羽絨/風褸/旅行用品討論[16](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔係掛...岩岩先網購左呢條 Stretch Board Shorts
我諗我都唔算係gear 撚. 我最少現時有嘅野係無重復功能. 由18度一路落到負20度cover 到, shell 都係一件.

之前買錯個4件羽絨包含columbia, Fila..不知明日系羽絨x2就唔計啦... 無買錯過就唔會有呢個post d notes...
columbia我都中過伏
個時買件風褸 貪佢完全防水 少少保暖
但到用個時就知好焗 個熱能反射唔知有咩用
又要搞多條拉鍊俾我合埋件中層 完全係做多左
我估冇gear 撚會一嘢就識玩啩?都幾難冇中過columbia伏

利申:一件褸,重到閪咁
Arcteryx Patera Parka Review,New York 用家 review (28F = -2C)
https://youtu.be/KwavbiuIkD4

Inside Look: Arc'teryx Womens Patera Parka
https://youtu.be/t7UtwNSz_OI
十幾年前邊有咁多牌子同網上買

當年買咗件Columbia 2合1 (fleece+風褸)
係幾暖既, 不過好重

Columbia樣靚既, 質素比雜牌好 (不及真正戶外牌子), 不過價over price, 你當買fashion衫就OK

Montbell又平又正, 樣都唔算差
有冇人買北面、平靚正
有無gear撚用萬能面巾?

Buff/HAD個種, 個人用緊D記$19覺得好用過頸巾, 想入番條靚野. 邊隻牌子正 (見Buff/HAD都有幾種料-cool/originals/fleece)
我都有諗過想買Pata d Tee
Basic 得幾靚
但最後入手左雀仔https://www.arcteryx.com/ca/en/shop/mens/emblem-t-shirt

buff merino wool
HAD coolmax
pata capilene air
三條
個人偏愛merion wool 好正
coolmax 就好熱都用到
屌pata 個條香港用唔到
D 記有條係merino wool 好撚抵屌 遲D 買成撚日無貨
大部份都係EU 造料 真係睇size buff original 個D 係窄D 但有XL
都係個句in merino we trust
唔記得講唔好買fleece 料香港用唔到, 係玩命

之前見過D記條merino好抵, 可無買到, 而家搵唔番

條coolmax 係香港冬天10度夠唔夠做
Merino有d驚太熱
TNF?
我不能認同, 平靚正,靚某D 係,近年每放越下
buff 個隻 merino 我18,9度都無問題,但active 就唔好一出汗有DD 吉吉地
coolmax or original 其實十度我自己無問題,頸其實有D 野褸下ok ,但大風就.....帶埋wind jacket 頂帽la
總括黎講 最versatility 係coolmax/ original 個隻 有時帶住可以成日都唔記得帶左,不過size 就要試下 , 我頸粗可能
U記件Hybrid羽絨減得好勁,有冇人買咗?入唔入得過?
想買件擋到下小雪天氣
多謝解答
等我買條Buff/HAD original/coolmax先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞