰姑娘!」Hedy舉手提議。

「我要七隻小矮人!」Eve跳起來說,你想她應該是指白雪公主吧。

「七劍下天山!」West勁露出一個瀟灑的笑容說道。但你知道,這應該不屬於童話或寓言故事吧。

「倩女幽魂。」窮鬼Jay一臉嚮往的神色,但這應該也不算是童話或寓言故事吧,如果是原著《聶小倩》的話應該還能勉強接受……

「你地依兩個唔算係童話或者寓言故事吧?」你否缺了West勁與窮鬼Jay的建議,你也明白為甚麼他們會提出這樣的建議,老實說,你心底裡其實還挺想演佛祖割肉餵鷹的故事呢。

「其實我諗一個故事並不足以支撐30分鐘,我地不如揀定以一個故事為基礎,再加入其他故事嘅元素去做改編?」一旁的Ceci見大家意見各異,便提出了一個折衷的方法。

你們聽到後,皆覺得Ceci的話很有道理,你們商討了一會兒,最後認為以下幾個故事適合為基礎故事,分別是:《小紅帽》、《白雪公主》、《佛祖割肉餵鷹》、《灰姑娘》。

1.小紅帽
2.白雪公主
3.佛祖割肉餵鷹
4.灰姑娘
1.小紅帽
2.白雪公主
3.佛祖割肉餵鷹
4.灰姑娘
寫定都得
又可以寫定啦
真心,佛祖割肉餵鷹雖然鳩,但好難寫其他可能會再易啲,大家諗真啲先,不過我應該過一陣就出多篇
係,有參考到佢嘅特性
是但搵個人扮彿祖,割一一俾Alma食
Dark reunion
有埋個bg好好笑
手賤,因為真係好鳩,你諗下如果你睇話劇點知個內容係割肉餵鷹,點忍
海藤瞬
你們選擇了「釋尊割肉餵鷹」。

經過你們快速且有效率的投票後,你們選擇了《釋尊割肉餵鷹》為基礎故事。

你知道在場各人或多或少都有聽說話這個故事,但由於故事年代久遠,坊間不同版本或有微小差異,你便與大家說了一次《割肉餵鷹》的故事。

簡單來說,這個故事只有三個主要角色,分別是:帝釋天(鷹)、薩波達王(釋迦牟尼)、帝釋天伙伴(鴿)。

內容大概是:

「帝釋天天壽將至,擔心自己死咗之後無菩薩可依,佢嘅下屬就提議佢投靠薩波達王,因為薩波達王行菩薩道,將來必會成佛。然後帝秤天為咗測試薩波達王係咪真係咁德行高遠,就同下屬各化為鷹同鴿,喺薩波達王面前上演一場狩獵戲碼。

薩波達王懷有慈悲救世之心,自然唔忍心睇住隻鴿死,佢選擇將自己啲肉割落嚟放上秤到,以同等重量嘅肉換取鴿的性命,點知割極都平衡唔到個秤,薩達波王見到咁嘅情況,決定All in,成個人坐上去個秤到,終於就成功平衡到個秤。

及後帝釋天現返真身,薩波達王生返啲肉出嚟,最後自然Happy Ending,『天及世人,歎未曾有,歡喜踊躍,不能自勝』。」

「個故事主要係得三個角色,我地要點豐富個劇情,加多啲角色落去好呢?」你有些苦惱的說道。

「賣火柴的小女孩?」Alma思索著說道。

「咩話?」一旁的仲二瞪大了雙眼,一臉震驚。

「可以喎!」豈料Ceci在一旁接著說道,「我地保留故事嘅核心「割肉」,加入賣火柴小女孩嘅元素,變做賣肉的小女孩……」一旁的仲二已經說不出話來了。

「賣火柴的小女孩都得嘅話……咁唱K小魚仙都可以喎。」Hedy托著下巴吐出令仲二快要窒息的建議。

「唱K小魚仙我鍾意啊!我地可以割肉之餘又開活潑動人歌聲演唱會,淨化世人!」Eve立即興奮的說道,仲二無法呼吸了。

「如果係咁嘅,不如加高達Seed啦。」West勁忍不住笑說,仲二隱約看到遠處有天使正對他招手。

「可以就講自由聯邦同自護軍爭肉,我地中間又可以加插多啲發人省思嘅情節,獎金獎品仲唔係我地嘅?」窮鬼Jay的肉的渴求使他的想象力突破天際,仲二幾乎眼前一黑。

「你地……你地認真㗎?」仲二口疾疾的說道。

「梗係啦。」窮鬼Jay很想贏得豐富的獎金獎品,他一托眼鏡,眼睛閃過一絲光,說:「你唔係驚啊嘛?」

「我會驚……?哈哈哈哈!」仲二聞言後突然昂天大笑,宛如動漫裡的邪惡Boss一樣,他昂首好瀟的摷高額前的瀏海,說:「除非依樣嘢恐怖得過封印係我手中入邊嘅力量,如果唔係……我真係唔知個驚字點寫啊。」

看來大家都沒有異空,大家都提出了很具創意的題材,你們決定繼續以投票方式決定。《割肉餵鷹》的故事,應該加上甚麼元素好呢?

1.割肉餵鷹+賣火柴的小女孩
2.割肉餵鷹+唱K小魚仙
3.割肉餵鷹+機動戰士高達SEED Destiny
1.割肉餵鷹+賣火柴的小女孩
2.割肉餵鷹+唱K小魚仙
3.割肉餵鷹+機動戰士高達SEED Destiny
cls啱啱好追完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞