小丑joker討論區2(切勿將戲代入現實)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
我成世人一分鐘都無開心過
佢講呢句時睇到個心好痛
完全係king of comedy 劇情
戲入面屋企附近條樓梯出現咗幾次
頭幾次都係影住Arthur好痛苦咁行上去
但最後一次係影住Joker跳住舞咁落去
呢個對比我覺得好正
如果想睇返batman/joker既漫畫,可以點樣入門?
條樓梯真係好好既比喻,同之後個極速著草好大對比
Ok thx
睇左咁多年
寫實先係英雄電影必收元素
當年三部曲 依家joker
套野真係好撚高質,男主角一個carry成套戲。其實成套戲就係講一個好撚慘既人,無曬所有希望,比人玩左成世,最後終於解放自己,向所有搞鳩自己既人報復。

同埋真係唔洗代入咩香港示威咁樣,戲入面既示威之不過係因為Joker係地鐵自衛錯手殺人而成發大,其實變左其他人做都係一樣,只不過大家都等緊第一個人,好似HK依家等緊第一個麻包袋咁。

最後有個位覺得幾特別,佢完曬所有野之後,最尾係Joker係精神病院見輔導,咁究竟上面既野係幻想定係真?用返有機會係精神病人既幻想昇華成套戲,回應返你覺得套戲係好慘?其實只不過係一個病人諗出來既笑話既黑色喜劇,令成套戲好完整(可能係我過份解讀la不過)

Anyway,呢套野係好值得睇,電影既拍攝手法、音樂既配合、精彩既劇本、演員既演出、明確既主題,我都覺得好高分
唔好當英雄片咁睇,當係一套寫實文藝片咁睇,我會比9分,特別係joaquin phoenix啲戲真係不得了
Security stepped up as 'Joker' opens in U.S. movie theaters
https://www.reuters.com/article/us-film-joker-opening-idUSKBN1WI2I4
其實呢套應該唔算英雄電影

利申乜都唔識
你當佢獨立電影睇觀感就會fit晒
好鐘意佢第一次地殺完人跟住廁所跳舞果一幕
係撚
首先呢套都唔係英雄電影
其次依家英雄電影勝在夠多元化,邊會有啲咩邊收元素
呢套真心值得一睇
大堆頭
昨晚忽發奇想,如果電影個世界線係走flashpoint線,死既係bruce, 會唔會個衝擊感仲大
上映前我都有咁樣諗過
一度諗Arthur會唔會殺咗Bruce仔
我睇佢係廁所漫舞果陣心入面得一個想法,this guy starts to turn
套戲好多開放式猜想同要人自己估
1.平時用開右手,但寫日記用左手寫,好明顯寫得唔好,心理學上點解要用左手?

2.開槍用左手,槍法奇準,左輪得六飛,但佢射左八飛,令觀眾自己猜想係咪FF

3.兩次列車過程燈光都有閃閃下一黑一黑,而且果個場景唔係咸城入面,進一步有FF的可能性

4.入雪櫃想表達咩?第二日突然係床度醒聽電話,係前一段係幻覺?

5.有位joker面具人不停同主角對望,第一次係路望向的士,殺batman父母好似係同一個人,什至懷疑殺3個西裝友都係果個人,主角都係受新聞呢單影響

6.主角係停藥開始先無幻覺,所以之前所有野都有機FF

7. FF黑妹同lift向佢做射槍動作,其實主角FF已有自殺傾向

8.最後ending向左走向向右走,似卡通片,配黃字開心ending, 個人覺得係想以卓別靈風格,表達已經將悲劇變成喜劇
事實上香港人真係不斷被壓迫. 尤其年輕一代, 俾我地睇joker其實真係好撚危險, 太明白佢既處境
雖然你地話佢係反社會, 但事實上佢都只係殺左對佢唔好既人(非漫畫),
如果好似你咁講現實真係出實一個咁既人, 殺警殺權貴, 係呢個時間點爆發真係會變成電影最後成神果幕
好正
化左Joker裝之後成個人神彩飛揚
上電視個part成套戲高潮

好好戲
一路睇一路代入香港 睇完好難抽離到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞