《我的MK妹同桌》(2)

978 回覆
296 Like 4 Dislike
文呀
好鍾意睇天航既小說,尤其講中學青春嗰d

文呢樓主?
我同呀詩緊張地跟係後面,同蕃薯仔隔咗一段距離。

只見蕃薯仔徬徨地搵子晴,落到地下,人山人海咁款,我想衝上去幫蕃薯仔。

但俾呀詩一把拉住咗,擰擰頭,講咗句:「依個時候俾佢自己嚟啦。」

呀詩認真咁講,我都聽從佢勸導,靜靜地睇蕃薯仔造化。

蕃薯仔出去,熙來攘往,迷失喺喱條愛情路上,啊⋯⋯不,係彌敦道上。

今次真係街邊太多人與車。

搵咗一陣後,蕃薯仔係巴士站搵到子晴。

子晴吃驚地望住蕃薯仔,我哋聽唔到佢講咩,只能夠靜靜地等候。

呀詩好自然咁拎咗盒煙出嚟,口癢啦條仆街,我睥住佢。

「仲食?」難得地顯露出男子的霸氣。

呀詩笑笑口咁收返埋佢,講咗句Sorry,依家嘅佢都好乖,我睇得出佢係有慢慢改緊。

「好悶啊⋯⋯」呀詩無得食煙係度發脾氣扭計。

「乖啦,睇下佢哋有無事,無乜嘢咪返去囉。」我從後抱住呀詩,但喱度人多,無得亂嚟。

「唉,今次蕃薯仔真係凶多吉少啦。」呀詩少有地認真。

「點解咁講嘅?」

「女仔最怕尷尬,由其是感情事,就算條女幾冧你啊,都會走啦。」

「頭先搞到好似求婚咁撚樣喎大佬,唔係話你哋咁樣助攻唔好啊,但大佬啊,人群壓力咁大,一啲氣氛都無,點應承你啊?」

「之前已經想屌鳩你哋㗎啦,但你哋其實都係出於一片好心姐,而且我又唔想搞差大家嘅關係,依家好心做壞事啦。」

呀詩嘅一番說話,句句都是道理,我一直都將佢諗成低B MK妹,但其實佢比我成熟好多好多⋯⋯
是否應該開新Post
睇埋蕃薯仔之後點先開新post啦
完咗呢章先啦
建議完埋開
Push
今日應該唔多
但又要儲下新文for 開post

搵工好愁啊
今晚停一停先
想早啲瞓
聽朝早啲起身出文
抱歉咁多位等緊文嘅巴打!
台灣邊有得咁樣做住先
休息下啦有交帶落就ok
啊出咁少 好辛苦啊
好啦,抖下啦
之後過咗一陣,我同呀詩都係決定返上去,覺得無乜事嘅,陣間就會返嚟啦㗎啦佢哋。

入面嘅人擔心地問我哋:「點樣啊?」

我同呀詩一致回答:唔知啊。

大約過咗半個鐘左右,蕃薯仔返咗嚟。

我哋成班個個都關心問佢點樣啊,但我哋都估到一半了,因為子晴無跟住返嚟⋯⋯

蕃薯仔坐係一邊,除咗對鞋,環抱住自己,瑟縮一角。

我哋頓時唔知點算好,亦唔知應該點安慰佢,因為個個都係格硬講啲嘢,好行嘅安慰說話囉,除咗喱啲仲識啲咩姐?

「女死女還在!下個更可愛!」
「哎呀!唔開心咪唱歌囉!」
「係囉⋯⋯係囉⋯唱出嚟舒服啲㗎!」
「仲有我哋陪你㗎嘛⋯⋯」

就算有成班好朋友係度氹下佢,蕃薯仔都係一聲不響,一言不發咁坐係度,電視機一路播住歌,無人唱。

咁啱切到首歌,係容祖兒嘅心淡,仆你個街,邊個點㗎?

個氣氛即刻轉曬,有啲人開始笑緊:咁應景嘅喂?

「邊撚個點埋啲咁嘅歌啊?」健三大喊。

「係我啊!係我點㗎。」係個女仔點嘅,而喱個女仔平時講嘢粗聲粗氣,瘋瘋傻傻咁,但出奇地同班男仔玩得幾埋。

「Cut!!!」

「喂啊⋯⋯我要唱啊!」個女仔不滿道,死都要搶住唱。

「好心你識做啲啦。」雖然聽落好似好惡咁,但其實佢哋都係打打鬧鬧。

「咁失戀係要唱下啲失戀情歌㗎啦,仆你個街唔通唱紅日啊?」

「好喎!high下都好喎。」呀Ken真係走去插播咗首李克勤嘅紅日。

然後聽到一半嘅心淡就俾佢cut咗落嚟。

仆你個街,真係唱紅日嘅喂?我哋成班人high曬咁,仲笑到hihi咁款。

一開始係度鳩叫,啊⋯啊⋯啊⋯⋯

命運就算顛沛流離
命運就算曲折離奇
命運就算恐嚇著你做人 沒趣味
別流淚 心酸 更不應捨棄
我願能一生永遠陪伴你

一生之中兜兜轉轉 那會看清楚
徬徨時我也試過獨坐一角像是沒協助
在某年 那幼小的我
跌倒過幾多幾多落淚在雨夜滂沱

一生之中彎彎曲曲我也要走過
從何時有你有你伴我給我熱烈地拍和
像紅日之火 燃點真的我
結伴行 千山也定能踏過

讓晚風 輕輕吹過
伴送著清幽花香像是在祝福你我
讓晚星 輕輕閃過
閃出你每個希冀如浪花 快要沾濕我

唔係講笑,唱到成個人都好正氣,班友真係傻能咗,一個二個企埋上沙發度唱,又跳曬舞。

一個二個對住蕃薯仔唱,然後仲要俾支咪佢,最後條友仔俾人捉到佢係度偷偷地笑。
《我的MK妹同桌》(3)
https://lih.kg/1929409

已經開咗新post
可以煩請各位巴打稍移玉步過去新post繼續追故了
新post好需要你哋嘅支持啊!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞