小丑joker討論區2(切勿將戲代入現實)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
所以咪話地獄梗
我唔明點解佢要跳舞, 可唔可解下?
唔知拎唔拎到奧斯卡, 政治咁唔正確
睇完好唏噓,Arthur不停比人唾棄,一個一個希望幻滅,被人同社會迫上絕路
有段Arthur收埋自己入雪櫃,代表咩呢?
Arthur 細個被老豆老母虐待,點解仲咁錫個老母同好似唔記得左?
點解唔殺埋佢舊老闆呢?
仲有見到個紅白藍袋,真係好自豪
我會解釋為佢內心黑暗面嘅釋放
佢第一次殺人後跳舞 跳得好拘謹

到最後佢係樓梯到跳
完全釋放佢左內心一面
所以佢跳得好放 好自由

每一次跳舞都代表佢內心改變
男主角就拎到 最佳影片難d 編導唔係特別出色
Bp一定冇㗎喇Best actor今年有機嘅,同埋配樂攝影嗰啲

都係。
搭完地鐵走 行返上去個時型到
我反而覺得依套戲啲配樂有時幾幾兀突 些微影響觀感
又係PTA啲愛將
我有朋友ig話「痴線佬成魔之路」 我心諗就係因為有你呢種人當人地痴線佬先會逼到人地咁
利申有情緒病 都好明白主角個種只係想無咁痛苦既感受
主角為左拍戲減左50磅
現實的Batman 其實就係蒙面黑警
真係成個社會造就joker 嘅誕生。。
Murray無處不在

呢種人好適合俾個knock knock joke佢
劇情真係唔算突出
全套戲圍住joker黎講,連男女配角都無乜, 真係靠jp 演技 carry
至於套戲既meaning 其實都講得好白, 容易體會, 容易代入
最正係殺肥仔個幕, 主角個心境真係變晒, 睇見佢殺人先覺得佢人生有返D動力, 不過總括都係少左d joker 殺人 犯罪既場面去襯托佢後面既瘋癲
咁character study 戲又唔著重於劇情ge
就算唔理政治正唔正確
個劇本都係麻麻
Scorsese 打緊埋黎

左眼下嘅藍色痕跡 神來之筆
我覺得侏儒開門係導演突登想呈現比大家睇既社會現況
明明對當事人係一個tragedy, 但社會仲有一班人想用呢D取笑人地
呢班仆街似足Murray Franklin, 映射緊有笑既人都係
關於佢個毛啦啦會大笑既病,如果可以係中段佢殺左3個男人果下就影住佢佢忍唔住大笑既話我覺得會更加正,之後套戲後半部佢再殺人既時候都會毛啦啦大笑,咁樣令觀眾分唔到佢係病發定真係發自內心想笑 咁樣應該會深刻d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞