《我的MK妹同桌》(2)

978 回覆
296 Like 4 Dislike
今晚先出到文
Sor
唔緊,等你
新讀者追曬 係幾好睇嘅 有畫面
文呢
文呢
扑多幾次先分手好唔好
唔好分好唔好
好,我仲要同你結婚生子,一齊經歷苦與樂,甘同甜,同你一生一世。
樓主,你留咗樣MK野未做,係公園用塗改液寫上佢哋個名
好快又過除夕,喱一日又如聖誕節般渡過。

淨係喱個月尾,都唔知洗咗幾多錢了,睇嚟開學我要食成個禮拜雙餸飯啦。

咁都唔算最慘,最慘係嗰陣聖誕節CSO出活動,出咩金蝎雙擊,要買點數,去買咗把黑白雙煞,然後仲要升,最後先到金蝎雙擊。

仆你個街,係我同呀詩開開心心渡過美麗一晚嘅時候,班賤種早已買好黑白雙煞,然後趁我唔係度已經升咗一階了。

聖誕節過後,我開返CSO先見到個活動,啊⋯⋯真係頂你個肺,搞到我之前仲好鬼掛住同佢哋打機嘅時光。

同班朋友打機有打機嘅快樂,同呀詩出街有甜蜜嘅快樂,我已經好滿足。

我仲問佢哋,點解你哋有嗰把槍嘅?

「好平咋嘛,唔洗100點就有啦,係升嗰下煩。」係科技未咁發達嘅時候,我哋仲係用緊屋企駁線傾電話。

一人駁一個咁,駁駁下就四五個。

嗰陣時朋友仔嘅屋企電話都背得滾瓜爛熟,連手提都唔例外,一拎起部手機,就可以熟練地㩒出嗰8個number。

「你快啲同我哋升啦,我哋都差唔多升曬啦!」因為分班緣故,同我比較熟嘅健三真心想幫我。

我望望荷包,喱幾日搞到我荷包乾曬塘,想課都課唔到。

喱啲就係名著《鋼之鍊金術師》入面嘅等價交換理論,無得你得一想二。

不過我最後出絕招問老豆老母攞聖誕禮物,然後話不如拆現啦,老媽子本來唔肯,話咁大個人仲要咩聖誕禮物。

明事理嘅呀爸幫手勸兩句,我又落足嘴力,先拎到500蚊聖誕禮物。

唔好同我講你未試過因為打機課金,出盡法寶啊,真係咁乖就唔會去打機,去做功課啦,我拎嗰500蚊一啲都唔過份囉!
係啊
巴打你識得我?
唔該唔好相認得唔得
除夕當晚,我同呀詩都有出去倒數,又洗咗一筆,最後都有上佢屋企執返劑,今次比上次熟手,真正開始享受扑嘢嘅樂趣,嘗試下新姿勢,而喱啲姿勢都係睇片學返嚟。

返多幾日學,就開始考試,考完試開始放新年假。

今個寒假我哋都間唔中會出下街,其餘時間我都係打機,而係喱段假期入面,我有時打俾呀詩,佢都會係通話中⋯⋯

我不禁覺得奇怪,後來係我問佢底下,呀詩話佢同子晴煲緊電話粥。

我唔知信唔信好⋯⋯

就去問蕃薯仔。

係喎,唔記得交代返,聖誕嗰陣,信誓旦旦話要表白又剩嘅蕃薯仔,係臨門一腳怕失敗,怕咩都無就無表到⋯⋯

我哋成班都屌柒佢無鬼用。

「你唔覺得好曬咩?你曬咁多錢為咗今晚,又無表到白,咩都食唔到咁,你甘心㗎啦?」呀Ken係學校問蕃薯仔。

呀Ken咁講其實不無道理,現實咁睇係真㗎。

「我唔甘心㗎,但衰咗我都一樣會唔甘心㗎,會比依家更加唔甘心囉。」

「反而依家咁樣嘅feel,我又幾enjoy,可能我仲未做好失去佢嘅覺悟掛?」

蕃薯仔臉上無任何失落,無任何可惜,反而覺得好無怨無悔。

「呀Ken,你講唔聽佢㗎啦,佢依家為子晴去死都肯啊。」最後我哋都有為蕃薯仔打氣,其實我哋都支持佢嘅,即使大家都無講出口,但會感覺到。
我問蕃薯仔知唔知子晴係度做緊咩?

「我正想問你喎,你條女成日都同子晴傾電話粥喎,搞邊科啊?」

咁睇嚟證實咗呀詩無講大話。

「我都唔知佢哋搞緊咩啊,我正想問你。」我哋平時甚少MSN,蕃薯仔又少打機,忽然間問佢嘢有啲突兀,但我忍唔住我心中嘅疑惑。

「我聽子晴講佢哋係度煲緊劇,然後MSN就變咗忙碌中啦。」

「係啊係啊!呀詩都係啊。」

「咁你唔自己打俾佢?」蕃薯仔仲打咗個英文。

Orz

個符號好似成個人趴咗係度咁,真係好佩服諗出嚟嗰個人,好有鬼才。

「我都打唔通俾佢,夜晚係度煲電話粥。」雖然佢煲電話粥嘅時候,我就會去打機,但有時都會掛住佢,想聽下佢把聲。

「啊⋯⋯我睇到子晴MSN係度睇緊啲咩啦。」蕃薯仔同我講。

「咩啊?我無子晴MSN喎。」

「佢動態度咪會顯示你睇緊啲咩嘅?有時聽咩歌都見到㗎嘛⋯⋯」

「講重點啦,佢睇緊啲咩姐?」知道子晴睇緊啲咩,就會知呀詩睇緊啲咩啦。

「佢係PPS睇緊黑⋯⋯」蕃薯仔打啲唔打啲咁。

「黑糖瑪奇朵⋯⋯啲字真係好鬼難打。」

「咩鬼嘢嚟㗎?」我唔係好明佢講緊啲咩。

「我知啊⋯⋯黑糖瑪奇朵係套台劇嚟㗎,啲女仔好鍾意啲咩台灣偶像,好似仲有咩飛輪海,F 4之類嘅,我都唔知邊樣打邊樣。」

「咁你又知嘅?」我疑惑地問道,又唔見我知?又唔見我班仔知?

「子晴有時有同我講㗎嘛,我都有去睇下啲台劇㗎,海派甜心幾好睇!」

我哋成日打機都唔會接觸喱啲嘢,我哋同班女仔嘅世界差距都幾大喎。

「乜你男人老狗睇埋曬啲咁嘅嘢㗎?」

「下?但好多劇都幾好睇喎,你睇過求婚大作戰一定都會話好睇囉!」
最後都有上佢屋企執返劑,今次比上次熟手,真正開始享受扑嘢嘅樂趣,嘗試下新姿勢

兩句就講完?
之後仲會有嘅
趁依個咁sweet想棄故
再落去又諗返以前啲嘢
最慘係嗰陣聖誕節CSO出活動,出咩金蝎雙擊,要買點數,去買咗把黑白雙煞,然後仲要升,最後先到金蝎雙擊。
啲感覺返曬嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞