太初之始,由入宿開變(二)

1001 回覆
106 Like 0 Dislike
往死𥚃打
你選擇了「繼續尋找線索」。

「等陣先,我覺得件事應該未完,這依本嘢嘅人當初可能有喺其他書到留低啲咩……」你看著《佛經選讀》,覺得事情還沒有完結。

「但係咁多書,我地點搵好……」Hedy皺著眉說,圖書館的書這麼多,逐本逐本找簡直是海底撈針。

「點解當初佢會揀寫係《佛經選讀》呢?」你自言自語說道,你的腦袋急速的換轉,思考著不同的可能性。

「唔通……」你靈光一閃,不斷掃視著眼前的書架,尋找會有違和感的那一本書。

「係佢了!」你不出一會兒,便從這個西方小說分類的書架上找出了一本《聖經金句節錄》,你打開這本書,果斷裡頭的一些頁數都寫滿了原子筆字。

「阿一,你點知道㗎?」Hedy驚訝到不行。

「你冇發現哩啲書都有共通點咩?」

「佢地……都係宗教書?」Hedy不肯定的說道。

「冇錯,佢寫咁多嘢係本書到,本書一定係隨身攜帶住。但如果嗰個環境到只有睇一類書係唔奇怪。」

「宗教書籍。」

「嗯,拎住本宗教書籍都可以扮係想求神保佑,尋找心靈安慰,點都自然過拎其他類型嘅書,我諗就係依個原因,所以佢先可以一直帶住本書喺身又唔惹人懷疑。」你侃侃而談,簡直有如柯南再世。

「嘩,阿一你幾掂喎。」Hedy笑說。

「過獎過獎。」

「咪住,依家唔係講笑嘅時候,我地快啲睇下佢寫咗咩先啦。」

「嗯!」

書頁內的字體依舊是鐵畫銀鉤,抽象到不行,甚至比《佛經選讀》內的字有過之而無不及,上面寫著:

「我見佢地開始懷疑我點解成日拎住本書行嚟行去,睇嚟《佛經選讀》已經唔安全,我唯有轉第二本書繼續寫,然後將《佛經選讀》放去一啲佢地唔會睇接觸到嘅地方,我選擇咗放係西方小說嗰類到,老實講,我真係唔信嗰班淨係識食玩屌瞓嘅人會嚟睇《百年孤寂》、《堂吉訶德》同《傲慢與偏見》依啲書。」

「無錯,你估中咗,最後你本書應該冇其他人掂過。」你忍不住笑說道。

「哈哈,咪玩啦我地認真啲繼續睇。」Hedy被你逗樂了,笑說道。

你笑著搲了搲頭,繼續讀下去:

「佢地果然想Check我有冇喺本書到寫啲咩,好彩佢地Check嗰陣我未係依本書到記低任何嘢,依家佢地相信我係為咗求安心先睇依啲書。」

「佢地喺307室做嘅嘢終於比我地揭發出嚟,佢地已經殺咗兩個人,仲話只要祭祀足夠嘅人先可以得到神靈嘅協助。老實講,我開始懷疑佢地個腦係裝屎,唔係,佢地個腦應該真係裝屎。」

「佢地比我地鎖咗係307室到,但我覺得佢地唔會坐以待斃,佢地一定又會出手,我一定要小心。」

「我趁大家休息嗰陣去咗偷偷地觀察佢地,竟然比我發現到啲不得了嘅嘢。我見到一個奇怪嘅影子,係幅墻到。依個影子好明顯唔係屬於佢地任何一個人,佢地似乎對依個影子好尊敬,唔通佢地真係受神靈指使?不過,指使人地殺人嘅神,都一定唔係咩好神,應該係鬼先啱。」

「佢地開始係307室到大吵大鬧,不斷話我地會付出代價,話我地放棄被救贖嘅機會,真是可笑,將靈魂賣比惡魔嘅係佢地先啱。」

「最近佢地突然安靜返落嚟,應該係好事?但我唔知點解有種不安嘅感覺。」

「又有人失蹤了,但明明307室嘅門冇打開過,佢地應該仲係房入邊冇出過嚟,咁究竟失蹤嘅人去咗邊呢?」

「太過不安了,我地終於忍唔住打開咗307室嘅門,我地發現佢地全部上吊自殺咗,但我覺得佢地唔係單純自殺……而似係做緊某個儀式。(上吊之後佢地嘅屍體失禁啲屎好臭,我唔明點解一定要上吊)。」

「我嘅不安好似慢慢成真,我地身邊越嚟越多靈異嘢發生,大家有時候會好似突然比鬼上身咁,攻擊身邊其他嘅人,唔知我之後會唔會變成咁呢?我要快啲諗方法走先得。」

「令人不安嘅係,比鬼上身嘅人,行為舉止都同班蛋散好似,唔通真係佢地嘅鬼魂作崇?」

「身邊越嚟越多人突然死咗,唔知下一個會唔會係我呢?」

「依到好明顯係有啲詭異嘅嘢存在住,或者睇住我地發癲就係佢嘅目的,唔得,已經冇方法走了,係我死之前,我真係好想同佢講一聲我愛你。」看到這裡,字體幾乎已不可辨識。

「天主啊,如果袮真係存在嘅話,請救救我吧。」

「佢走了,但我連一句我愛你都冇講到。」

「咩都冇所謂了,只要佢地受到應有嘅懲罰的話,我願意付出任何代價……」

「如果將來又有人好似我地咁被困喺依到,希望你會見到我留低嘅嘢,希望你地會走到,唔好好似我咁。」這裡的字體又變回正常,零零丁丁的寫在尾頁上。

「……睇嚟佢最後真係走唔到。」你心情變得很沉重,你能感受到他字裡行間的絕望。

「嗚……阿一,佢,佢好慘啊,嗚……」你這才發覺Hedy哭了。

「你做咩喊啊?」你大吃一驚。

「佢本身唔需要牽涉入依件事到㗎,嗚……佢係為咗自己鍾意嘅人先……先入嚟依到……嗚……」Hedy哽咽著說。

你不知怎樣安慰她好,畢竟這的確是一個令人傷心的事,而知情的人,就只有你和Hedy存在。

你也不知道為甚麼,你突然覺得心中像是有一塊大石壓下來,難道Hedy也有這種感覺嗎?

你不知怎樣安慰她好,看到她瑟縮著拭去淚水,你心中一軟,鬼使神差之下你將Hedy擁入懷中,輕輕撫著她的後背。

你的胸口被她的淚水打濕,看著歇力不發出啜泣聲的Hedy,你方才意識到她所承受的壓力與負面情緒,這對她,一個外表姣好,應該在舒適的環境裡被人寵著慣著的女生來說,太重了。

「阿一……我地會唔會……走唔到?」

你能清楚的感受到她的不安,你托起她的臉,然後用力握著她的肩膀,一字一句清晰的對她說道:「我答應你,我一定會帶你離開依到。」

你想了想,這好像還漏了些東西,你思索了一下,方才繼續說:「仲有仲有,West勁、窮鬼Jay、馬田,仲有佢班組mate,我唔會比佢地任何一個人留係依到。」

「嗯,我相信你!」Hedy破涕為笑,她抹了抹眼角,說:「我冇事啦,我地繼續啦。」她的眼神變得堅定。

你們重整旗鼓,準備繼續尋找線索。

「咦?」你看到書架因《聖經金句節錄》而騰空的位置上有一個小布袋在,若不是你們將這本書從書架上取出,也不會發現到這個小布袋。

你打開小布袋,裡面裝著一條黑色手繩,一個蝴蝶髮夾與一條鎖匙。

「依個唔通係?」Hedy的淚水差點又湧出來。

「嗯,我會保管好佢,將佢帶出去。」你將黑色手繩與蝴蝶髮夾放回小布袋裡,然後將布袋小心翼翼的藏好在身上。

「至於依條鎖匙……」你也不知道這條鎖匙是甚麼地方的。

「我地不如試下開依到啲門?」Hedy提議道。

你拿著這條或許是關鍵的鎖匙,看了看手機,自那怪物打開302室的門後,已經過了30多分鐘,要怎麼選擇好呢?

1.試著打開306室的門
2.試著打開307室的門
1.試著打開306室的門
2.試著打開307室的門
太緊張了
樓主唔對路喎 hedy喊嗰陣我地應該有得揀點做架喎
你地係咪又想煎巴人
唔使揀啦 大家都想煎9佢
仲有冇
Hedy好女仔黎
追到Live 發現有bugs

你看到Hedy出來了,她此刻面色潮紅,看來剛才跳舞跳得很使勁的樣子,她身後跟著的是與她同組的窮鬼Jay。

如果hedy j同組,咁幾次Hedy組去721房嘅時候j應該喺邊度? 嗰間應該係自己房?

樓主加油 yuki alma
睇到好緊張,正!
咁耐唔煎Hedy,嗰心有d囉囉攣
見到唐吉呵德第一時間諗起嘅係donki而唔係本書
見到唐吉德第一時間諗起嘅係donki而唔係本書
好緊張
點解可以咁緊張
樓豬s呢
樓主
你決定「試著打開307室的門」。

「上面寫佢地曾經將班提倡人血儀式嘅人鎖咗係307室,你話依條鎖匙會唔會係用嚟打開307室啊啦?」Hedy將鎖匙放在眼前,仔細的看著,似是想從它的外表上找到一些蛛絲馬跡。

「我唔知道,不過依個時候只可以死馬當活馬醫,人生總要搏一搏。」反正時間已經無多了,只希望即使在異空間裡,幸運之神仍會眷顧你們。

你們二人走到307的書架前,悄悄探頭觀察,那隻怪物已經離開了,是機會了!

你飛快的疾走到307室門前,拿起鎖匙,深深將它插入門鎖深處。

「咔!」門鎖被你扭開了。

「啊一,開唔開到啊?」Hedy喘著氣跑過來,臉上滿是緊張的神色問道。

「開到。」你握著門把,你感覺到門後充滿著不祥的氣息,這氣息與你體內的佛氣互相排斥,你本能上對門後的事物感到抗拒。

如果你沒有估算錯的話,門後最少有五個學生存在,只希望你沒有來晚。

「放開我!救命啊!」,你們身後突然傳來突兀的腳步聲與少女的掙扎聲。你與Hedy一嚇,只見聲音是從書架的間傳來的,那怪物快要回來了。

「大穫。」你與Hedy一同說道,沒有辦法了,生路只有一條。

你強忍著不適感,一手握著門把,另一手拉著Hedy,用力推開門,飛快的躲了進去。

你身體進入307室後,感覺到一陣剔骨透心的冷,就像進入了冷藏室一樣。

你們二人瑟縮到門後的一個角落裡,由於307室一絲光都沒有,你完全不知道眼前有甚麼東西,房間裡有沒有其他人在,你只看到隱隱看到一些黑影坐,也不知道是甚麼。

你只能死死的將Hedy護在懷裡,只希望那個怪物不會發現到你的存在。

「吚呀––」門被打開了,你再次感受到那壓倒性的恐怖氣息,你的心此刻跳得飛快,你知道你與它此刻只有一門之隔,假如它走進房間,然後關上門,你將連逃的機會也沒有。

「仆––」一道黑影被拋到地上,然後門被關上了。

「好痛……」阿菁跌坐到地上,痛呼道。

「阿菁……」你懷裡的Hedy想呼叫阿菁與她相認,但話還未說出口,便強行停了下來。

「啊!」你們看到阿菁的身影被一下扯起,她的手機跌到地上,螢幕發出微弱的閃光,即使光線微弱,也足夠讓你看到眼前所發生的事––

阿菁被一道沒有實體的黑影扯高了雙手,然後黑影慢慢的將她懸吊在半空中。

那黑影好像還沒有發現你和Hedy混入了房間,趁那個黑影還在懸吊著阿菁,你應該怎麼做好呢?

1.突襲黑影,嘗試打它一個措手不及
2.靜觀其變,待弄清現況再說
1.突襲黑影,嘗試打它一個措手不及
2.靜觀其變,待弄清現況再說
我地寫得唔夠清楚,有一幕Hedy組係有個眼鏡男,嗰個係窮鬼Jay嚟,佢只係玩Game個陣冇同阿一相認。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞