羽絨/風褸/旅行用品討論[16](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
好多謝你巴打咁用心答我
我果陣買就係覺得佢都幾厚先買
我都覺得作為戶外運動品牌點可能唔打重量,連decathlon都有打啦,下次columbia真係不了,我都覺得佢偏向走fashion路線多過實用路線 頂早兩日仲買左對雪boot係佢到
btw,想問下呢d羽絨嬲頂唔頂到落雪同細雪?唔想擔傘
Thanks Bro
因為就係聽到好多人講 Outdoor 最好起碼 40 50D
所以覺得20D 唔多夠咁
因為我有好多時 會磨到石 所以怕20D 未必頂到
但上到50D 又好似太硬,重
羽絨褸就不嬲頂唔到雪
因為一濕左就仆街
除非係防水用
但有得防水既 都會貴
我啱啱前幾日都喺新潟 藏王返黎
巴打介唔介意講係做咩運動?
Patagonia 就真係fashion 喇
tnf purple 都fashion 過columbia
所以城市著我覺得 goretex c-knit 最好
但佢整呢d厚羽絨唔係都預人去既地方會落雪既咩
呢d長身厚嬲好難再出面著防水外套
佢有寫抗水物料就問題唔大,

無寫就入室內前一定要拍走表面d 雪先得
佢講就用omni wind block 防風防水透氣 乜都齊
得唔得就…… 靠巴打試下
上面巴打提你 down 一濕 保暖會無左90%
睇你信唔信 omni wind block in Columbia we xxxx
So far 睇咁多review 都講 c knit 透氣好多 我諗storm cruiser 無pit zip 可能係因為 面料用 20D ,lining 有c knit
透氣好多
同埋軟身好pack
唔該巴打
如果普通係香港出街著買 rain dancer都應該問題不大?
因為日本專門店賣千一到
c-knit 3layer打風著都夠
100% 既gore tex hardshell 向香港行街著 都係overkill
所以”問題不大”
呢排咁大鬼 17 18度左右
用黎香港行山 大東山果啲 shell
睇中 pata torrentshell 啱唔啱用?
同埋有無其他選擇

利伸怕凍怕大風入風
我認為香港係輕便同質素為先,凍就開多件著上身
Pata Torr 較薄,你出去就帶多件,行完就著上身
感謝
成日都驚下下overheat 個身係暖但吹風又易病
即是其實1-2度著佢 入面打件uniqlo羽絨 都應問題不大?
巴打我講少少自己嘅睇法,我都係一個山撚嚟,以下嘅意見以香港為前提,國外另計

我行山從來着唔到shell,無論hard or soft,記得有一次上八仙,零度左右,勁大風,我吹住風覺凍,就拎件shell出嚟着,但着咗之後發現個人好快over heat,而且啲汗痴住件shell,好唔舒服

我認為病嘅最大原因係啲汗喺個人靜止之後,冇衫索走啲汗,令啲汗變咗凍水,繼而搞到病

之後我買咗件薄身,極高透氣同排汗力極強嘅fleece,之後就個人又夠暖,啲汗都排到(證據係件fleece行完一日臭到仆街

所以我件shell淨係上山前落山後着

以上係我嘅睇法,希望畀到巴打做參考
個人經驗香港行山真係唔洗咁多野, 反正落去我一定唔行

之前寒冷警告+6級風上針山
一件緊身運動baselayer (D記), 面加一件短Tee, 一件厚身風褸 (U記)
薄手套+薄帽. 加一塊套落頸個種面巾 (Buff個種, 不過都係D記)

我覺得重點係baselayer排走D汗係衫面唔會凍, 同時厚身風褸擋防. 反而mid layer我無著.
條面巾都好有用
個人經驗香港行山真係唔洗咁多野, 反正落我一定唔行

之前寒冷警告+6級風上針山
一件緊身運動baselayer (D記), 面加一件短Tee, 一件厚身風褸 (U記)
薄手套+薄帽. 加一塊套落頸個種面巾 (Buff個種, 不過都係D記)

我覺得重點係baselayer排走D汗係衫面唔會凍, 同時厚身風褸擋防. 反而mid layer我無著.
條面巾都好有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞