羽絨/風褸/旅行用品討論[16](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有時會岸釣 會爬過啲山 成日磨石
同埋之前我行山 有試過去開路
所以會勁多樹枝
件fleece要真係好凍先着到,否則我都係一件快乾短袖行山,面巾講漏咗,我都有用,實用度高過件fleece
本地牌Reecho點睇?
價錢唔算平, 但香港人上珠峰都係著佢

見佢有兩款fleece好似幾靚, 有款仲防風可以著面

利申: 買過佢地行山長褲幾舒服
我覺得你淨係岸釣先着到,其他活動都會產生大量熱能,好難着件shell
近排行山都有呢啲問題 日頭唔凍但大風
係静止時 啲汗變左凍水 同埋後脛吹到薑左
我著 nike pro+件簿adidas風褸
但發現件褸唔太防風同件nike pro 吸晒啲汗 但留住左係到
所以先諗轉裝 都係行山新手
Buff 個d 面巾係好偉大既發明香港行下山 wind jacket 最好 落大雨 又唔行 失魂雨 唔方大
所以我hardshell 得paclite 春夏天重pk 我情願林雨 都唔著rainshell
我買過佢d 褲 車功唔差 設計用料都合理 價唔係貴
衫就太多選擇 唔會揀佢 但褲我覺得佢個價算抵(減價個陣)
底衫你買返行山牌子出嗰啲,排汗能力好過Nike好多,價錢都唔差得遠,我自己係Haglofs Fans,300左右一件,我基本上一年四季都有着,抵到爛

如果你真係驚大風嘅不妨試過U記件BlockTech先,到時發覺唔啱用都冇咁肉痛
底衫你買返行山牌子出嗰啲,排汗能力好過Nike好多,價錢都唔差得遠,我自己係Haglofs Fans,300左右一件,我基本上一年四季都有着,抵到爛

如果你真係驚大風嘅不妨試過U記件BlockTech先,到時發覺唔啱用都冇咁肉痛

Haglofs baselayer咁平
我著montbell特價都要$300

呢款D記緊身衫真心唔差, 係衫/袖身比較長,
https://www.decathlon.com.hk/zh/p/keepdry-500/_/R-p-195072?mc=8497597&c=%E8%97%8D%E8%89%B2
收到 留意緊montbell 啲底衫
近排開始對Patagonia 有愛 先諗torrentshell
留意到上有有啲巴打講 可能防風風褸岩洗啲
所以諗緊pata Houdini jacket
多謝巴打
其實如果行山係t shirt base唔使買戶外牌子,Nike/ UA/ NB d 排汗 T 已經好好用,姐係dri fit 個種
我嗰件係夏天款最薄嗰隻,原價349,折埋300左右
但而家佢哋啲快汗t有啲仲貴過我買haglofs,而且功能上又冇haglofs咁好
加上fans有愛行先
其實我都想知T黎講行山牌同Nike/ UA有咩分別我著開base 短T都係運動牌子
我有nike pro 短tee 同 u記個D 運動tee 重有capilene cool tee
capilene cool 散汗最快真係好快,唔會痴住, 同埋唔易臭
U記散汗normal , 好撚易臭,
nike pro 我覺得散汗直頭慢出小小汗就濕濕地, 都係易臭
買左好多佢d快乾tee,超好著
外套款太醜,無興趣買
想問下呢一隻mont bell 風褸係咪唔可以機洗?
個面硬硬地
雖然佢話可以凍水洗 但我怕洗衣機洗完會甩左層coating
Coating應該只係跣水噴霧,自己噴返/ 拎去洗衣店搞都得,大約一兩年一次
如果講夏天行山快乾tee
好多牌子都好快乾排汗
但要講到靚仔
我真心推介 montbell wilkron料既tee
個樣勁似棉,可以整到print tee
我年年夏天岩款同色都買
又有功能又靚仔,著去泰國/夏天就咁出街著都勁舒服
最主要係排汗能力同抗臭,haglofs $349嗰隻最薄,排汗最快,抗臭好好,我行一日山都唔算好臭,不過比較容易磨損

利申:haglofs打手
係咪姐係噴鞋果隻spray?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞