《我的MK妹同桌》(2)

978 回覆
296 Like 4 Dislike
其實我一開始係想寫大約中篇左右,結局諗住係Open ending。
咁我唔會因為話sad end負皮+棄故就唔寫落去
我又唔會覺得係要脅我嘅
咁本來每個人鐘意嘅都會唔同,亦都應該有權揀自己鐘意嘅嘢嚟睇
如果個結局係你哋唔鐘意睇嘅,我都唔會有咩意見
我係希望大家真係鐘意睇我嘅文而繼續追落去
當中可能會俾啲啟發、回憶、反省等大家,會有唔同感受,喱樣正正係我想做嘅嘢
而其實係寫故嘅過程除咗喺做緊自己鐘意做嘅嘢之外,我都好enjoy同你哋交流下,交流下心得,做下朋友仔咁(即使彼此唔識,但幾享受咁單純嘅情感

但我的確有俾你哋影響少少我都有考慮過第二個結局,可能會好過我原本諗嘅
至於有巴打提議話不如改出選項故,喱個係我唔想做嘅嘢嚟每類文章都會有佢嘅意思係度,但唯獨喱樣係我堅持,有時突發間會有靈感,有時寫寫下又會有新嘅嘢出現,已經變成我寫故嘅丁點樂趣
希望你哋體諒

而今日我唔出文啦我想重新諗下後面嘅新劇情
我都想大家可以交流下意見有咩想法或者截至目前睇完有咩感受都可以講出嚟
可能係我表達得唔好 只係驚你會比嗰啲留言影響到自己情緒
總之你可以寫返自己想寫嘅嘢就得 加油
寫多幾個end都得好似the legend咁
唔好咁上心,你寫成點我都睇,

唔好斷就得,乜end都睇
感覺好多空間
個故好多變數
清寫咩結局我都支持,唔好為難自己
另外想問有無d輕鬆搞笑文推介下?
近排追緊幾個,其中一個係恐怖遊戲改編,講喺第一日喺武漢警局返工就遇喪屍,個人幾喜歡,唔恐怖之餘仲幾好笑下
讀者會有佢地既讀後感
想要咩結局每人都未必一樣
最緊要係樓豬你想寫咩
我諗識尊重既人 絕對唔會為難你
同一定會支持你!加油
唔理咩結局 文呀!!!!!
嗚呀好pure 呀
文呢
朗豪坊呢篇好有畫面
一係樓主寫咗原本諗好嗰個end先,之後可以出if線保完佢?
睇完戲後,呀詩好興奮咁分享頭先嘅劇情,仲話最後嗰一集想同我嚟講,我亦都話好。

呀詩睇完之後好抗奮,係咁話好鐘意哈利,我問佢:「乜你唔係鐘意哆啦A夢咩?」

佢反問返我:「咁你又係咪淨係鐘意一個AV女優啊?」

我無聲出⋯⋯波多嘢嘅淫,麻倉憂嘅清純, 上原亞衣嘅敬業,我都好欣賞。

然後呀詩繼續講,我又繼續聽。

我哋去行下旺角其他地方,呀詩好熟路咁左穿右插,而我根本唔知邊度打邊度,一個商場行完又下一個商場。

我開始攰,而呀詩仲好有精神,又睇衫又睇鞋又剩。

「點啊,有無心水啊?」我指手繩嗰方面。

「嗯⋯⋯無啊,都睇唔啱,唔買啦。」呀詩直言。

「咁買返嗰條囉好無?」我認真係想買,我會戴住佢戴好多年。

「唔洗啦,我唔想你曬錢。」我哋係個商場度徘徊著。

「真係?」疑心重嘅我,再確定多一次。

「係啊!你留返啲錢同我拍拖好過啦。」呀詩由拖我變為撓住我隻手,一副甜蜜嘅樣子,望住佢滿足嘅樣,我心靈好似俾佢填滿咗一樣,叫幸福感?
加速
一返到學校,我哋一齊咗嘅消息好快傳遍學校,話邊個邊個同個MK妹一齊。

而點解會咁快咁多人知呢?

原因係呀詩喺Facebook嘅感情狀況轉為戀愛中,而且仲標埋我,邊個邊個In a relationship。

而佢個名亦都無轉到,我系牙詩,張Icon喺好有復古風味,黃黃地色嘅背景,一張啫嘴嘅自拍,加些少暴光咁啦。

咁佢tag埋我,我其他fd都知,琴晚我Facebook好多留言,MSN都震唔少,今日上堂都幾多人偷偷地擰轉頭望下我哋咁樣。

「WOW!恭喜我哋班終於第一pair情侶!」呀Ken喺我同呀詩食完lunch返嚟大大聲咁講,而佢側邊有男有女,明顯地圍埋一齊吹緊水。

咁通常買飯返學校食嘅同學仔,都會食得比較快,食完就會返班房搵人吹下水嘅又有,一陣有小測就會見到成堆人係度溫,趕下一堂功課嘅又有。

我同呀詩係學校無咁明目張膽,唔會拖手,係行得埋啲咁解姐。

呀Ken一講完,我同呀詩都好尷尬,唔知講咩好,而隔離嘅人又幫手起哄。

我就返去自己位度,唔理佢哋。

而我班兄弟都好識做,講話:「得啦,聽日唔洗預你食飯啊嘛。」

喺琴晚嘅MSN入面,牛仔已經提早同我講。

「一陣放學去食冷麵?」呀詩約我。

「但我今日唔得啊⋯⋯」

「下?點解啊?」呀詩驚訝地道,已經放學都會一齊去拍拖都常識吧?佢臉上嘅表情話俾我知。

「我哋幾個fd一早約咗今日去網吧打機啊⋯⋯」

「咁我又去!」呀詩好積極。

「今日真係唔得呢,成班仔,下次有機會一齊去網吧打機囉!」我安慰呀詩。

而呀詩好似因為咁樣成個下就都唔係幾開心,冷冷淡淡咁。

而我⋯⋯其實唔係約咗班仆街打機,而係諗住去旺角買上次呀詩睇中嗰兩條手繩。
Sor啲錯字多到忍唔住執
睇完戲後,呀詩好興奮咁分享頭先嘅劇情,仲話最後嗰一集想同我嚟,我亦都話好。

呀詩睇完之後好奮,係咁話好意哈利,我問佢:「乜你唔係意哆啦A夢咩?」

佢反問返我:「咁你又係咪淨係意一個AV女優啊?」

我無聲出⋯⋯波多野(?)嘅淫,麻倉憂嘅清純, 上原亞衣嘅敬業,我都好欣賞。

然後呀詩繼續講,我又繼續聽。

我哋去行下旺角其他地方,呀詩好熟路咁左穿右插,而我根本唔知邊度打邊度,一個商場行完又下一個商場。

我開始攰,而呀詩仲好有精神,又睇衫又睇鞋又剩。

「點啊,有無心水啊?」我指手繩嗰方面。

「嗯⋯⋯無啊,都睇唔啱,唔買啦。」呀詩直言。

「咁買返嗰條囉好無?」我認真係想買,我會戴住佢戴好多年。

「唔洗啦,我唔想你曬錢。」我哋係個商場度徘徊著。

「真係?」疑心重嘅我,再確定多一次。

「係啊!你留返啲錢同我拍拖好過啦。」呀詩由拖我變為撓住我隻手,一副甜蜜嘅樣子,望住佢滿足嘅樣,我心靈好似俾佢填滿咗一樣,叫幸福感?
執埋呢個
一返到學校,我哋一齊咗嘅消息好快傳遍學校,話邊個邊個同個MK妹一齊。

而點解會咁快咁多人知呢?

原因係呀詩喺Facebook嘅感情狀況轉為戀愛中,而且仲標埋我,邊個邊個In a relationship。

而佢個名亦都無轉到,我系牙詩,張Icon係(?)好有復古風味,黃黃地色嘅背景,一張嘴嘅自拍,加些少光咁啦。

咁佢tag埋我,我其他fd都知,琴晚我Facebook好多留言,MSN都震唔少,今日上堂都幾多人偷偷地擰轉頭望下我哋咁樣。

「WOW!恭喜我哋班終於第一pair情侶!」呀Ken喺我同呀詩食完lunch返嚟大大聲咁講,而佢側邊有男有女,明顯地圍埋一齊吹緊水。

咁通常買飯返學校食嘅同學仔,都會食得比較快,食完就會返班房搵人吹下水嘅又有,一陣有小測就會見到成堆人係度溫,趕下一堂功課嘅又有。

我同呀詩學校無咁明目張膽,唔會拖手,係行得埋啲咁解姐。

呀Ken一講完,我同呀詩都好尷尬,唔知講咩好,而隔離嘅人又幫手起哄。

我就返去自己位度,唔理佢哋。

而我班兄弟都好識做,講話:「得啦,聽日唔洗預你食飯啊嘛。」

喺琴晚嘅MSN入面,牛仔已經提早同我講。

「一陣放學去食冷麵?」呀詩約我。

「但我今日唔得啊⋯⋯」

「下?點解啊?」呀詩驚訝地道,已經放學都會一齊去拍拖都常識吧?(呢句唔通順但唔知點執好)佢臉上嘅表情話俾我知。

「我哋幾個fd一早約咗今日去網吧打機啊⋯⋯」

「咁我又去!」呀詩好積極。

「今日真係唔得呢,成班仔,下次有機會一齊去網吧打機囉!」我安慰呀詩。

而呀詩好似因為咁樣成個下都唔係幾開心,冷冷淡淡咁。

而我⋯⋯其實唔係約咗班仆街打機,而係諗住去旺角買上次呀詩睇中嗰兩條手繩。
我再留意下啲錯字先
其實平時都好多but廢事太正字刑警所以無執
加速加速
都放左學啦,去拍拖行街是常識吧!?
放學去拍拖行街是常識吧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞