小丑joker討論區2(切勿將戲代入現實)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
Sure 殺左
佢一返自己單位 外面就有警車或者救護車燈同聲
巴打留tg?
睇人
唔係爽片英雄片黎
比我預期中好
我會俾9.5分
侏儒果幕係咪反映到觀眾見到弱勢人仕受挫時即時反應
係戲院廁所個幕 睇到喊咗
睇嗰時係幾過癮
導演有心帶一個唔同嘅角度出嚟
引你班友跌入佢嘅觀點陷阱
又令到之後扭橋扭得自然
坦白講,我覺得係
我都覺得殺左
因為醒覺嘅時候覺得人地呃左佢
somehow 我覺得果時嘅佢未到無差別殺人
雖然條女叫佢返歸 都唔係卑視佢/笑鳩佢
唔似係殺佢 係罪惡之城有白車好正常
咪講咗係佢老母自己ff出嚟
張相??
其實套戲好似無講 你見張相後面d字
兩個可能都有可能性
我想笑、忍到,好快擔心佢安危的心情覆蓋
始終睇戲唔同在場,不過我個腦無立即幫佢開門諗法
未致於無動於衷
我只係一個旁觀者,我好仆街
覺得成套戲好有卡謬嘅影子
一開頭講老鼠=鼠疫
喺地鐵殺人 死老母=異鄉人
尤其係侏儒開門嗰度好表達到荒謬嘅感覺
其實未必 可能有 亦都可能冇
成套戲都係現實同幻想中徘徊
學joker話齋
Sometimes, I remember it one way,
sometimes another...if I'm going to
have a past, I prefer it to be multiple choice! Haha!

我都仲有啲懷疑 地鐵嘅三個人係咪佢殺
明明寫日記特登用左手寫 寫到啲字好醜
話畀觀眾聽左手唔係佢嘅慣用手

但係開槍就用左手 仲要射得咁準 明明左輪得六飛 但係射咗八下

利申唔肯定 覺得好睇 有意入去再睇多轉
所以套戲先咁值得令人反思
當下嘅反應其實算係冷漠
因為唔關自己事
而套戲入面嘅社會
亦都充滿冷漠
睇到尾佢入左arkham時幾驚佢話成套戲都係佢FF
好在影一影bruce先sure係真係有發生
其實我都有諗過
佢解釋係幻想嘅位得個黑妹
但其實仲有更多係無直接講
跑走完去廁所跳舞都有啲怪
我懷疑連警察搵佢都未必係真
自己FF時整埋張相有幾難
睇返成件事,佢老母啲嘢好靠唔住
一開始封信提到係thomas個仔(your son)
之後joker走去對質先發現自己身世
Tg:freehkworkout
但thomas wayne地位財勢真係可以隨時搵女中出即飛
到有手尾屈番人有問題都得
FF到女人扮埋男人字跡又好似太癲 雖然睇唔出D字係masculine/feminem
我都覺得唔一定係老母FF出黎
肯定既係老母有精神病
但係邊啲係真邊啲係假
套戲都講過啲人會因為個人有精神病所以否定哂佢講既野

不過有哂領養記錄好似難啲係假

其中一個stand up comedy講過
男人揾女人好似揾車位咁
handicapped? better no one sees us.
成套戲個setting唔係等於而家香港咩?

好多影評講過呢個係一個對社會既警告
如果唔正視問題,電影內場境會出現
We are all clowns 嗰幾場示威係幾好,
而我睇最後一幕個心係唔舒服,一班人將一個有連環殺人傾向既精神病人視為偶像。

睇完半日依然覺得嗰幕係成套戲最重要訊息

純假設題:
香港而家假如真係出現呢種人殺權貴,香港人會點?

因為制度嚴重不公,佢係會有支持者,而且數量唔會少,之後就會有人效法。

呢個唔係批評邊個唔啱,好明顯係政府,我都相信香港政府等緊呢件事發生去對外宣布香港示威者=恐怖分子,進而崩解成場運動。

睇完套戲真係有反思,但唔係反思做唔做joker,係反思點樣唔令joker出現/唔支持joker.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞