《我的MK妹同桌》(2)

978 回覆
296 Like 4 Dislike
寫!照舊今晚出文
個故好正
好青春

但前面講 Facebook 係咪 bug?
連MK妹都識上 Facebook 嘅時期
應該 msn 早已沒落咗
記憶中早期 Facebook 都未有得 post 相
唔會呀 我中一二都係用msn同時用facebook
FB msn有同步popular過
記得以前會雙開
我嗰陣都係雙開
新Post 100正評加更2

行到返去,眾人嘅焦點瞬間落落我同呀詩身上,行係前面嘅子晴同埋蕃薯仔完全無為意,紛紛擰轉頭一看究竟。

「WOW!」

我無諗住鬆開呀詩隻手,仲要專登路經呀Ken見面同佢對視一眼,露出勝利者應有嘅姿態,而呀Ken亦皮笑肉不笑咁望住我哋,俾個讚我之餘仲講咗句:「叻仔喎!」

我哋執好曬以後,就坐小巴返去,我心情仲好鬼雀躍,咁耐以嚟嘅努力終於有成果!

好似你卡關卡咗好耐,終於都爆關咁。

係小巴上,男同女都分開坐嘅,而呀詩就同子晴一齊坐,好似變老友咗,MK妹與乖乖女。

而係小巴座後面係成堆仔,少不免俾人盤,其實男人堆都會有八卦嘅心理。

「強哥仔拍拖啦喎!點啊,點溝返嚟㗎姐?」當其實嘅社會,係仲未有出pool喱個用詞。

而面對記者會式嘅提問,我都係一律用官腔回答。

「咪又係咁。」

「姐係點啊?」

「姐係咁囉。」

「點啊?」四兩撥千斤,唔好以為無用啊,撥下撥下佢哋就無癮唔會再問,當然全程都係講笑咁講笑啦,我哋班男仔係後面玩得都幾大笑。

尤其是呀Ken,其他都幾好,但呀Ken係幾chur,係咁問問問,而我已經完全無理到佢。

繼呀彥喱個MK仔後,呀Ken都算係我第二黑人憎嘅人嚟。

「關你咩事姐?」最後我頂唔順,回咗佢一句,因為其他人已經坐返係自己位講緊其他嘢。

「咩姐,問下都唔得啦喎?」我當係俾佢攞返個尾彩,無再駁返佢。
其實未
本來個故嘅進度係去到2/3嘅,但寫寫下越嚟越多嘢想寫
我諗依家接近一半吧,個尾仍然喺構思當中

想問返大家
其真大家會唔會覺得個有啲慢㗎
我怕自己出得慢之餘仲要寫得慢,會導致變到拖劇咁

唔覺
我都記得係同時嚟
form1嗰陣已經有用facebook
仲記得嗰陣時facebook email同MSN email係同一個
仲成日係MSN收到facebook通知
邊個邊個生日邊個邊個係你個wall度留言

依家個wall已經空了好多年了
推 好好睇
樓主出快啲 咁就唔會覺得慢了
利申 覺得還好 慢慢寫可以睇耐啲
MSN早過facebook但係用facebook個陣MSN仲未沒落所以兩樣都同時用
文呀呀呀呀呀
樓主22/23到? 我都係f1 用緊facebook一段時間+msn末期
呢排潛咗水sor
見到新po 第一時間留名
如果唔隔太耐就有一個衝突位就唔會悶但我信你話有新構思唔會係衰嘢嚟嘅
蕃薯仔坐係我隔離,熱鬧過後,佢靜俏俏地同我講:

「你哋打茄輪嗰陣我哋睇到曬⋯⋯」其實佢咁講係咩意思呢?我唔知應該點回應佢。

「我真係好羨幕你,可唔可以教下我啊?」蕃薯仔一臉誠懇地問我。

老實講,我真係唔知可以教啲咩,我好想幫佢,但唔知點樣幫先好。然而蕃薯仔好期待我過兩招俾佢咁,搞到我都勁唔好意思。

「其實無㗎喎蕃薯仔,大膽啲,唔好俾自己後悔就得㗎啦。」我好怕點咗條錯嘅路俾佢。

一陣佢衰咗,發覺佢係聽咗我嘅說話,就算佢無怪我,我自己都過意唔去啦。

「成日係佢目前就會好緊張,好似感覺同子晴嘅距離越嚟越遠咁⋯⋯」

我發覺差唔多到筲箕灣,小巴司機打救了我。

「咁你要諗點樣拉近個距離先得㗎,最後都係好似考試咁,你補習都係幫你補下啲概念,到最後去考試嘅都係你。」

哇,簡直係金石良言啊屌!我覺得喱個比喻得唔錯,成功嘅人講嘢就係唔同啲咁。

落車嘅時候,我拍一拍蕃薯仔膊頭,講咗聲加油。

大家四散之後,我哋好有默契地相視而笑,然後拖起手嚟,然後⋯⋯就無然後了。

因為我哋唔知跟住落嚟做咩好,喱個成為我哋啱啱一齊無幾耐嘅第一個考驗。
希望唔好分手啦
分班就分手
150正評加更
唔知點解,追呀詩嗰陣就好清楚自己想做咩,反而追到手就唔知應該點做好。

我哋兩個拖住手fing下fing下咁,唔知做咩好,我個腦已經光速咁轉緊。

「不如去你屋企沖個涼再落嚟食個飯啊?」呀詩提議道,而佢知我屋企近啲。

「你上得嚟可能就落唔到嚟食飯啦喎。」我拖緊呀詩嘅手轉攻去佢膊頭,想嘗試一下搭住自己條女膊頭嘅感覺,係條街度示眾。

因為平時迎面見住啲MK仔攬住啲MK妹經過我面前嘅時候,餘光都會望下我,而對視到。就算佢無咩表情,無咩挑釁,都會覺得自己輸咗。

無得贏嘅,就算你隔離有條女,而對家嘅女高你一個level,你都係無得贏㗎。

「你落唔到嚟食飯就可能無得返屋企添啦喎。」我光明正大地挑釁佢。

「嚟咪嚟!驚你啊?」永遠唔好諗住大鳩呀詩,因為會贏唔到。

而我嘅顧忌,點都係屋企人。

而且我預料呀詩會拒絕我,話咩進展太快之類嘅,但原來喱啲對佢嚟講唔算得係啲乜,又長知識了。

「反正聽日又唔洗返學!」佢嘅得戚樣,成個勢俾佢食住曬,喱方面佢真係強項。

「下次等我屋企人唔係度先啦。」我投曬降,無曬佢辦法。

「咁咪乖囉。」呀詩意未深長地一笑。

「咁依家點啊?」我問返佢。

「食完飯就返去先囉,反正聽日放假,不如去睇戲囉?」拍拖後第一樣要煩嘅,就係搵節目。
俾人哋甜蜜下先啊嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞