《我的MK妹同桌》(2)

978 回覆
296 Like 4 Dislike
無經歷過,睇樓主嘅故仔當自己經歷咗
我愛香港 :(
香港人!
樓下等女呢下好有畫面
晏啲出文
唉屌
「男仔等女仔好正常姐!依家叫你等半個鐘咪算係咁囉。」佢頭先明明唔係咁嘅態度⋯⋯頭先明明係驚我嬲。

「你Book咗幾點啊?」焦急嘅呀詩問道。

「8點囉。」

「屌你咁你同我約7點?」佢瞪大隻眼望住我,似乎睇唔出我咁奸狡。

「梗係啦,預早少少好,預你會遲到啊嘛,就算你準時都可以行陣街。」神算子是我。

我同呀詩係就咁你來我往,一人串一句咁去到銅鑼灣,終於可以唔洗羨慕人哋聖誕節有女陪,有街出,嗰種感覺有說不出的爽。

「嗱!你份禮物。」喺地鐵入面呀詩遞咗佢份禮物俾我。

份禮物用紙袋裝住,個紙袋口用幾個膠紙封住咗,包到實一實,睇唔到入面係咩嚟。

但攞上手又輕飄飄咁,唔通⋯⋯?

「咩嚟㗎?」我抱有一絲驚喜。

「唔知呢。」鬼馬嘅佢又點會話俾我知先得㗎。

「拆唔拆得㗎?」嗯⋯⋯個心情好啲矛盾,努力說服自己係咪頸巾都好,都係呀詩一番心意,但同時又好希望係頸巾嚟。

「喱度咁多人,一陣去到餐廳先拆啦。」呀詩細細聲講道。

「好!」我拎住呀詩份禮物,已經好滿足。

「咁我嗰份呢?」呀詩攤大手掌,其實我哋兩個份禮物都一早見到曬啦,大家都係用手拎,只不過係睇幾時話要送咋嘛。

「明知故問!」我拎自己份禮物出嚟,都一樣包到實一實,然後補上一句:「唔知你會唔會鍾意喎。」

我都未撚講完,呀詩已經拆緊我份禮物,啊你頭先唔係話多人咩?我呆咗咁望住佢,唔知好嬲定好笑。

我真係成日都俾佢激死。
「哇!」佢掀開少少嚟睇,就已經哇出聲,佢表情話我知係發自內心嘅。

「喂!你又話喱度人多叫我唔拆嘅?做乜你自己拆咗先啊?」我明佢點解話人多唔好拆住,因為係有啲羞家。

「咁你又話唔知我會唔會鍾意啊嘛,唔拆開嚟睇點知鍾唔鍾意姐?」呀詩好叻強詞奪理,又夠曬戇鳩。

「你贏!」我俾個like佢。

「咁你鍾唔鍾意啊?」我沒好氣地問佢。

「鍾意啊!」呀詩用力地撓住我隻手,捱埋嚟,成隻貓仔咁,甜絲絲地笑道。

「真係?」其實我唔知呀詩會唔會鍾意㗎,淨係想做自己想做嘅嘢俾佢,自認為有心思嘅嘢。

佢似乎真係幾鍾意,滔滔不絕咁講份禮物。

「摺咁多心心嘅?」
「摺咗幾耐啊?」
「做咩要摺心心嘅?」

我都唔係幾想答,我想佢自己搵到入面嘅固中玄機。

於是我便敷衍佢。

我有諗過佢會唔會一世都發現唔到㗎?

不過算啦,如果將來有咩事分手,可能過咗好多年呀詩先發現到收埋係啲心心嘅祕密,會記得我哋曾經開心過。

那些藏在心底下的祕密,只屬於你一人。

可能會一世都發現唔到,睇命運點樣安排我哋吧?當時嘅我係咁諗,亦唔知將來會唔會後悔當初咁樣決定。

但我唔想由我把口親自講喱份禮物嘅祕密出嚟。
有時會懷疑樓主係咪識我 點解劇情同諗法可以咁似
又或者 大部分男仔十六七歲嗰陣 諗法都係咁天真咁簡單
同補習社故仔一樣
唉,唔好唔開心啦巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞