《我的MK妹同桌》(2)

978 回覆
296 Like 4 Dislike
哇原來都有50幾個巴打睇緊
有點出乎我意料
咁你幾時肯出文
一直追緊
打緊了打緊了
今晚出多啲
男主食子晴未
等你仲以為冇乜人睇
其實晚晚有五十幾條毒丁等你啲文 係未必有留正負皮
樓豬加油好中意呢個故
好多人睇你故呀
加速
「咁嗰日得唔得姐?」我追問。

「我要睇下先喎,做咩姐?!」

「諗住幫你搞個生日會姐,我搞喎!係咪好有心先?」

「多謝喎!咁好心做咩啊?」

「蕃薯仔話想幫你搞㗎。」喱個時候,我將個波推俾蕃薯仔,希望幫到啦。

「真係咩?」子晴有啲唔係幾信,為咗要講到似層層,我就話:「咪玩啦,唔係佢我點知你生日啊?」

「我Facebook明明就有寫⋯⋯」子晴雙眼總能夠睇穿我咁,透視眼嚟?

「得鬼閒睇你Facebook咩,點姐,得唔得閒姐?」

「我唔知啊,有個男仔似乎都想約我嗰日出街。」我嚇一跳,唔係掛?

不過仔細一諗,又啱嘅,優秀嘅佢有人追都好正常,不禁擔心蕃薯仔,佢嘅對手真多。

「佢都係得一個約你姐,依家我哋成班幫你搞生日喎!喱啲機會唔多㗎咋。」我極力遊說子晴。

「我再諗下啦。」
扮CD rom扮咗好耐,忍唔住催吓文
最後我都俾時間佢諗,放學嗰陣,我將喱個計劃話俾呀詩知,呀詩一聽就十分興奮。

「好啊!搞啦!越多人越好。」

「你都要幫手㗎。」我彈彈佢額頭。

「做咩無啦啦幫佢搞生日嘅?依家一齊坐,fd啦下話?」呀詩扯住自己織俾我嘅頸巾,興師問罪。

「啊⋯你同呀Ken就fd得,我同子晴就唔fd得?」呀詩咁緊張我,我就食住上。

「啊⋯⋯依家識駁我嘴啦?」呀詩扭我耳仔,心裡甜了一下,彷彿去返我哋仲未一齊嘅日子。

「邊敢啊?」我吃吃笑說。

「總之我話唔得就唔得啦!」呀詩谷起雙臉頰,嬲爆爆個樣甚是可愛。

個結果係幾好嘅,可以見到呀詩呻醋嘅樣,儘管我當初並唔係有咁嘅打算,姐係我無咁嘅心機,無諗住做啲咩令呀詩呻醋,誤打誤撞到咁樣,都幾唔錯。

係我幾番催促底下,子晴都將正日讓俾我哋,而我同呀詩都落心落力搞今次生日會。

因為子晴喺班上人緣都好,好多人都應承話嚟參加,而本來算係班上邊緣人嘅呀詩,都因為今次活動同其他同學仔fd咗。

我哋幾個朋友仔拷問蕃薯仔,問佢有無咩表示,佢夠膽死話無⋯⋯

感覺上蕃薯仔好似打曬退堂鼓咁,已經去到唔爹唔吊,無曬動力咁。

「追女仔好攰啊⋯⋯」蕃薯仔吐出佢嘅心底話,「每次喱啲節日又要諗點樣安排,又要洗錢,我真係唔係啲好有諗頭嘅人,我唔知要點做啊。」

見住蕃薯仔,好似見到啱啱一齊無耐,提心吊膽嘅我一樣。

見住佢抱住頭咁,睇得出佢好苦惱同埋幾爭扎下。

其他人都係度,個個都屌佢無鬼用,女人係煩㗎啦。

我知道當下唔係一個好時機同佢講,於是當日我專登推曬其他朋友,同埋呀詩,拉住蕃薯仔同佢出去食lunch。
由得個番薯去死啦
人大咗,就會少咗咁樣嘅衝動,少咗最美好嘅單純。單純地睇唔過眼,單純地想幫佢一把,不為什麼。

長大了,會問自己咁樣做有意義咩?會開始計算,繼而計較,做咁多嘢係咪真係有用。

我哋係聰明咗,識得計算效益。只但係,臉上嘅笑容慢慢變少,朋友越變越少。

我哋會無可避免地衡量咁樣做係咪值得,我哋希望可以做少啲嘢,獲得最大嘅效率;但同時內心深處,卻盼望著有一個人可以為我哋意無反顧地付出。

老實講,你問我依家仲會唔會咁樣為蕃薯仔做咁多嘢。我會答:唔會。

固中嘅原因,講不清,理還亂。

反唔到轉頭㗎,正如我哋中學無可能仲keep住小學咁,大學仲keep住中學咁樣。往事嘅美好,只能靠記憶嚟回味。

我同蕃薯仔去食M記,佢一路上都覺得好奇怪,個樣好不自然。

「做咩姐?唔想同我出嚟食飯咩?」好難忍得住唔屌下佢,真係㗎。

「只係覺得兩個麻甩佬咁樣出嚟好怪姐。」講到好似我哋基咁樣。

嗌好餐,M記平時都多人㗎啦,依家仲要一位難求,我哋決定轉外賣,拎去公園搵個位坐低食。

一坐低,就開始入正題,廢話不多說。

「喱啲話我真係只會講一次,我覺得我講出嚟都骨痺,但都好想你自己諗下,自己係咪咁鍾意子晴。」

「一世人,青春得一次,你想鵪鶉成世?定勇敢一次?」

「老兄,唔好俾自己後悔啦好無?」今次希望蕃薯仔聽得入腦。

「但我真係唔知點做好呢⋯⋯」

「其實有時女仔唔係想要你啲錢,又或者物質嘢,有啲女仔係好貪錢,但貪錢喱樣嘢係人性嚟,男仔就都可以貪錢㗎。但重要嘅係你拎唔拎到你嘅心意出嚟。」

「你重視佢喱份心意可以用好多樣嘢表達㗎,你之前用錢嚟表達,都係一種方法姐,只但係我覺得子晴唔一定鍾意囉。」

「你夠鍾意一個人,就自己想花心思落佢身上㗎啦,如果連喱啲心機都無,我諗都唔算好鍾意人姐。」

我嘗試平平穩穩,理性咁同蕃薯仔講。

「你至少都俾子晴感受到你緊張佢啊⋯⋯」我真係費盡唇舌了。

「我係咪唔識溝女啊?」蕃薯仔好挫敗咁講。

唉,喱啲時候我總係好難抉擇。究竟係要狠狠地同佢講係啊,定講下啲假嘅安慰說話?

幾秒間的思考時間,卻比我悟出驚人的回答。

「個個一出世就識咩?咪又係要學,睇你有無心學咋嘛。」

「要點學啊⋯⋯?」

「有時睇下啲女仔鍾意嘅劇,睇下啲言情小說,學下入面嘅橋段,問下自己點解入面嘅男主角溝到女。無人會咩都同曬你講㗎傻仔,但你唔好學到十足十,最後走火入魔變咗個MK仔。」

我想起呀彥⋯⋯睇怕佢嘅MK嘅出處係源自台灣偶像劇。
加速
有文
「你自己真係好好地諗下啦,無人會一路等你㗎,唔好遲下後悔啦。」

「你之前話咁就甘心啊嘛,到時子晴佢真係同其他人一齊,你日撚日望住佢同其他男仔卿卿我我,你真係可以甘心?」

蕃薯仔無出聲,一路頭耷耷,我要講嘅都講完,剩底都係要靠佢自己。

回去的路上,蕃薯仔都唔講嘢,好似俾人點咗穴咁。

「點啊你?」就嚟到學校,我忍唔住問佢。

喺喱個時候,好似電視劇般,我見到子晴同一個好似大過我哋嘅師兄有講有笑咁先過我哋步入學校門口。

本來我想踩多腳,想話:「你睇!我無講錯啦。」

但我唔忍心⋯⋯我吞返落肚。

「你啱嘅,我都唔想俾自己後悔。」蕃薯仔眼神一變,睇嚟終於識驚。

有時驚會令你諗清楚自己想要啲咩。

我同呀詩落心落力搞個生日會,約齊人都唔算最難,最難係唔知有咩搞好。

而出去玩開嘅呀詩好多諗頭,唱K、碌鈴、踩單車、左思右想之下,都係揀唱K比較適合。

蛋糕我哋一早準備好,亦一早去拎房,然後將個蛋糕放係服務枱度。

為咗就係想俾主角一個驚喜,我哋班人都無幫人慶祝嘅經驗,而呀詩有,之前幫班MK仔慶生,聽呀詩講佢哋好難服侍。

主角嚟到後,我哋都專登讓個位俾蕃薯仔同子晴,又點曬啲情歌俾嗰兩條友,小酒窩嗰啲呢,死都係做到個氣氛尷尬俾佢哋。

就算係門口啊,都會感覺得到佢哋兩個之間嘅冷空氣。

我哋唱K比嘅唔係咩歌喉,而係成大班人可以一齊唱啲識唱,耳熟能詳,開開心心嘅歌。

唱得最難聽嘅係呀Ken,但佢又成日爭咪唱喎,唱得又幾盞鬼搞笑,好識搞氣氛。

而到周杰倫嘅歌,呀詩一定要唱,唱下唱下好多人都跟住唱,杰倫嘅歌真係有唔識講嘅魔力。

彩虹、給我一首歌的時間、七里香、蒲公英的約定,淨係點周杰倫嘅歌都夠唱成粒鍾。

喺最後嘅環節,就係一定要點古巨基嘅勁歌金曲,因為首歌成10幾分鍾,係剩底嗰幾分鐘點,咁樣就可以唱多10分鍾。

唔知邊個天才諗到嘅,然後就變成去K房嘅傳統。
出埋喱篇無啦
聽日應該要開新post
推一下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞