羽絨/風褸/旅行用品討論[16](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
新到左件AR, 應唔應該洗一洗先著
巴打們,AIGLE呢個牌子d褸掂唔掂
個人覺得一般休閒情況係ok, 試過落大雪都ok
但唔係for高運動量既活動
Montane又係好高汁,我有隻極透氣fleece for嚴冬上山着,功能真係一流,但款就麻麻,學樓上巴打話齋,老餅英式設計
乜嘢AR先
我幾鍾意佢件wolf fleece ,不過我太多fleece 無買
佢都有唔少野出名,有件最輕3 layers rain jacket(而家好似唔係)香港人一定唔買叫Minimus 777
有冇人知隻atom應該點洗
想請教下
依件montbell係用nylon layer防風
係咪其實同GORE WINDSTOPPER差唔多效果?

Atom AR
岩岩睇我件Atom lT 孟加拉製WOR
唔同大部份gore 技術都係 laminate 一層membrane 向nylon 底 個層野一係windproof breathable
一係wind,waterproof breathable
前者就係windstopper 後者就係d hardshell
多層nylon 擋風 你預好似有多件薄wind jacket 咁
除左down 同 hardshell 一律入洗衣機九洗
任何technical wear 唔好用softener
唔該巴打我係諗住休閒for平時行街著
好耐嫁啦喎
唔該哂
想請教下二月去北海道應該著到點先夠
感謝
同埋係咪有野可以補返層防水
啱啱買返黎 都唔知洗唔洗好
atom ? atom 唔使補la 照洗我一年洗3-4次都係咁
順帶一提
件koda 嘅interior design 同features 都唔多掂

得一個好細嘅inside pocket 仲要好易跌野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞