羽絨/風褸/旅行用品討論[16](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
想買類似Arcteryx therme down parka 有防水,casual 款既羽絨褸, 除左arcteryx 之外仲有咩選擇?
追post搞掂
睇落好似唔錯
夏天開工著棉個身好快臭
成日想搵代替品
不過又唔想外觀太sporty
呢隻剩LOGO睇落啱晒
你連spec都唔貼叫d巴打點幫你
不過aigle應該fashion>功能
你唔想變米芝蓮咪係入面著勁d baselayer+fleece

btw 你去search下當地人點著 我見佢地好多落埋雪都就咁大褸夠做
鞋還難 衫還衫
棉先正常唔臭wor
棉衫索左幾次汗,胳肋底位會臭

我著完洗前用呢枝噴件衫胳肋底位之後就唔臭
有無人可以講下u記件blocktech
睇左幾日風褸款,見mont bell有件windstopper好吸引下,但價錢亦都之後見u記原來有件類似嘅褸,但個款真係好單調

利申諗住買黎行山
著過咁多tee cotton 如果有吸汗多用多幾次就會好臭,Dpolyester 又係,由其用黎跑步個D臭到想屌,個D我覺得直頭入左garment 裏面,點洗都唔掂
outdoor 衫通常都有odour control 舊底好多用polygiene,近排pata 轉左heiQ ,吹就吹到洗100次都100%效能,so far 都未臭,實際就遲D再報告
大家有冇乜洗tee 方法令D tee 無咁快臭我落滴路,好小小,效果唔多好。
montbell windstopper 你講緊件VERSALITE JACKET?
呢件好野黎之前唔係用windstopper,用自己料今年update 左用windstopper,好撚抵香港買之前sale唔使1k我差D入左,睇review 佢有埋防水性能,直頭唔差拍得住gore tex ,但最最最on9係美版有pit zip ,日本同香港版無,屌出聲,根住放棄左。
U記件blocktech 買過 我唔buy , 但以價論衫OK 既。
我都係個個評語香港行山 唔係特登落狗屎去行 薄wind jacket最好
我周圍睇都要1k up邊度唔洗1 k
你有無個件Aigle gore tex 羽絨既website 或者model 名?
因為無任何數字講件野係咩料做, 就咁睇樣 , 0度係應該係無問題.

不過你問我, 俾得6500蚊的話, 我會叫你買呢件. PATERA PARKA WOMEN'S 都係goretex 防水. 而且肯定夠你去北海道着.

https://arcteryx.com/us/en/shop/womens/patera-parka

aigle d褸幾暖, 唔使太擔心, 尤其是你又唔係要好大運動量
日本0-6度其實感覺唔算凍, 同香港10度差唔多, 但要戴下手套, 帽, 頸巾
大部份都係sport 樣. Casual 樣又真係保到暖既唔多. 你可以望下Aigle, 不過唔會平得過Arctetyx
其實我由讀書打波到而家出黎做野做gym/做運動出汗都係著Nike/ UA 個d dri fit tee(不是Nike pro個種緊身polyester, fit身tee) 就算打完比賽件jersy濕晒都唔會臭,如果臭有機會係身體問題wor巴打
應該係落左柔順劑
Beta lt €285抵唔抵?之前€300買左Beta ar,但size唔岩,搞到要refund
Montbell Permafrost Light Down Parka

有冇人知呢件野邊到最平?做緊咩價位
for 2月尾3月去英國用...會唔會有其他推介?
有一件atom lt hoody 如果落地唔凍都係著佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞