羽絨/風褸/旅行用品討論[16](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
黎緊去一月去台北 二月去日本
有冇鋪頭介紹去行下?想買戶外機能性既背囊同想去買件羽絨
同埋日本買montbell會唔會平啲?
印象中日本montbell冇退稅,所以差唔遠,確實差幾多唔記得,試過特登去睇但冇買到
同gen 1 比 我個人覺得gen 2 係升級左既
最唔順眼係LI PENG High Air Perm Nylon Ripstop
可能我多心 google 左真係有間台仔公司叫力棚 做textile
但佢個品牌係LIBOLON 咁實情係點就唔知
D fill Gen 1 用 coreloft gen 2 用 CLIMASHIELD
CLIMASHIELD 做好多military 產品 我自己未用過 睇d 人評語 佢隻apex 係非常好用耐用 但唔易搵 有d 產品聲稱為美軍造只賣美國 究竟係咪就唔知
Fleece 個部份gen 1 用polartec gen2 用PONTETORTO
兩間都係出名既fleece 公司 近年多左廠用PONTETORTO 唔知係咪平d halofs 好似全部fleece 用呢間
前幾年比polartec 告最後好似和解 合作咁
Toray 隻料就無轉過
設計多左個胸袋
大約係咁
無錯 日本montbell 如果唔係outlet 係要比稅 通常貴dd tim 所以買d 香港無既就最好
Montbell 羽絨 我度做緊75折。
https://t.me/klattermusenhk
鞋黎講 建議lowa好d
我賣緊75折
除左montbell仲有咩牌子?
實體店?
收12月/1月 既單據,金額不限,薄酬
Tg: newyear20202021
尋日喺池袋montbell 買左件fleece
百貨公司入邊可以退稅
10%稅退翻8.5%
-4度我係著heat tech+衛衣+atom AR+alpha sl
最重要係有頸巾同手套同加條虧佬褲
帽可以笠晒兩件褸嗰兩頂
3月中去大阪 褸就咁帶atom LT同件hardshell係咪已經夠晒
池袋同博多運河城店有退稅 不過都要收返1.幾%手續費
睇台仔blog佢地會去其他有退稅既戶外用品店買
巴打好有心
有冇巴打有興趣?之前買落件Atom LT Tui Size S 唔岩size長掛櫃冇壓過,已經有件Orion M size 唔想浪費左,巴打價放:
想問下Beta lt 2018有無men size xs? 2019version好似係無左
我想問162CM, 110-115磅到 少肉 大家覺得ATOM LT女裝應該買咩碼好
有少少肉我指

有無巴打要patagonia retro x (NAT) S size ?有件全新,有牌,係美國patagonia官網買

Tg:https://t.me/real1247
得唔得係暖唔暖定點?
or 伏唔伏?
其實pata D 野好小伏,我個人就算唔推pata hardshell 只係因為有太多選擇又唔係特別出色所以叫唔使向Pata 買,但又未到伏既。
講返件野,呢件野都係襯衫向,synthetic insulation pata 比較多人買,就係nano air, 同成個puff 系例。
呢件野 Thermogreen 80g 自己料detail 揾唔到算重料,我諗你當大約atom LT 差唔多暖,如果樣arm 咪買law 唔會伏。
pata 比較出名就係arm arm update 左nano air ,active layer 黎selling point 係比大部分syntheic insulation透氣用Fullrange 料
而puff 系列 有nano puff , micro puff , macro puff 我會當係static layer
nano puff 用60g primeloft gold 我個人唔Like primeloft 同埋人地野黎
micro puff 用 65g Plumafill 自己料 同埋出左幾年口碑幾好 都多人推
macro puff 就 好似今年先出 用重料Plumafill 呢件野應該係要黎頂之前件hyper puff 話說hyper puff 前幾年出個陣就係頂件好撚出名pata DAS parka , 但release 左一陣就停九左唔知乜九野無得𧶠 ,所以向街都絶哂版究竟實情係點就唔知,我都係睇返黎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞