羽絨/風褸/旅行用品討論[16](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
大風唔得 要shell
你個溫度 Base+atom lt+soft shell 一定最舒服
如果計行緊果陣,應該果4件都太熱
點解我著atom lt肚腩特別大
你地會唔會咁
視乎需要既運動量啦
我自己行山就10度左右著nano puff覺得啱啱好
自膠 miss 左行山兩個字
使唔使特登買隻專用洗衣粉洗
Gore tex? 其實佢有片有教點洗,可機洗既不過而家層dwr 快死 手洗都係唔錯既選擇。
追左一陣post都想請教下點解大家會推薦beta SL hybrid/beta LT而唔多講Zeta SL/Zeta LT?

係唔係因為如果想一件shell走天涯嘅話Zeta系列會太薄?
Beta LT 用3 later gore tex ,透氣度較好
SL Hybrid 叫用2.5 Layer Cknit, 透氣差d不過都好過paclite
Zeta SL / LT冇記錯係用2 layer paclite , 透氣較差,emergency shell 黎
你想一件應付平時行外國山老實講zeta都夠
zeta lt 3 layer c-knit黎,好正,我都等緊特價入返件
beta sl hybird其實無人推
因為你肚腩真係大
多謝補充,Zeta 同Beta LT個分別係隻goretex料,beta LT 用到theta / Alpha AR隻gore tex pro,但係兩款都冇pitzipper 我同繡章我自己個人就一定pass
想問下R1同Better Sweater有咩分別
多謝各位巴打 想問下beta SL hybrid嘅厚度會唔會係Beta LT同zeta LT/SL中間? 之前試過zeta SL感覺最薄, 而Beta LT明顯最挺身, 而zeta SL同LT對我好似無咩明顯分別
想問下,有無風褸推介,薄身,唔著易收藏可以卷成一舊,防水,透氣
我未試過zeta LT, 手上有的3 layer goretex 都係pro, 唔知佢所謂3 layer Cknit 係咩黎, 照道理如果zeta LT用3 layer 應該厚過hybrid件2.5 layer 架喎
不過真心講,冇pitzip的hardshell 我係一定skip,因為一出汗個dump heat能力差好遠,我個人係一定唔推薦zeta/ beta LT, 寧願要beta SL Hybrid
唔計我兩件AR,就算我有Alpha SL都係舊版有pitzip個隻,輕便至Norvan 都有armpit air vent
Sorry講到1999, 應該話我無著過beta SL Hybrid上身, 但試過Beta LT同Zeta SL/LT所以想問巴打們Beta SL Hybrid感覺係點
所有paclite 都係2.5 layer
SL hybird 係有D位用paclite 有D 位用 c knit 所以叫hybird
c-knit 係 improve 左既3 layers structure gore tex 聲稱比舊時3 layer structure 透氣多15%
gore tex pro 係通常外面哥層nylon 高D deiner , 好磨D 中間中最內面個層無分別
睇他就係設計同外觀分別
好痴線U記299有件好似Atom LT的外套,我自己有件atom LT M size 著呢件L size都覺得幾好睇,如巴打唔好牌子真心推薦
我都好想試 呢件想等特價買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞