太初之始,由入宿開變(二)

1001 回覆
106 Like 0 Dislike
呢個應該係毒男大魔王,之前隻尿布鬼就係佢養,立此存照
你決定「先去吃飯,再找機會將筆記本還給男生」。

你的肚發出咕咕㗎㗎嘰的聲音。

「我哋食嘢先,我就嚟餓死。」你用幽怨的眼神看着Hedy。

「哈哈,係囉,我都肚餓喇,行啦食嘢食嘢。」Hedy迴避你的眼神,然後裝作沒事發生的拉着你走。

你們坐在Canteen的某角落,把午餐食完後,你把那本筆記拿出來。

「Hedy,我覺得哩個嘢有啲唔對路。」

Hedy隨你的手,把視線投向筆記薄,心中想着:阿一佢莫非想同我一齊偷窺人哋嘅秘密,哩種背德嘅感覺⋯⋯

「偷睇人哋啲嘢好似唔係咁好Bo,不過阿一你想睇,我哋偷偷哋睇下都冇問題嘅⋯⋯」

在Hedy妹下妹下的時間,你已經翻開筆記薄的第一頁。

一九九七年,六月十六日
如果可以,我絕對唔會嚟,但係冇辦法⋯⋯點解你要信佢哋?點解你唔肯信我?佢哋淨係想呃你,得到你。

一九九七年,六月二十三日
哩一個星期我都冇再見到你,你係唔係唔會再嚟搵我?定你已經被嗰班無知嘅人呃到,以為只係一個新潮嘅玩笑?

一九九七年,六月二十五日
你衝入嚟我間房,喊住同我講你無辦法再忍受,你感覺到好多其他嘢,好似大地底下潛伏咗無盡嘅肉塊,當你靜下心,可以聽到佢哋蠕動嘅聲音,啪達啪達,啪達啪達⋯⋯

一九九七年,六月二十八日
我再一次搵你唔到,你嘅朋友都話冇再見過你。我喺搵你嘅過程慢慢感覺到潛伏喺地下嘅生命,黏濡的身體,流動的流音,啪達,每當我獨處嘅時候,好似有某啲嘢窺視緊我,我無辦法閉眼,一閉眼,就會有一種無法形容嘅恐怖感,好似有一個流着黏液大口準備將我吞噬⋯⋯

一九九七年,七月一日
我知道佢嚟咗,門外等候我的係一道年輕的黑暗⋯⋯

「Hedy,今次可能有麻煩了。」你非常嚴肅的對Hedy說。

Hedy被你突如其來的嚴肅嚇倒,問道:「發生咗咩事?」

「哩間學校有啲人做緊啲超越佢哋控制範圍嘅嘢。我哋要搵返啱啱圖書館嗰個男仔,即刻。」

Hedy從未見過你露出如此認真的表情,好像以往的事情你都以一貫鬆容的態度解決。

「咁咁咁等我哋兩個搞唔搞得掂㗎?」

你聞言覺得有道理,但事情顯然不簡單,你決定

1. 先出發找圖書館小子
2. 找721朋友和Eve、Alma商討
1. 先出發找圖書館小子
2. 找721朋友和Eve、Alma商討
1v1 啦
呢啲情況一定唔會單拖
Almaaaaaaaaaaaaaa
721兄弟先係重點
加速
加速
克蘇魯神話?
由俊仔年代一直追,多謝樓主s、俊仔Yuki Ceci陪我渡過咗我嘅Intern生涯
你決定「找721朋友和Eve、Alma商討」。

「件事就係咁。」你將剛才管Hedy在圖書館遇到的事情和筆記簿上面寫嘅嘢話咗畀721兄弟同二女知。

Alma和Eve坐在你的床上,Hedy則坐在靠近你的書枱前,West勁和窮鬼Jay坐在舖了地膠的床和床中間的走道。

「Alma,你知唔知學校有啲咩關於圖書館嘅靈異嘢?」你望向Alma,「本筆記嘅日期係一九九七年,需然隔咗好耐,但係話唔定會有啲咩流咗落嚟。」

「你等我諗一諗。」Alma說。

Hedy也隨着你的視線望向Alma,她第一次仔細的看Alma的臉,發現她真的很美。一種冷冰冰的美。唔怪之得阿一會煎我⋯⋯等等先,我都唔係好差姐,好歹都有今屆Camp花,點解佢會煎得落手⋯⋯嗚嗚⋯⋯

「阿阿阿阿一一一一,點點點算⋯⋯好好好似好好好恐恐恐恐恐怖⋯⋯」Eve已經縮埋一舊,緊緊摟住Alma的手。Alma則輕摸Eve的頭,像安撫小貓一般,但她心中也有點害怕,畢竟學校的靈異事件也不少,只是需要一點時間回想。

「阿一,我地可以搵下九七年關於我哋大學嘅新聞。如果有啲咩事,應該會報。」窮Jay說。

「冇錯,仲可以開下我哋學校嘅Goop睇,我覺得一定會有啲嘢傳開去。」West勁也幫口說。

「好,不過我哋調查之前窮Jay你畀啲符佢哋先,我覺得今次有啲唔對路。」你想起HallO的那隻消失了的Pampers尿片鬼仔和Xidada尿片鬼仔。

看着窮Jay把符分給三女,你突然有種感覺,一種志同道合的感覺。以往中學你好心提點同學身邊有污糟嘢,他們只會當你是神棍。可是在過裡,無論是三女還是二男,都給予你充足的信任。

此時,有人在敲你的房門。你打開門一看,只見是剛才在圖書館的男生,你覺得事有蹺蹊,決定

1. 詢問來意
2. 我佛你
1. 詢問來意
2. 我佛你
我哋多謝你哋肯睇就真
黎啦
佛佛佛
go
佛9佢
你決定「我佛你」。

這個圖書館小子居然殺上門來,當我牟尼一是好欺負的嗎?懷着那些召喚邪魔之書之輩想必不是好人,正所謂對邪魔外道唔使講江湖道義,吃在下一招。

「鼠輩,領死!」你大喝法訣:天上無能佛用!地獄有量妖瑪!我佛你!

「阿阿阿唔好阿!」圖書館小子在你的佛印打在身上前,嚇得原地左腳絆右腳,一嘢仆倒在地。

「阿一,發生咩事?」Hedy、Alma馬上走來你身邊,好們真夠雷氣。反觀Eve,把被套住自己,有頻率的發抖。

721兄弟知道你的斤両,絕非一般人能打倒,所以反應不是很大。

你把他一嘢的起,那圖書館小子用手抱着頭,聲音顫抖的說:「唔好打我,唔好打我⋯⋯」

此時你覺得自己應該是佛錯人了,把他緩緩放下。

「睇嚟係在下搞錯咗,兄弟,對唔住。有咩入嚟先講。」你是知錯能改的好太一。

你為圖書館兄倒了一杯茶。

「嗰本筆記係唔係喺你到?」他怯生生的問。

你把筆記拿出來,他馬上輕了一口氣。

「你哋好,我係馬田。」

「你點解會知阿一係哩間房嘅?」Hedy好奇地問。

「哩位同學仔咁靚仔,一入宿已經畀人放咗上Goop到講啦。」馬田說。

你不好意思的搲了搲頭。

「講返正題先,其實係我衰。」馬田慢慢把事情道來,「嗰晚ReU為咗令大家理我,我將哩間學校23年前發生過嘅儀式講咗畀我嗰組啲人聽,佢哋聽完就去咗圖書館到進行哩個儀式⋯⋯」

「等等,係咩儀式嚟?」West勁插嘴問。

「係召喚一個邪神嘅儀式。」馬田說,「好彩佢哋亂咁嚟,個儀式唔成功,但係產生咗變異⋯⋯」馬田的話又被打斷。

「阿一,我搵到啲同學講近排圖書館發生嘅怪事。」Alma把手機拿到你臉前。

你看到:
有冇同學近排去圖書館好似去咗精神時光屋咁?
喺圖書館三樓去廁所嗰陣,有種畀人偷窺嘅感覺⋯⋯
唔知點解,成日聽唔到腳步聲,但係會有人去咗我側跟。
有冇同學去親圖書館三樓都會覺得JerJer仔畀人彈咗下咁?

你知道第三條說的一定是馬田,但其他幾項都十分奇怪,和HallO的鬼仔行惡之法相當接近。你再看下去,你看見了一個留言說,他在圖書館三樓會聽見一時黏液流動的聲音⋯⋯

你和馬田同時想到筆記的內容。

「馬田,變異嘅儀式會點?」

「我都唔清楚,但當年玩嘅嗰班人全部都消失曬,學校用咗好大力先撳得住冇傳出去。」

所有人都陷入一陣凝重的氣氛,你覺得你無法任由邪惡發生,你決定

1. 提議眾人合力解決
2. 支開三女,和721兄弟以及馬田私了
1. 提議眾人合力解決
2. 支開三女,和721兄弟以及馬田私了
eveeeee
唔可以畀囡囡出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞