《我的MK妹同桌》(2)

978 回覆
296 Like 4 Dislike
糟糕
該不會是黯淡結局吧?
lm
求一個happy end
咁快得米好大機會Sad End
我都咁諗
我覺得個啊ken會搞事
應該係仆街仔嚟
sad end 即棄故
其實睇番樓主第一章就知係sad ending
屌...
lm
唔準分手
分手寄刀片
要去影下貼紙相咁樣
屌你,唔好啊

唔俾分手
開頭咁順利,後面應該都幾波折下
喱一晚係我人生最開心嘅一晚,個腦好似錄影機咁,不停重溫今日嘅畫面,內心不停地Yes! Yes! Yes!

好想快啲見到佢,只係想同佢痴埋一齊。

我哋一早傾好咗睇咩,佢話好想搵人陪佢睇哈利波特第七集,嗰陣時哈利波特最後一集分咗成兩集,而我一向對哈利波特無乜興趣嘅,可以陪下佢就乜所謂都無啦。

為咗今日拍拖,我都專登打扮下,Gel頭是必須的,但唔係MK仔嘅我,唔會著得好MK,但至少要著得型!

所以拎咗件算OK嘅襯衫,加gel埋頭,用埋定型噴霧,刷個牙都特別落力。

呀詩今日似乎都係⋯⋯心中一陣竊喜,我睇得出佢今日有化少少妝,而且仲著咗條短裙仔,十分誘人。

當你見到對方都同你一樣盛妝打扮下,感覺重視今次拍拖嘅感覺,真係好窩心好暖上頭心,好是雀躍。

而佢想出旺角,佢話想行下旺角喎,睇下衫。

果然旺角係MK仔女嘅集中地,如非必要我都唔會出旺角,今次當係朝聖囉。

我喱啲港島撚,有咩事咪去銅鑼灣囉,旺角又要過海又剩,何必呢?

今日出街我都帶多少少錢,我屋企就唔算窮嘅,老豆老母俾嘅零用錢都算多,有時用剩嘅零用我會儲起佢,最多有時咪用嚟買點數。

舊年時仲未興用課金一詞,我哋都係買點數多,嗰陣買得最多就係橘子。好多Game都係橋子產品,除咗放咗唔少錢入去之外,都放咗唔少青春係入面。

啊⋯⋯喱個唔係重點,重點係我為咗今日拍拖,我拎曬所有零用出街,個荷包係滿到仆街,淨係廿蚊都一疊啊。

去到買飛,排隊條龍真係好長,啱啱上映無幾耐,個個都爭住想睇喱一套,好多場都滿曬,估唔到咁早嚟都會無位⋯⋯

最後幾經辛苦買到飛,我都好識做地無叫呀詩俾錢。

「一陣請返你食爆谷啦!」呀詩豪爽地說,絲毫不計較,幾抵得諗。
唔好啦
請你睇到最後
你可以當係伏筆咁樣
我會盡力寫好個ending佢
應承大家
咁我今日就真.加速
距離開戲仲有一段時間,我問呀詩:「咁依家點啊?去邊好啊?」

「去朗豪坊囉,雖然已經行到厭曬,但同你係第一次嚟行啊嘛,嘻嘻!」呀詩甜滋滋地笑了。

唔知點解,我會好自然地聯想起佢同呀彥嘅嘢,想必佢之前係同呀彥成日嚟啦,又難怪嘅。

「朗豪坊係邊度嚟?」我真心問。

呀詩呆咗咁望住我,不誇張,幾秒,一臉難以置信嘅模樣:「唔係啊?你係咪香港人嚟㗎?朗豪坊都無去過?」

「係啊。」我尷尬地回,好似啲大鄉里咁。

「啲大陸人落嚟都會去朗豪坊喎大佬!哈哈哈!」呀詩大癲大肺咁,唔知話佢失禮好定真性情好。

「咁我真係好少出港島啊嘛,旺角更加少嚟啦。」我強力反駁。

「講笑咋嘛,依家姐姐帶你去行街街啊。啊你平時真係得打機㗎咋?書你又唔會溫啦,又唔會出旺角,咁你仲有咩做啊?」呀詩佢係好奇啊?定真係串鳩我?

「屌你,我仲有打波囉好無?」

「WOW,原來我男朋友仲有打波㗎?」呀詩用力地攬住我,隻眼閃閃發光。

終於係呀詩口中確認咗喱個關係,之前係有些少若得若失咁,儘管已經又拖手又攬又錫咁,但親耳聽到係會更加有安全感。

「有啊!間唔時會落街場打下。」

「下次帶埋我去啊?」

「睇下點先啦,哈哈!」我哋已經行到朗豪坊超長型扶手電梯度。

係另一條扶手電梯度,姐係對面落嚟嗰條,迎面見唔少男男女女係度打茄輪,再唔係就攬下啊咁樣,咁條電梯流流長,好應該搵下啲嘢做嘅。

我都有樣學樣,轉身攬住呀詩,呀詩都無反抗,笑笑口地問:「做咩啊?學人哋咁做啊?」
加速加速
條電梯
點憶返哂黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞