羽絨/風褸/旅行用品討論[16](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
但好鬼重,down我都係prefer light down 多d
U記隻down vest 不錯
Blocktech 都買過著左兩次比左人
U 記d down 最din 係 厚薄 都有任君選擇 唔arm 簡到arm 又平 次次冬天入u 記見到d down 都覺好宏偉 多撚到呢
我永遠都係嗰句,呢個價位同質素,唔可以再有任何要求
有無link
巴打U記大客黎
一分錢一分貨, U記薄down個樣唔掂
唔明年年都賣緊, 減價仲有人去掃, 一件有排都唔爛啦
我件黑色down vest 都著左好多年
老實講,香港用得最多係佢,down hoody/ jacket我先捨得買牌子野
有冇巴打知邊度仲有arro22舊款黃logo果隻
行左幾間都冇 新款又唔靚
Ching 諗著行邊
1月中act
見到好多巴打都問non gore tex hardshell
general 黎講如果想要hardshell 我都係建議用返gore tex
hardshell 技術通常幾類,
1. in-house (e.g.你呢件, OR 既 ascentshell, pata H2No, TNF dryVent 等等)
2.另外第三方provide (e.g polartec neoshell , event 等等)
3. Gore tex
其實佢地都係moreorless the same, 都係2.5 or 3 layers 咁
係咪其他D 唔得, 其實唔係第三方如neoshell 我睇過唔小review 都唔差,但通常因為gore 既覇權之下用用下無廠用,最後無乜地方買到
而in-house 好睇牌子,聽講OR 既ascentshell 唔差
但佢地收得唔係平paclite 咁既價
吹到大一大如TNF futurelight 其實都係typical gore tex structure 咁, 唔係什麼新技術
買返gore tex 主要因為user base 大,大約知performance, so far 睇咁多review 都係講gore 耐用D, 同埋有history
咁買其他得唔得?得睇樣買其實OK 正常你唔係好harsh 環境大部份既hardshell 都係fulfill 到
怕凍撚
上左-12度雪山
Smartwool 250 + R2 + Koda Jacket + Beta AR
手凍到疆但係身就夠暖

想問吓巴打,你四件衫分別咩Size?咁着法,件Beta AR應該要買兩個碼先得
巴打身形唔錯
急問,想問下尼到有冇人有arcteryx jacket修補經驗? 早兩日諗住天氣凍,拿件jacket出來著,點知發覺頂帽同衫尾摺位d膠水老化,變左一粒粒粉狀咁,依家衫尾摺位成條膠水沒曬,腰位條索帶露曬出來,件衫買左好多年,已沒單了,如果問overlander代理,有冇得攪?
我見有ching 係寄去加拿大整
件beta AR 色好正!
如果係咁行應該太熱?
知唔知手續係點?運費係咪好貴?我買左咁耐,原廠仲包保養?
全部XS
利申 瘦撚
可能因為咁件beta著落就算一樣size 都好fit 因為本身夠鬆
排骨仔一個 如果唔係應該已經成隻糭咁
數漏左件普通長袖hoodie
我就咁開左pitzip覺得都ok唔算焗
始終怕凍
XS都鬆...巴打咩身型...我著S shell 如果有你咁多layer已經好fit
171, 55kg
我著完咁多件就啱啱好fit
除左件base鬆之外
其實始祖鳥set size好好,佢有考慮你會點layering 同埋活動類別

首先佢會分trim fit 同regular fit ,你買前可以參考下,ski/行山/climbing 有唔同的修身程度

Hard shell的話會稍稍oversize,因為佢預你有厚的中層係入面

有d檔風only的windbreaker 佢知你用黎跑步就會啱身番

所以你跟足佢layering Concept 的話 ,如果你base layer 真係用 s fit晒的話,你放心以後所有係佢度的衫,用番 S就好,我最簡單base+kyanite fleece+cerium lt的話,其實再加件zeta lt真係啱啱好有空間比裡面

咁當然,你係hk著的話,成日都一件tee ,外面覺得靚想著件beta ,無中層或者只係去到atom的話,咁你係可以件shell 買細一個碼 XS .

因此其實個人覺得,玩死忠Arc’teryx layering 最低入門係要 fit到佢 s 碼
我Shell同kappa係S, 但fleece, atom LT/ proton LT同cerium就要著M先岩身,S太短身啦,可能我操開個身比較橫

所以都係試下穩陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞