羽絨/風褸/旅行用品討論[16](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
睇圖都FEEL到米芝蓮

諗住一件過?
睇錯原來2合1

咁要問返其他巴打
https://www.switchbacktravel.com/reviews/patagonia-alpine-houdini-jacket

alpine houdini 係一件 加埋防水既houdini
咁多位ching都可以睇下
我買左件 跟左我成2,3年
佢防水防風,但唔會太硬,平時出街著都無問題

我e d怕凍撚,平時夏天上巴士/入戲院,冷氣太勁都會上車著佢,而且佢可以包到一個拳頭大dd咁
我平時都用開backpack出街,所以基本上一年365日都會袋主佢/著主佢

不過提外話,我有而件,再買montbell storm cruiser. 係咪重覆左 ?
好似唔錯 可惜唔係3層防水
其實我都想問2.5層 同3層防水 分別係d咩?係咪耐用性?
因為我真係會露營行山用,試落過露營訓醒走個時全程落雨,行成個鐘,入面真係唔濕架wo
冇試過T
去銅鑼灣試啦
係 耐用性
因為2.5個防水層直接接觸你d汗水 長遠會甩左層野出黎 但都係好多年既事
但3層就係中間個層防水 用10年8年唔係問題 呢個係我問個職員 佢咁講既
香港咁熱 洗鬼著褸跑
breathability, 2 layers/ 2.5 layers會好過3layers
半價抵wor,而家rei 搵唔到有半價😭, 同埋好少見官網以外有xs
但我件houdini pullover 焗到仆街
本身諗住雨天應急用
但夏天用裡面濕過出面
Alpine houdini 無出lu ,而家得original houdini ,2012 前既houdini breathable 好好多,之後改左料 ,所以d 鬼係分pre 2012 houdini ,改左之後squamish 係最breathable windbreaker d 人推squamish,所以今年出左件patagonia houdini air(香港好似冇入),收貴d ,透氣d,睇你高唔高運動量 個人覺houdini ok ,巴打跑步想著下著Uniqlo 件packable breathable 好好同squamish 差唔多。
有storm cruiser 可買 houdini ,houdini 係wind breaker 輕齊擋風,唔好預佢擋雨就ok,我個人覺wind jacket 向香港用多過rain jacket。
兩位巴打正解
值得多一提雖然主要防水係黎自中間層membrane 但其實外面層DWR都重要 ,跣走d 水,因為水跣唔走入左去,有人test 過 breathability 下降over 50%,所以dwr 無就好補下,雖然我懶都係唔補
Breathability 3 layer Gore-Tex pro 好過 2.5 layer paclite, Youtube有片測試過,並不是正解
你講得岩呀
170高,外國網買s碼外套都等於亞洲m-L碼
好難執平貨
香港試過torrentshell s碼都ok岩size
所以見到xs半價即刻9衝
第二日已經無晒.
巴打你買左咩色?
連官網都無xs碼既黑色
係好龍統咁講, 睇下乜既3 layers la
如果用gore 數據 用RET 睇compare (越細越好)
Active <3
Pro >3
c-knit 2-3
唔係C knit <6
Paclite ~4
但都係gore 自己做出黎, 有D實 test pro shell 係over 5 , 有D 就好D 好depends on 個廠用乜料用乜技術, 有D pro shell 面個層nylon 高D 數係會差好多
見到U記有D色既袋裝wind jacket $99, 有巴打話抵玩, 不過隻手袖好7
我99 再屌左件 係7 不過真心抵
有冇巴打知
你真係乜都岩
U記件seamless down就真心抵既, 特價$599勁厚, 個樣又唔太差

風褸真係麻麻. 袋裝/雙面個兩隻個袖太7, blocktech個內層成層膠個質感好差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞