羽絨/風褸/旅行用品討論[16](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
絕對歡迎討論
我有對sky kaha同bondi 6,一對係行山鞋,一對係跑街鞋,兩對個底都係我着過嘅鞋當中最舒服嘅
我兩對都係純黑色,但坦白講,佢其他配色真係好難接受
佢無啦啦紅咗好似係因為日本有咩潮人成日着,搞到出咗名,跟住出埋crossover 款,喺香港畀人拎埋嚟炒
我正正係覺得個底咁厚jm9
唔否定中底可能舒服,但本身我對太厚底嘅運動鞋冇乜好感。

利申:冇試過,純9噏
講起呢對boot sky kaha 係亞州先有,係幾靚,但一來好撚貴又炒二來我成日有個問題,佢究竟係個底真係特別高定係佢設計錯覺,因為就咁睇真係好撚厚,我最驚就係厚底對你行既腳感有影響,會唔會令提步唔習慣令到易PK ?使唔使時間適應?
早排先買完
ship去美國可以唔洗俾稅
我想講呢兩日著住Atom AR都ok

利申:坐地盤清水房,就算喺室內都會唔知邊度入風,坐喺度都凍
日本官網? 佢直頭話要日本信用卡
手持speedgoat 表示
個厚底一開始喺會令你個重心高咗同埋易咗拗柴
但其實攞佢去行一轉山就會適應咗
今年買咗佢嚟試下操雙坳
結果喺find out 佢嘅吸震同回彈真喺做得好好
成個feel 嘅感覺喺踩喺塊乳膠上面

簡單總結喺人行得快咗又輕鬆咗
官網都有好多區
個個區賣既野都有啲唔同
sale 都唔同
香港有舖賣緊1980,以行山boot嚟講我覺得唔算貴

整體嚟講,佢係一對好舒服嘅鞋,個底好soft,回彈力強。呢個係優點,但同時都可能係缺點
因為佢個底厚,卸力好好,但反而令腳底對於地形嘅反饋冇咁敏捷,但個差距係咪太大呢,我覺得又唔係,我感覺上大約差3成左右
以上嘅比較係sky kaha vs scott嘅跑山鞋

比起傳統行山boot,sky kaha腳感柔軟好多,好易適應,而提步上我冇話需要特別因為鞋唔同咗而改變步姿,行路習慣
諗法一樣,我都只會著NB/ Nike, boot 就 danner, red wing/ Diemme
上網睇Trekkinn 有唔好既評價, 其實想訂係咪盡量唔好係佢度訂?!
點樣先買到
無記錯 有china 區
個個會買到
未著過, 上網人地review都係話個底好彈好舒服, trade off 係崎嶇山路唔夠穩定

但價錢真係太貴. 成$2000, boots夠買Scarps/Lowa/AKU, 不過正如巴打講傳統boot要break-in
不過真係唔明點解d人食炒價當潮鞋, 個樣好撚7
詳情係要點做?
我搵左一搵呢件野個spec

The first installment of The North Face 's 'Black Series', designed in collaboration with Mr Kazuki Kuraishi, went down so well last year that we weren't surprised when we heard a second one was in the works. Part of the collection titled 'Urban Exploration', this lightweight, two-tone shell jacket features adjustable Velcro®-fastening cuffs to keep drafts out and a mesh lining for ventilation. Unclip the webbing straps and fasten them over your shoulder to make the front pocket look like a cross-body bag. Shown here with And Wander trousers, And Wander base layer, ROA sneakers.br> This item is small to size. See Size & Fit notes. - - Off-white and black shell - Drawstring hood, Velcro®-fastening elasticated cuffs, two front zipped pockets, buckled chest flap pocket, buckled logo-webbing straps, embroidered designer emblems, mesh lining - Snap and zip fastenings - 100% nylon - Machine wash - Designer colour: Vintage White

https://milanstyle.com/products/the-north-face-black-series-kk-webbing-trimmed-shell-hooded-jacket-off-white

除左off white 個名既聯乘之外, 件野係尼龍做既. 你當時裝就得. 當佢風褸黎檔風都有難度.
潮流嘅嘢
香港炒嗰個系列係Crossover款,香港人乜撚都炒㗎啦,我從來唔食炒價嘅,正價買到咪買,買唔到咪柒

巴打你講嗰三個Brand都係傳統高汁行山鞋廠家,佢哋嘅質素好高,Hoka真心好難追得上。但話分兩頭,我好少出國行山,而香港實在冇乜山要去到着Boot行,Hoka夠做有突。我自己香港行山九成都係着對Scott

傳統行山鞋個樣真係好薯嘜,Sky Kaha叫做冇咁薯,而且功能又唔差,上腳又舒服,啱晒我嘅要求
假如將來真係出國行山,先可能買返對大廠出,有信心保證嘅Boot。目前嚟講我都心滿意足

小心入雪入水. 隻野唔係防水.
atom AR 加多件厚d 既fleece 係裡面應該夠. 東京唔算凍, 今年日本in general 都唔凍. 好多地方係無雪.
呢件野唔係 cross off white
係隻色off white
呢件係x 倉石一樹
我見佢寫住Off-white, 仲諗住佢係cross Off-white 添.
無記錯 TNF 係得 倉石會出個條帶
我FD 有件 另一款
又係佢出 又有條帶
著light都夠做
上面有巴打心水清,係crossover倉石一樹,香港一出賣曬仲要食炒,典知俾我搵到3折仲岩size

潮偉巴你講得岩,我係先睇款後睇功能,今年咁L熱所有之前入既功能性貨全部用唔著,咪局住搵薄野
睇到Hoka同Scott再睇睇個名, 同巴打都有係另一邊傾過

中肯評論, 香港唔洗boots, 跑山鞋款多樣靚係唔錯, 行山鞋真係薯d, 不過性價比高(行山鞋多舊款有折).

外國真正高山係實淨boots比較好, hoka可能去旅行行得耐+行下簡單山做旅行萬能鞋比較好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞