《我的MK妹同桌》(2)

978 回覆
296 Like 4 Dislike
頂手快快打錯嘢添
下次出文前檢查一次
確保質素先得
唔會交行貨俾各位巴打
我唔知呀詩收到會係咩感覺,但我真係好想俾個驚喜佢,所以見到佢唔開心,悶悶不樂咁,我都係唔理佢。

一放學,我就諗住執好個書包走人,呀詩都收得好快,快步跟埋上嚟。

「⋯」

我再行快啲落樓梯,佢亦都跟住行得好快,緊貼喺我身後,我行佢又跟住行,我停佢又跟住停。

大佬⋯⋯個樓梯好多人㗎,而且又遇上某幾個老師,佢哋都用奇怪嘅眼光望住我,搞到我鬼死咁尷尬,唔知係咪身有屎,梗係覺得啲老師嘅眼神會睇穿我哋拍緊拖咁。

出到學校門口,我就忍唔住問呀詩:「做咩跟住嚟姐?」

「邊有啊?」啊⋯屌你,小學雞到咁?玩喱招?

「我去邊係我自由嚟㗎嘛!」呀詩理直氣壯地說,咁的確喺嘅,佢係有理由理直氣壯㗎喎,佢又係我女朋友。

我無理到佢,由佢跟住我行囉,我行到去巴士站前,眼前有架過海嘅巴士,唔理三七二十一上咗去先。

「嘟」一聲,從我後面傳過嚟,我回頭一看,果真呀詩都上埋嚟,仲要催我,示意我行快啲。

我哋坐咗上層,佢都跟住坐埋嚟,一副成功人士嘅得戚樣,但不發一言,自顧自地拎出部MP3出嚟聽歌。
決定錯字方面冇嚴重影響句子意思我認為可以接受
其實錯字方面冇嚴重影響句子意思我認為可以接受
樓主加速
加速
加速
加速
文呢
牙文,我好掛住你,你係邊?
我覺得有d 可以用口語
好似 我回頭一看 改成回頭一望比較好
口語會帶d 親切感
對話口語 旁白書面語好似有d 怪怪地
加速
文呀
我⋯我⋯⋯我仲以為⋯以為無人睇添
當曬之前係ending添
你就想
之前講笑sorry
唔會因為ending棄故
加油
我見佢聽得咁滋味,我都唔打擾佢啦,我無MP3咩依家!?

當我拎咗個MP3出嚟嘅時候,呀詩一嘢㩒住我隻耳機繩,然後霸氣地除咗佢另一邊耳仔嘅耳機,戴落距離我最近嘅耳仔度。

一把熟悉嘅聲音傳入我耳中,一把聽唔清佢講乜嘢嘅台灣人。

好熟悉嘅旋律⋯⋯

怎麼了 妳累了 說好的 幸福呢

我懂了 不說了 愛淡了 夢遠了

開心與不開心一一細數著 妳再不捨

那些愛過的感覺都太深刻 我都還記得

呀詩哼著那動人嘅旋律,幸福盡在不語中。

喱首係我第一首聽周杰倫嘅歌,我之前都間唔中喺其他地方聽過周杰倫嘅歌,但我好唔鍾意條粉皮。

因為我覺得佢勁扮曬嘢,又成日 chock曬樣咁,尤其是佢嗰套功夫灌籃,唔知乜撚嘢嚟,根本打波就唔係咁!

本來係幾抗拒嘅,但喺呀詩嘅淫威底下,都係屈服了。

除咗覺得佢扮曬蟹之外,更多係覺得條友好MK!咁呀詩會聽佢啲歌,不意外。

加上市面上咁多好歌,淨係廣東歌都好多你揀啦,陳奕迅、容祖兒、万刀甲、衛蘭,做乜嘢要聽佢啲歌姐?

但聽聽下,又覺得真係幾好聽,我一邊望住窗外嘅景色,一邊專心聽緊周杰倫嘅歌,嘗試下認真聽佢嘅歌。

時間過了 走了 愛情面臨選擇

妳冷了 倦了 我哭了

離開時的不快樂 你用卡片手寫著

有些愛只給到這 真的痛了

日後,我漸漸被呀詩影響,聽多咗周杰倫,因為我慢慢發覺,佢嘅歌寫得出鍾意一個人最細微嘅心聲。

以前聽,係覺得周杰倫唱出我嘅心聲。

依家聽,係聽緊我啲回憶。
屌,樓主寫埋周杰倫
中撚曬,點可以唔繼續追你故
btw通常說好的幸福之後,就係藉口,我不配,龍卷風,退後,蒲公英的約定,最長的電影
利申 9up
依家聽,係聽緊我啲回憶

各位準備好sad end未
我聽咗成程周杰倫,一首接一首,後來首首都成經典。

就到旺角,我就俾返個耳機呀詩,然後想落車,呀詩坐係出面擋住曬,亦無想讓路嘅意圖。

「落車啦。」我同佢講。

「又話去網吧?!其他人呢?」佢終於出聲。

「依家咪去囉,行啦!」我呃佢。

呀詩聽後,半信半疑地落車。

「又話自己想去邊就去邊?做咩跟住我啊?」我篤穿佢嘅虛假。

「咩姐?我邊有!」呀詩仲係度死雞撐飯蓋。

「我⋯⋯我嚟睇你係⋯⋯係咪去網吧咋嘛!」見到佢死頂嘅樣又幾好笑。

「旺角網吧你無嚟過呢?」我都唔知旺角邊度有網吧老實講。

「超!我成日去啦,喱度我地頭嚟㗎!」我信㗎⋯⋯

呀詩一步步跟住我,我亦都無打算瞞佢,徑自嚟到朗豪坊,快步行上超長扶手電梯。

呀詩一臉疑惑地望住我,天真地問道:「乜喱度有網吧?」

「係啊,今日新開即刻嚟試啦。」我認真地講大話。

「係真唔係啊?」呀詩皺曬眉頭咁。

「我會唔知???仲話地膽喎⋯⋯」我知我成功了,成功令呀詩信,嗯⋯⋯咁樣都算係俾到驚喜佢嘅,雖然同我一開始嘅計劃唔太一樣。

我哋嚟到琴日行嘅鋪頭前面,呀詩先恍然大悟。

「喂⋯⋯」佢嗌住我。

我去到個櫃前面,叫看似老闆嘅人過嚟,話想試下喱兩條。

老闆都好通氣,好好笑容咁介紹條繩,又話買俾女朋友仔啊?

我叫埋呀詩過嚟試戴下,係幾襯呀詩嘅,幾有質感。

係過程當中,呀詩怒瞪住我,扁扁嘴咁,個樣呆呆地,嬲嬲爆,又甜蜜蜜咁。

最後買咗一人一條,同色系,買咗佢鍾意嘅黑色。

「你啊!敢呃我!」佢搣我手臂。

「喂喂喂⋯⋯痛啊⋯⋯」我嗌曬救命,然後佢繼續將行動升級,將搣轉為扭。
唔洗sor
你肯睇落去我已經好開心
唔好呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞