羽絨/風褸/旅行用品討論[16](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
買件跟埋個袋俾你摺入去個隻咪方便
arcteryx比大陸買左, 依家亞洲都多左好多分店
想問下 快乾排汗DWR衫褲落咗柔順濟洗咗次可以點補救

老母撈埋其他衫一野加咗柔軟濟
用暖水浸 用清水開機洗 再extra resin
其實就盡快洗走 浸softener 就ok
唔該哂
放 全新黑色atom ar hoody
size S
有意TG聯絡

https://t.me/KousakuAizawa
有冇邊個牌子抵玩?
抵就應該係monbell 但我麻麻地佢d款所以我冇特登搵佢有冇呢款
patagonia有件8-900蚊 跟埋個袋俾你收埋 for你跣下水擋下風 完全唔保暖既
有冇巴打放全新beta/zeta lt/ar?
基本上溫度的分層 我大致concept 都係跟樓主
因為室內溫度同暖氣,唔能夠著一d好暖的base layer(RHO)

base我自己得一件satoro ar , 貪佢連著幾日唔會臭,旅行好啱 16度以下就會著,而普通出街tee 我會換成 Delta LT / Kyanite 視番係 low / high output / 偏暖/凍 呢兩件去配搭

基本上上每果兩層係可以室內唔使除,除左拉鍊都好夠

而保暖+shell 樓主選擇 2 in 1,因為除少一件衫方便d 同埋會輕d

我窮,所以只能分開配搭,凍d 就將 fleece 轉 cerium LT hoody , 再凍就 fleece + cerium LT 一齊上

shell 只係遇到落雨/大風先著,所以有件 zeta SL 長期掃係袋 ,如果遇左幾日都係落雨天氣同極凍,咁就會將 zeta SL 轉為 Alpha SV 做 shell 長著

反為我諗緊好唔好入多件 Cerium SL 無帽,但好似好少少overlap 左
會overlap得好緊要
巴打都齊野,想買野玩 入件softshell 玩下
呢件就厚少少
我想講嗰件係Houdini jacket
呢件直頭係rain shell
Softshell 通常係指d dwr 擋風face fabric 裏面bond fleece
一件過
我唔太識分
以為硬身全防水就係叫hard shell 軟身跣水叫soft shell
Atom LT 大家會建議用咩方法清潔?
上面果件用h2no係全防水
Houdini 係咪比Torrentshell修身?
Arcteryx 既鞋好唔好著架?
https://www.goldwin.co.jp/tnf/ec/pro/disp/2/NP61938/K/

有冇巴打知呢件暖唔暖?

日本大阪/白川鄉 1-2月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞