小丑joker討論區2(切勿將戲代入現實)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
Joker已經俾咗機會社會,可惜社會唔理佢。
香港人試過和平表達訴求
試過二百萬人遊行
可惜政府唔理先會搞成咁
覺得似係用joker嘅設定去講社會問題多過講joker
純粹係joker設定我鍾意Nolan 嗰個
有啲人無原因 剩係想社會亂
哩套joker 就變咗人人都想去善 只係被迫變惡
所以講真好難唔代入香港
元朗yoho mall 戲院無開舖睇唔到IMAX
九成九文戲
無睇imax嘅必要
我後來去左凱都戲院睇,又唔太悶
其實男主角嘅精神病係咁笑係咪扮出黎
睇完個人覺得
個腦受過傷
一緊張就係咁笑
真心好睇,睇完好有共鳴
香港遲早都會有小丑
套戲由係Joker 出發係拍得幾好睇

但第一唔好當Superhero 戲睇
對比起呢套既話 ,連Dark knight 同Watchmen 都可以算係爆谷片。
呢套已經接近文藝片個種

第二真係如果標題所講,唔好代入現實
雖然反社會個topic係好接近香港依家個情況

但現實抗爭係有訴求,有目標
Joker 個種純粹係為勢所逼+妄想症精神病
你話joker 係自己精神象徵我冇野講
但話香港需要joker真係柒到爆
香港需要joker
睇左5次
我可以有以下推斷
地鐵3個男人唔係joker殺,係面具小丑殺

理由1.joker用右手寫字,左手寫字唔得,但佢開槍用左手
理由2.左輪得6發,肥仔比6粒,佢開左8槍
睇到個幕真係呆左 竟然可以咁樣拉返去crime alley度
想問下佢打爆部打卡機果part首歌係乜
係啊個句!!個心拿住拿住
仲有個句why does everybody expect people who are mentally illed to act as if they don’t?
作為抑鬱康復者嘅我真係好有同感
佢笑到好辛苦
但最後佢自己理解為
佢自己真係想笑
由自己笑
有d病本身就係會搞到其他人
你睇下joker老母唔食藥咪害左佢個仔
點只精神病,好多人有少少出位既舉動就會比人話,比人嫌棄歧視,但好多時可能只係個度文化太on9。
所以唔係好明點解有人笑得出
因為佢地係bad guy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞