《我的MK妹同桌》(2)

978 回覆
296 Like 4 Dislike
最後啊詩都搵番啊彥
唔好
最後都係分手,升上中四就收皮
冇啦,到時個故都完咗
事緣ig好多人留言話個故慢
所以決定今晚加加速
我大約9點幾10點寫
今晚目標係希望可以爆post開新post
晏少少會執下其他故嘅文

張畫亦有唔少人覺得唔夠MK(都係嘅
等遲下完咗個故你哋揀張符合嘅圖
動漫圖啊唔該
我想將佢畫返出嚟
唔慢呀
慢係慢左啲 不過唔好勉強 質素最重要
agger
樓豬都係專注寫作啦
我同子晴坐以後,晏晝嘅堂都心不在焉地上,而子晴同呀詩嘅共同點就係佢哋都好乖,上堂都好專心,乖乖女嘅子晴無同我講過一句嘢。

而我則成日偷望呀詩,呀詩反倒唔似我同子晴咁,話不投機半句多。反而同呀Ken有講有笑,氣氛十分融洽。

我見到就妒忌,以前都試過,只係無依家嚟得咁強烈,可能無一個身分令我去妒忌吧?最後以一個「憑咩啊你?」嘅念頭壓抑下去。

但依家喱種妒忌嘅感覺十分清晰地印在我腦海中。

呀詩時不時會擰過頭來望下我,對我報以窩心嘅微笑,令我不安嘅心得到一絲絲安慰。

呀詩亦遵守佢嘅諾言,一小息就過嚟同我個位搵我同子晴,子晴同呀詩滔滔不絕咁傾起台劇。

「你之後有無追埋佢個黑糖群俠傳啊?超好睇喎!」

在一旁的我心諗:乜嚟㗎?

而本來沈默不語嘅子晴,講一大輪,話咩王子真係好靚仔!小煜都係囉!!

我都插唔上幾句,然後呀詩問我lunch食咩,我答:「求其得啦。」

裝出一副滿不在乎嘅模樣,而我根本唔知點解自己會咁⋯⋯唔明自己點解咁介意,好似唔係自己咁。

亦唔知為咩而難過。

呀詩lunch陪我食,似乎佢察覺啲唔妥,一出學校門口親暱地撓住我手臂,平時佢唔會係學校,或者係同學仔面前有太多親密接觸,今日嘅佢撓住我手臂,成個人捱落嚟。

我自己知佢係為咩做到咁嘅地步,但個心仲好似戚住戚住,不能釋懷。

我只好同自己講,慢慢就會慣㗎啦。

「你有無問子晴佢同蕃薯仔啲嘢啊?」我嘗試轉移自己嘅注意力。

「咩佢同蕃薯仔啲嘢啊?」呀詩一臉問號樣。

「下?你唔知咩?!」我反問佢,「之前我都有問過你㗎。」
然後呀詩先恍然大悟咁樣,話記得啦記得啦。

「但後未我就無問啦喎。」呀詩攤攤手。

「做咩唔問下啊?你唔想幫下佢哋咩?」

「有咩好幫啊,做埋曬啲雞仔媒人,喱啲事梗係要靠自己啦。」呀詩亦有佢嘅道理,只不過佢唔知蕃薯仔係會令人睇唔過眼,想幫佢一把嘅人。

「蕃薯仔真係慘⋯⋯」仲要同個煩膠班長一齊坐,我都唔知點樣安慰佢好。

「佢自己唔主動啲,點溝到女啊,更何況係好似子晴咁嘅班花?」後來因為時代嘅演變,我哋將班花、靚女、自己心儀嘅女仔統稱為「女神」。

「驚衰囉佢。」我坦白交代。

「咁嗰陣你唔驚衰㗎?」呀詩鬆開我隻手,蹦蹦跳跳咁跳係我前面,用凌厲嘅眼神望住我。

如果唔係學校附近多人又多老師,我諗我會衝上去攬住咁得意嘅佢。

我無視佢,直行直過。

「喂!做咩唔理我?」

「噓!細聲啲啦。」

「咩啊?做咩細聲啲?」

「啲人會以為我同個戇鳩拍拖啊!」我認真地道。

「屌你啦!仆街。」呀詩打落嚟,係得咁樣,我先好似搵返屬於我同呀詩嘅節奏?感情?我唔清楚。

好多感覺,無辦法當下一時三刻就可以釐清。

俾呀詩追住幾條街嚟打,係我哋等緊位嘅時候,佢仲死纏爛打地追問。

「你仲未答我喎!」

「咩啊?」我扮曬蟹。

「你嗰陣唔驚咩?!表白嗰陣。」

「驚㗎⋯⋯」我都係從實招來啦,「我相信每個人認真咁對待一段感情,係表白自己心跡嘅時候,一定會驚囉,最驚嘅咪就係失去咗一個自己鍾意嘅人囉。」

「所以我好明蕃薯仔點解會驚衰。」

「咁你當初又表白?」又係世紀大難題。

「因為一種比較。對比起失敗,我更想得到你,然後⋯⋯然後就衝動啦,我諗⋯⋯蕃薯仔係更加驚衰,多過想得到子晴掛。」

呀詩滿意地點點頭,再好似呀媽摸仔咁摸摸我個頭。

「做乜姐你?」然後我撥開呀詩隻手,輪到我哋入去,一坐低,呀詩便續道:

「子晴一早知蕃薯仔心意,但從佢講蕃薯仔啲嘢,我感覺唔到子晴有幾鍾意佢,有嘅,但唔多囉。」

「女仔啊⋯⋯只會係佢好鍾意好鍾意一個人嘅時候先會主動出擊。」

「但男仔未必,有得食做咩唔食住先?」

「而且我只不過係局外人,講唔到啲咩㗎。」呀詩專心地望住餐牌咁講。

唉,我都唔知蕃薯仔會唔會得米⋯⋯
係咪無人睇
無人睇就聽日先再出了
有人睇架dllm,咪撚唔出啊樓主
咪撚停!!
睇緊啊
有呀!
狗公食屎啦屌
睇到好心up 要來了
傻豬點會冇人睇
有睇架文呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞