小丑joker討論區2(切勿將戲代入現實)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
入雪櫃應該係冷靜自己
一係當想自殺又死唔去個d
有錢人先報新聞 其他人就唔理
其中一個地鐵入面比人打死既無報過 只係執popo
我覺得套戲好沉重

但同時又覺得角色既著墨唔夠

講緊係Wayne同埋群眾

好難理解點解殺左3個有錢仔d人第二日就咁開心, 太快
有錢人先報新聞 其他人就唔理
其中一個地鐵入面比人打死既無報過 只係報popo
中風死一個警察,連登15分鐘唔洗已經
影武者聯盟
極端貧富懸殊,造成仇富問題,有人殺死3個華爾街精英窮人緊會開心
身型有d bane feel
精神病院個到仲慘根本無人理入面
不願接受elseworld
whynot?
連報紙都吹風話嗰三條友比人"私刑"而唔係"槍殺"
呢套野d人當英雄片或者抱住同黑暗騎士ge小丑比就真係唔好去睇。

以我理解小丑呢個詞其實就好似卡農咁,係一種曲風唔係一首曲。以呢部戲ge小丑所表達ge感覺就係矛盾。

講返個故事,導演用好多「笑話」ge對比形容啊瑟ge人生。

個hi佬同事ge真正關心,原來只不過係一種隨時可以出賣ge大話。

以目標ge偶像,原來只係一個想否定佢ge人

老母一直要佢認為ge生存方式,只不過係一個妄想症令佢認為要堅持ge野。

理解佢內心,陪佢ge另一半。原來只不過只係電梯對佢笑左一下,從來無任何關係ge幻想。

所有發生ge野令阿瑟不斷希望可以令自己係呢個世界搵到ge存在感推向極端「我希望我的死比我人生更有意義」。

我諗好多人由一開始灰暗天色行屍走肉慢慢咁行上樓梯ge阿瑟,到佢陽光普照以舞蹈跳落黎ge joker。感覺好似像徵佢搵到生存方式。終於解脫變成joker為佢開心。但我睇到佢去參加訪問時真係諗返會哭。

就算佢以joker ge型像,去用唔同既說話方式同行為佢都仲係阿瑟。要求以joker出場,一個人係等候室仲想開槍殺死自己去表達一個「笑話」。

係拉起塊布準備出埸既時候佢低頭之後慢慢見到人群去抬頭。

佢同條友講到最後開左3槍。
第一槍比我感覺係點解到E家個世界仲要否定我。(留意佢個笑容)
第二槍佢起身補一槍係為自己ge改變去射。

第三槍佢想開但係唔開就好似問自己到底做緊ge野有無意義,最後對住個鏡頭講「呢個就係人生」

畫面轉到佢上警車撞完之後比人救返佢,之後當救世主係警車上,佢根本無在意ge野以得到人ge認同。佢用血為自己畫左一個「笑面」。

最後阿瑟係個醫生室行出黎ge時侯佢每一步都有血去總結佢所經歷ge一生,之後出現左男主角比人追同佢追人ge畫面。究竟個畫面係以阿瑟定joker去追人定比人追,戈個無畫面ge人型物體又係代表咩就睇你點諗。

我係阿瑟定joker 我笑同哭已經無意義啦
8. 佢玩鳩班人,成為真正的JOKER
呢個世界觀下"batman"個概念直頭係唔成立

傳統batman世界最大既"惡"講緊黑幫警察法官勾結 thomas出師未捷 整個體制腐化下 長大後既bruce先要動私刑並作為symbol震懾犯罪者

而joker入面既"惡"源自所有人既冷漠以及社會中上階層既離地
最後joker話諗起個笑話係Bruce,我覺得笑點係殺死Bruce嘅兇手唔係單純嘅搶劫犯,而係一個被壓迫反抗嘅暴徒,依個情況下Batman會唔會仲存在呢?
Bruce嘅父母
第2個世界都可以有師父
正如點解有bruce wayne
根本好多位都係open
真係睇你點睇
有subway可換 tg:lkl1346
香港立左蒙面法,今晚會唔會好似最尾咁暴動
香港人道德底線太高
你望下香港所謂私了幾輕手
烏克蘭玩埋麻包袋
香港需要一個joker
正式宣佈 香港全民Joker:o
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞