羽絨/風褸/旅行用品討論[16](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Retro x 香港專門店賣幾錢?
你著vest? Retro X jacket 算heavy weight fleece 頂單位度數都得wor...而家十幾度我都係著件T都夠,件風褸都要成日除
Jacket, 我覺得就咁fleece著係面唔係太保溫
好似呢幾日咁都有著過,但我入面係短tee
如果一年有9成只係係香港活動就免了
評價真係咁差?
真係唔知...我自己係日本買
人在日本 想買件gore-Tex
入到Montbell
見到rain dancer 同storm cruiser
想知兩者除左重量 仲有咩分別
ok, 啱啱去完自駕遊新澙同藏王番黎, 可以俾小小料.

藏王係真係凍既, 山上日頭0~2 度. 滑雪關係, 仲有太陽, 係薄base + Atom LT + Theta AR + 化纖雪褲已經夠晒, 無著笠衫添. 滑到咁上下, atom lt 係半拉開+ ThetaAR arm pit 拉鏈拉開, 剛好. 防水手套必須, 普通手套賴晒野. 入水凍到彊.

夜晚係另一件事, 負2度, 大風. base + 笠衫 + Kappa + 雪褲. 似樣既行山鞋必須, 冼撚到仆街. 手套耳笠係100% 必須.

話說行outlet 見到對Danner 雪鞋平靚正, 有男裝有女裝. 10500 yen, 防水, 化殲保暖, 鞋底防滑. 香港咁既價係無可能買到名牌咁既價錢. 美中不足係香港絕對著唔到, 會熱到甩肺.不過北歐或北海道用係平到甩碌.

Norvan其實好唔好著?
另外肯定香港係凍過東京, 呢次試衫係好明顯. 我唔想用香港濕凍呢4個字, 不過無辦法解釋到香港真係凍d

東京4度, 中午到下午3點呢3個鐘頭, 我就咁base + 笠衫一件係街頭行係零問題. 換左有年香港7度中午有太陽, 我著埋Nuclei AR 先夠.
我要完全鬆鞋帶先得, 佢預你上山著, 係勁包腳個d 款, 我腳闊, 如果綁實晒會好唔舒服. 好似無血到咁. 不過東京行街10+ hours 係零問題, 鞋墊都唔洗, 10+ hour 咁行, 一定舒服過Addidas NMD, 上次著nmd 去咁行10+ hr, 尾個2日要買鞋墊先得
香港濕凍世界第一
咪晒錢啦巴打
咁應該真係香港濕凍世界第一
我都係咁覺得 香港10度頭都凍過東京0度
當佢fashion 著
咁重唔著化纖傻的嗎
前年香港7度,我好肯定真係凍過東京3度
用料唔同
不過我都想知佢地兩件係咪都全Gore-Tex 料 如果係就真心抵屌
完全認同 真係唔知點解 老人家叫 香港個d 做陰凍
兩件都係 gore tex 3 layer structure 重量反影左外層用料
Rain dancer 係 舊個隻 3 layer 即breathable 無咁好 , 外層用50D nylon 耐磨d
Storm cruiser 係 新個隻3 layer ,lining 改良左 透氣度高左(聲稱15%)外層用20 D nylon
巴打columbia 買今次好la , 呢到D巴打好憎columbia , 包括我
答返你件野 FP 頭post 有講點解,唔係越高越暖, 要睇埋重量, 我見你買件野(屌你老母一個outdoor 品牌官網連件衫重量都唔打,抵比人屌la columbia !)睇圖估at least over 1kg , 600fill 重量去到成kg 負度數我諗無問題,重有omiheat 加持,你驚就裏面著多件
呢個真
自己賣Gear 野 但啲野全部都唔透明 點樣買得落手
除非你當fashion 用 唔在乎佢既功能
我反而想知佢耐磨度
係用咩去計算
20D 睇數字好似好少咁
其實Denier 係料既重量同stiffness , weight , durability 有關, 但durabiliy 同個織法都好大關係,我見都係ripstop多即係成日講個D 格仔布,但通常衫都係揾個平衡點,
袋就100D 走去到1000D 都有但500D 已經重到PK
衫就好得意你要breathable 同時又要好磨就要揾個平衡點,高D 數令佢breathability 同重量有好大影響, D synthetic mid layer 用到20D 其實max ga la,軍用除外
但係hardshell 最勁好似見過100D, 100D 係做EDC backpack 既起步,想象得到有幾重
正常hardshell 堅係outdoor 用, D友都係建議at least 有 40 D 以上,有乜emergancy都唔會爛,但香港or 行下山就 10D 15D 我覺得都無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞