《我的MK妹同桌》(2)

978 回覆
296 Like 4 Dislike
聖誕童謠超讚!
鄧柄強 is coming to town
你話你呢幾日攰嘛 慢少少都冇問題嘅 知你唔會棄故同埋休息夠之後會正常速度咪得囉 加油
我返去問呀詩,佢話女仔嘅嘢,咁八做咩⋯⋯

但佢有講話叫蕃薯仔落啲力啦,力都唔落下點溝女啊,我都如實同蕃薯仔,佢聽完成個人充滿動力。

之後嗰啲日子,我同呀詩再無傾過聖誕禮物喱個問題。而我每日都會有期待佢會問下啦,但無⋯⋯

我間唔時都會俾啲暗示佢,唉做到咁真係好瘀⋯其實。

『哇,估唔到今日凍成咁,最衰我無頸巾啦。』
『屌,一早叫你買返條啦。』
『嗰條友戴嘅頸巾幾靚喎⋯⋯』
『都唔靚,黑色咁普通。』

每日慢慢咁過,聖誕節亦就嚟到,我先開始察覺⋯⋯

原來我仲未準備呀詩嘅禮物!!!

雖然依家仲趕得切,但我仲未諗到要送咩好,話曬今次係我哋一個聖誕,係應該有意義啲。

我思索咗幾日,一有空閒嘅時間就諗。

有時我會覺得,人真係自己乜都無嘅時候,啲嘢先會顯得珍貴、難得;反而越嚟越方便,越容易得到,就無咗份格外珍愛嘅情感。

依家要準備份禮物,睇一睇ig上面有咩別出心裁嘅禮物,落個訂就有,或者跟住做就有。

諗咗幾日,我決定親手整一份禮物,比起買,我覺得自己親手做嘅禮物更加有意思得多。

我諗住摺好多心心俾佢,然後裝成一個盒,喺每個心心底下,都有我手寫嘅嘢。

唔折嘅話係唔會知,而我覺得最鍾意嘅,係心心包住啲字,包住嘅喺一顆顆真心。

最後我花咗幾晚通頂整起佢,去買材料,上網睇片學摺紙,一張一張紙咁樣寫,堆下堆下就堆滿曬成個盒,就咁樣變成一份禮物。

當成功製造出嚟喺好有成功感,而最後最後,最期待就係呀詩收到份禮物,拆開佢嘅表情。

光喺想像都足夠興奮,而一諗到呀詩嗰個驚喜嘅表情,就覺得咩都值了。
終於等到
估唔到臨訓前都有文
咁多痴撚線公司5點半都未瞓
失眠
擺左幾日先返黎都係3篇
Jeng
好可惜嘅係現實同理想永遠都係相反 佢唔會開心嘅
細個覺得咁樣真係好有心思
到大個左先覺得好撚蠢
到最後收到物質上嘅野可能仲開心
Why not both
Pish
除咗要準備呀詩份禮物,仲要準備學校聯歡會嘅禮物,我求其買咗一包媽咪麵,百力滋,熊仔餅,包到靚一靚就算數。

聖誕聯歡會多數都係20號左近,今年都唔例外,自從呀詩同子晴fd咗之後,呀詩間唔時會同子晴一齊返學放學,然後仲有識子晴身邊啲朋友。

今日我自己一個人返學,子晴份禮物我決定平安夜嗰晚先俾佢。

今日返學校只不過為咗玩,啊⋯⋯仲有個好撚戇鳩嘅節目,就係學校搞嘅咩班際大合唱。

喺聖誕聯歡會當日,中三以下嘅班級,需要成班人上台大唱會,又或者表演咁樣啦,主要唱歌為主。我哋都有為此排練咗一陣,是此活動嘅負責人係班會主席呀Ken,我諗佢係想藉住喱個機會溝女姐。

但偏偏條友好認真咁搞喱個活動,又成日捉住我哋練,放學啦,lunch time食完飯返嚟練。

只係我同呀詩無乜點理姐,有啲女好似好崇拜佢咁。

快快脆胞唱完,就開大食會。

我偷偷地問呀詩送咗啲咩,佢答我:「似condom嘅香口膠。」

前排出咗隻咁嘅香口味,用嚟fake人,啊⋯⋯又幾有諗頭。

而我交換完,就收到個好撚似condom盒嘅嘢,入面裝住啲香口膠。

呀詩過嚟笑鳩我:「咦,你收到我份聖誕禮物喎,咁我係咪唔洗再送啦?哈哈哈哈⋯⋯」

揚聲而去。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞