《我的MK妹同桌》(2)

978 回覆
296 Like 4 Dislike
而且我好傻仔㗎,我唔明感情世界爾虞我詐,我淨係識得交個心出去咋

好睇,得一篇咋?
加速加速
果陣時我廿五蚊都嫌貴啦食個kfc都冇錢,結果都係唔食飯多,為左儲錢同女朋友出街

苦但矜貴
「鍾意一個人有點解嘅咩?之前我無同你講過點解咩?」我記得明明有講過囉。

「咩啊?邊有啊?!」

「呢,小巴嗰次呢⋯⋯」我提佢,我記得都有講啊,又問?

「邊度有!明明就無。」由呀詩飄忽嘅眼神我就知道,呀詩好明顯係死撐。

「我話無就無啦!」呀詩使出絕招——賴地硬。

「係咪依家講多次都唔得姐?」

「得得得。」有點無奈地道,啲問題難答過啲試題。

我哋一邊行下旺角一邊傾喱個問題,講幾多次都喺同一個答案,而之後嘅日子,喱個問題從來都唔會缺乏㗎喎,周不時都會問我一次,間唔中會改變下個形式嚟問。

例如:你愛唔愛我、你鍾意我啲咩、邊個同我,你鍾意邊個多啲。

初初我都唔明,甚至覺得煩厭,問完又問⋯⋯做乜鬼姐。

但漸漸我就明白,男人嘅角度,好多時唔想咩都講出口,行動最實際,男人老狗真係唔好咁婆媽;而女人,係鍾意你講出口,即使佢心入面比任何人都清楚,瞭解你係愛佢,但佢就係想親口聽你確認一次。

無非都係想要啲安全感姐。

「我鍾意你MK底下嘅率直,唔造作,就算你平時再點樣扮曬堅強都好,其實你內心係好脆弱,好細膩,好溫柔。唔慢慢去了解你,係根本發現唔到。」

「其他人對你有好多誤解,係因為佢哋唔了解你。當我慢慢因為鍾意你而想去了解你嘅時候,就知道你其實受咗好多委屈,我唔想你自己一個死撐死頂,其實我可以幫你分擔,只要你想。」

「鍾意上你可以好簡單,但愛上你就好複雜,點講都講唔完咁。」我哋一路掃街一路係度講,無啦啦變咗認真討論嘅題目都有,好撚跳脫。

呀詩話佢請掃街喎,話見我洗咗咁多錢,唉⋯⋯我買完之後真係無乜錢,好彩呀詩話請我,食咗塊台灣雞排同一碗燒賣魚蛋就收皮。

第一次係會答得詳盡啲,後尾就越答越hea。

「你愛唔愛我啊?」

「愛。」

「你鍾意我啲咩啊?」

「夠MK。」

「你鍾意我身上咩部分啊?」

「條腿。」

「姐係話我無波啦?」
200正評 加更1
自從同呀詩一齊之後,我哋之間多咗好多回憶,會留底喺學校一齊做下功課,放學諗下去邊度玩,飲飲食食。

本來平時嘅錢會拎啲去買點數,依家個荷包好似俾人斬開一舊舊咁,死無全屍。

周邊嘅人見我哋成雙成對咁,已經司空見慣。

我老豆媽子見我最近頻頻問攞零用錢,已察覺不妥,成日旁敲側擊我做咩成日出街,成日咁夜返屋企。

最後仲問我係咪拍拖添,叫我中學唔好掛住諗埋啲情情塔塔嘅嘢,下年就揀科啦。

我當然無同佢哋講啦,只要我成績ok,佢哋就無嘢講㗎啦。

一開始我同呀詩係好甜蜜,但都無可避免地迎來第一次嗌交。

呀詩脫MK後,個look都慢慢開始回復正常,但壞習慣無因為咁而回復正常。

佢仍然keep住食煙嘅習慣,我都話過佢好幾次,輕輕提點下佢,話食煙無益。

「我戒緊㗎啦,以前一日半包,依家一星期先一包。」呀詩苦惱地道。

「但你可唔可以唔好同我出街嗰陣食啊?我唔想成日行行下街你走去話食支煙先。」當意見出現分歧嘅時候,亦係魔鬼嘅出場時候。

「我都好努力忍㗎啦,你俾啲時間我好無?」

我亦都明,戒煙唔係話戒就戒,都係需要時間。

只不過,呀詩身上面嘅煙並無減少,當佢越變返普通女仔,越係成日企係街度食煙,嗰種格格不入嘅感覺,實在令我睇唔順眼。

我學TVB嗰啲電視劇啊,鏗鏘集,警訊啊等等嘅橋段,諗咗條橋。

唉屌,點知原來一早TVB已經係伏到咁,警訊更加無咩公信力,咁大佬我已有嘅知識係咁,盡咗力㗎啦。

我同呀詩講:「如果你仲係Keep住食煙,好啊!我陪埋你一齊食!」

我係呀詩包煙度拎咗一條,諗住轉身去士多買打火機。

呀詩終於忍唔住佢火爆嘅性格,認真地屌道:「你依家姐係威脅我姐?」
睇到買手繩呢到我唔知點解喊左
一齊食咁膠
商嗌唔好口,一人退一步啦
慘了 慘了
一人讓一步啦
加速

呀詩終於忍唔住佢火爆嘅性格,認真地屌道 屌咗句:「你依家姐係威脅我姐?」

咁會唔會好啲 好似又口語又書面語咁
樓豬
認真地屌道又幾過癮
認真地屌道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞