羽絨/風褸/旅行用品討論[16](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
咩hoody先,kappa又係hoody, atom SL又係.....
Cerium LT 係for咩著?
有乜功能同頂到幾多度?
i mean 普通一件衛衣, 唔係gear
即刻諗起Superdry
屌 咁好彩拎次貨
係咪有得寄返原廠換
認真問
好傷心
Montbell件thermaland parka、climapro200 parka、crag parka
呢三件想買其中一件,我一年最多去兩次日本,
但就多數香港長時間行郊外地方
Ching們邊件適合我啲?同埋三件分別適合咩氣溫天氣著?
唔該大家

利申新手,得件pata better sweater同北面hard shell
0 度左右, 不過有風的話要shell 先掂
安全d ,我覺得5度咁上下(無風)
再凍要 Cerium SV,一係轉佢果d大褸

香港好少人買SV,因為咁大舊, 好多牌子可以選
SL又太薄, d人怕唔夠暖

所以 LT 定位真係最好,又輕又packable 仲要夠暖
你啱, 確實保守d 5度好d, 無風的話
冇得束袖嘅話隻袖一過長就大撚鑊
入面唔是相連嘅化纖?點會似羽絨咁走到出嚟?
巴打可唔可以度下膊頭到袖口有幾長?有d痕
所以似係層 tyono 起毛粒 但唔知點解白色
Atom LT 用3 way stretch cuff 照計唔會有鬆緊問題wor
Gamma Lt 個袖就仲緊除出黎都好難
係好難除
化纖黎,一撥就走
咁好大問題,裏面化纖散哂?咁真係次貨wor
好難同你㨂,反而可以講下D 衫係乜黎
thermaland parka 一件似 atom lt 既衫 我著過上身估 60-80g exceloft
你預大約似一件atom lt, 呢到D 巴打好like atom, 個人對atom 都好高評價,budget 許可第一次買化纖 最好買atom la
climapro200 parka同crag parka 兩件都係softshell ,即係有擋風跣水外層既fleece , climapro200 parka 裏面係200 wt fleece, crag parka 係100 wt fleece, 200當然重料D 厚DD 咁
你有better sweater ,better sweater 係大約300wt fleece 無防風跣水,你大約可以估到 個兩件softsell 幾暖到
而thermaland parka 用atom lt 估差唔多
我xs太緊著唔落 所以買左s
結果個袖係真係長左少少 寛度就勉強 左手細少少所以有時跌落黎
多謝你解答,好彩問一問,我仲以為上面兩件softshell會暖過件better sweater添
咁睇來買化纖岩啲了
其實如果選atom lt ,會唔會諗下新Proton lt ?
我試過係舒服d無咁焗
外層有少少防風冼水
無atom lt 咁靠hardshell
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞