小丑joker討論區2(切勿將戲代入現實)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
有啲似taxi driver個風格

btw個人覺得麻麻
其實我同意,佢只係一個衝動又想出格既毒l,而唔係有計謀有手段既j,有d失望
侏儒竟然無死
大家覺得佢有無機會真係wayne私生子
Thomas Wayne 個演員同 Ned Stark似樣到
咁係你地唔理解joker

就算係tdk 入面, joker 都經常強調你地班正常人成日講plan, 佢就係無所謂既plan

叫哂d 大佬運哂d 美金來 之後一把火燒哂佢

管家都有講佢係非洲既經歷 呢類人係無你地所謂既plan, 你要搵哂佢地出黎 唯一方法係燒哂成個森林
管家果度佢唔係咁意思
管家果度話有d人你不能用利益同手段去理解,佢地只想睇到世界燒毀
小丑就係出名用計謀,只不過佢既plan唔係用係權鬥係用落破壞度
所以又點可以用初初成形既joker 去同已經完全成熟既joker 比

如果一個本身已經好聰明好有計謀既人 似係會變企鵝呢種武裝集團阿頭多d
我都係
有種如釋重負,無再抑壓既感覺
When I was a child, I always want to be a comedian. Everyone laughed at me. Now, no ones laughing now.

其實依句係語帶相關
有雙重意思
真係俾佢上節目殺主持嗰幕嚇親
主角演技癲到好真
之前睇interview話導演真係要佢每日寫日記
又要減磅,joker呢類角色真係好易走火入魔
啱啱星影滙11:45嗰場啲人係咩事?
打卡又笑侏儒嗰PART笑得仲勁....
仲有最尾上TALK SHOW嗰到都可以笑...
有冇諗過joker 其實係佢既幻想黎
依d人係joker仇人
有人話由頭到尾佢都無放過出黎
人生近看是悲劇,遠看是喜劇
局結神來之筆,畫龍點眼。

1.「純白色」

全個Gotham都唔存在乾淨既「純白色」,純白色代表有人清潔打理、有尊嚴、有地位。只有有錢人先擁有「純白色」。連政府比窮人用既基建都唔存在「純白色」,地鐵、醫院、街、社福機構、甚至白色底褲。

第一個「純白色」既場景係Thomas 睇劇院個尿兜。

只有最後一場戲Arthur 先擁有「純白色。

原來一群人辛苦努力咗一世,都唔能夠得到「純白色」,只有成為一級罪犯先反而可以著「純白色」衫。生活係一個「純白色」既地方。
其實有無諗過佢根本唔係joker
唔係batman個個joker
由頭到尾只係一個失敗痴線佬
導演其實講明唔係超英片 唔係本身既joker ,連個本名都唔同
有 首歌叫Rock and roll part II
有冇狂踢垃圾既gif
侏儒唔死係成部電既主旨來

joker親口講過佢需要既只係好廉價既「重視」,佢要求黑人社工真心聴佢講嘢,佢要求見生父、佢要求生父一個擁抱、佢要求阿媽一個真相。無一樣野係「奢侈」,但佢一樣都無得到手。而佅儒係喺現實唯一一個無講大大話同關心過過joker既人,所以joker真心多謝侏儒。

joker從來唔要求「奢侈」佢為咗阿媽,幾辛苦都無向「活人」發洩過,佢無鬧黑人阿媽,佢話打佢班細路唔係壞人、佢無打黑人社工、佢無打老細,只係「要求」:「唔好炒佢、邊度重有社福機構、黑人鄰居既一個關心。」

佢真心願意食藥、真心甘願扮正常人,但結果只有受排擠。

joker 所有謀殺都唔係為咗利益,地鐵殺人係拔刀相助(片頭比細路打無人相肋)、剪刀殺肥佬係要報斷衣食既仇、殺murphy主持係為咗報羞辱既仇、殺阿媽係報謊言既仇。

佢唔會濫殺
侏儒(關心joker)
黑婆社工(至少盡力幫過joker)
黑妹鄰居(joker知道自己妄想症,黑妹無欠無呃過佢,重真係對個女負責)
FBI (盡忠職守所以先查joker,佢地無做錯)
黑人文員(盡忠職守先唔畀文件,都無做錯)

joker 唔係無表達過訴求,而且所有訴求都係唔「奢侈」,但一個訴求都得唔到,先開始反社會殺人。佢只係要求社會既人盡忠職守同多一點愛only。
joker 企係架車上受歡呼時覺得:辛苦咗成世做怪人,終於為發現原來全世界都係同路人。joker 終於真心笑咗一次

joker講過
「我笑唔代表我開心」
「我唔知自己存在既目的」
點解唔係?

超級英雄電影一定要係大堆頭大制作,個鏡頭飛黎飛去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞